Reformuotame teisme – artėjančios įkurtuvės

Teigiama, kad naujasis teismo pastatas duris atvers netrukus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Teigiama, kad naujasis teismo pastatas duris atvers netrukus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Artėja prie pabaigos Ukmergės teismo pastato statybos. Į naujas patalpas darbuotojai turėtų persikelti nuo kitų metų pradžios. Įstaigoje, įgyvendinus Lietuvos teismų reformą, yra ir daugiau pokyčių.

Teismų reforma šalyje įgyvendinama nuo šių metų sausio 1 dienos. Vadovaujantis teritoriniu principu, 49 Lietuvoje veikę apylinkių teismai buvo sujungti į 12 apylinkių teismų, turinčių po kelis teritorinius padalinius, vadinamus teismo rūmais.

Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono ir Ukmergės rajono apylinkės teismai buvo prijungti prie Vilniaus rajono apylinkės teismo.

Taigi nuo sausio veikiantis Vilniaus regiono apylinkės teismas sudarytas iš šešių rūmų: Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės ir Vilniaus rajono. Apie tai informavo Vilniaus regiono apylinkės teismo teisėjo padėjėja Laima Matulytė.

Šis teismas dabar – vienas didžiausių šalyje, jo centriniai rūmai – Vilniaus rajono rūmai, iš kurių ir yra administruojami visi kiti teismo rūmai. Be minėtojo, po reformos šalyje veikia Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Plungės, Šiaulių, Tauragės, Telšių ir Utenos teismai su 4–5 padaliniais (teismo rūmais) bei Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Vietoje 5 apygardų administracinių teismų liko 2: Vilniaus apygardos administracinis teismas ir Regionų apygardos administracinis teismas. Toliau savo veiklą vykdo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos apeliacinis teismas, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Atlieka dalį funkcijų

Sujungus teismus, teismo rūmų skaičius šalyje nepasikeitė. Teismo paslaugos ir toliau prieinamos tose pačiose vietovėse ir patalpose, tačiau teismų administravimas dabar vykdomas iš keliolikos pagrindinių centrų.

„Vilniaus regiono apylinkės teismui šiuo metu vadovauja teismo pirmininkė Jolanta Bagdonienė, taigi ir Ukmergės rūmai turi nuolatinį pirmininką, – aiškino L. Matulytė. – Kiekvienuose rūmuose yra paskirtas teisėjas, atliekantis dalį administravimo funkcijų. Ukmergės rūmuose dalį jų atlieka teisėjas Rinaldas Adamonis.“

Jos teigimu, dabar, po reformos, besikreipiantieji į apylinkės teismą gali patys pasirinkti, kuriuose rūmuose teikti teismo procesą inicijuojančius dokumentus. „Pavyzdžiui, jei žmogus gyvena Ukmergės mieste, o jo byla turi būti nagrinėjama Trakų rūmuose, jam nebereikia vykti į Trakus ir ten pateikti reikalingus dokumentus. Tą padaryti jis gali savo miesto rūmuose. Jo pateikti dokumentai teismų sistemos resursais bus pristatyti į to teismo, kuris nagrinės bylą, rūmus“, – sakė pašnekovė.

Reforma siekta didinti bylų nagrinėjimo operatyvumą, subalansuoti teisėjų ir teismų darbuotojų darbo krūvį bei sąlygas, palengvinti asmenų teisės kreiptis į teismą įgyvendinimą, sudarant galimybes atlikti procesinius veiksmus, perkelti bylų nagrinėjimą kuo arčiau asmens gyvenamosios vietos.

Tvarkomas vidus

Vilniaus regiono apylinkės teismo teisėjo padėjėja taip pat informavo, kad iki Ukmergės teismo rūmų pastato statybos pabaigos liko nebe tiek ir daug. Ji numatyta 2019 m. sausio 1 d. Šiuo metu atliekami vidaus apdailos darbai“.

Bendras pastato plotas – 1 287 kv. m, o viso užbaigto projekto vertė, anot jos, sieks šiek tiek daugiau nei vieną milijoną eurų.

„Ukmergės žiniose“ rašėme apie pernai metų pradžioje pradėtas teismo pastato statybas Deltuvos gatvėje 17A. Joms iš pradžių planuota išleisti dvigubai daugiau pinigų, tačiau peržiūrėjus projektą tokių planų atsisakyta.

Suskirstytas zonomis

Lietuvos teismų interneto svetainėje www.teismai.lt pateikta informacija apie infrastruktūros projektus, tarp kurių – ir įgyvendinamas Ukmergėje. Teigiama, kad teismo rūmų pastatas turi atitikti visus tokiems pastatams keliamus reikalavimus.

Skelbiama, kad Ukmergės teismo pastate bus įrengta ne mažiau kaip 31 darbo vieta teisėjams ir teismo darbuotojams, 3 teismo posėdžių salės ir kitos patalpos, būtinos vykdyti teismo veiklą. „Visas teismo pastatas, siekiant padidinti lankytojų ir darbuotojų saugumą, bus suskirstytas į tam tikros paskirties (viešųjų, administracinių ir specialiųjų) zonas, kurios užtikrins, kad baudžiamųjų bylų sales teisėjai, konvojuojami asmenys ir kiti proceso dalyviai pasieks skirtingais keliais“, – rašoma joje.

Teigiama, kad 2017 m. buvo atlikta apie 40 proc. statybos rangos darbų: sumontuotos pagrindinės pastato konstrukcijos, buvo vykdomi inžinerinių tinklų įrengimo darbai. Projektas finansuojamas valstybės investicijų projektams skirtomis lėšomis.

Statybų poreikis kilo 2012 m., kai Ukmergės rajono apylinkės teismo pastate buvo aptiktas didelis kiekis nuodingos medžiagos – gyvsidabrio. Vilniaus visuomenės sveikatos centrui rekomendavus, teismas nuo 2013 m. savo veiklą vykdo Ukmergės rajono policijos komisariato patalpose. Tačiau jos, teigiama, tik minimaliai pritaikytos teismo darbui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų