Lietuvos valstybingumo 100-metį minėjo kelionėmis

Klubo ansamblis „Viltis“. Klubo ansamblis „Viltis“.

LPS „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ pirmininkės Valerijos Naraškevičienės vardu Lietuvos garbės konsulė Kroatijoje Rima Koič atsiuntė kvietimą klubo nariams pakeliauti po Kroatiją ir surengti klubo saviveiklininkų koncertą Zadaro mieste. Koncertinę programą paruošė klubo vokalinis instrumentinis ansamblis „Viltis“.

Iš Ukmergės išvykome rugsėjo 8 d., o kitą rytą pasiekėme Slovakiją. Grožimės kalnais, rudenėjančia augalija, kol atvažiuojame į numatytą vietą – Hokovce miestelį.

Įsikuriame viešbutyje, o pailsėję kelionę tęsiame. Pravažiuojame Vengriją, gėrimės Budapešto vaizdais. Kelias vingiuoja per kalnus: čia kylame, čia leidžiamės, lendame tuneliais, kol pagaliau sužėri Adrijos jūra.

Pakrantės Starigrado-Paklenica miestelyje mūsų laukė garbės konsulė Rima Koič. Ji mus globojo, o jos dukra lydėjo kelionėje.

Jau pirmą dieną prasideda pažintis su Kroatija. Dalis ekskursantų išvyksta visureigiais į Velebito kalnus Paklenicos nacionaliniame parke. Pabuvojome Dalmatijos ir Likos regionuose, vaišinomės nacionaliniais užkandžiais, kalnų bičių medumi, namine duona, vytintu kumpiu, avies sūriu... Vaikščiojome kalnų takais, maudėmės prie upės krioklių. Išvykoje gerėjomės nepakartojama jūros, saulės ir kalnų panorama.

Kiti ekskursijos dalyviai pasirinko poilsį prie jūros, maudynes šiltame jūros vandenyje.

Reikšmingiausias kelionės įvykis – klubo vokalinio instrumentinio ansamblio „Viltis“, kurio vadovas – Valmantas Naraškevičius, pasirodymas Zadaro miesto aikštėje. Lietuvos garbės konsulė Kroatijoje pasveikino mūsų delegaciją, papasakojo apie Lietuvą, švenčiančią 100-metį. Šiltais plojimais buvo palydėtos ansamblio dainos, o suskambėjus muzikai, žiūrovai įsiliejo į šokančiųjų ratą.

Ekskursijos tęsėsi Splito ir Trigoro miestuose, kur sužavėjo 1 700 metų senumo Romos imperatoriaus Dioklitiano rūmų kompleksas, Jupiterio šventyklos griuvėsiai, katedra, kiti architektūriniai paminklai.

Į UNESCO paveldą įtrauktame Trigoro mieste išlikę daug istorinių ir kultūrinių paminklų: rotušė, Dalmatijos meno viršūnė – Šv. Lauryno katedra, 1 000 metų senumo Šv. Nikolo vyrų vienuolynas.

Krkos upės krioklių parke – unikalus kraštovaizdis, įspūdingi upės kriokliai, vandens tyrumas.

Atvykstame į etnokultūrą propaguojantį ūkį. Prie įvažiavimo yra stendas – pasveikinimas įvairiomis kalbomis, taip pat – ir lietuvių. Pasitinka ūkininkas, apsirengęs tautiniais drabužiais. Jis supažindina su kroatų buitimi, papročiais, valgių ir gėrimų gaminimu. Visiems čia užteko nuostabaus karšto kumpio, duonos ir įvairių rūšių vyno.

Mėgavomės kelione laivu į Kornati salų nacionalinį parką, kuriame daugiau kaip 150 salų. Gėrėjomės žydra jūra, saule, nepakartojamais salyno vaizdais.

Paskutinė išvyka – Plitvicos nacionalinis parkas, priklausantis UNESCO paveldui. Rudenėjančiais miškais apaugusiame slėnyje tyvuliuoja 16 didelių ir mažučių ežerų, kuriuos jungia gausybė vandens krioklių. Siaurais takeliais kilome į kalnus ir leidomės žemyn, o aplink – krintantis vanduo, kuris, atrodo, trykšta iš kiekvieno urvelio...

Esame dėkingi konsulei Rimai Koič, kuri mums papasakojo šalies istoriją, supažindino su žmonių gyvenimu, papročiais, pasakojo apie kainas, atlyginimus. Tai leido pajusti, kad paprastų žmonių rūpesčiai panašūs visame pasaulyje.

Visų vardu dėkoju kelionės organizatorei LPS „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ pirmininkei Valerijai Naraškevičienei, Ukmergės rajono savivaldybei už nuvežtas dovanas, klubo vokaliniam instrumentiniam ansambliui, kuris atstovavo Lietuvai Kroatijoje, Valmantui Naraškevičiui, kuris viskuo rūpinosi kelionės metu.

Levanora DANYLIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų