Ragina nepamiršti atšvaitų

Tamsiuoju paros metu eismo įvykiuose neretai nukenčia pėstieji eismo dalyviai.

Vėlyvas ruduo ir žiema – itin pavojingas metas, kai suprastėja eismo matomumas, eismo sąlygos tampa sudėtingesnės, todėl šiuo laikotarpiu pėstiesiems, dviračių vairuotojams, vadeliotojams būtina naudoti atšvaitus ar kitus šviesą atspindinčius elementus.

Atšvaitas ar kitas šviesą atspindintis elementas – paprasta, bet efektyvi priemonė, kuri padeda užtikrinti eismo dalyvių saugumą kelyje tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui. Kad transporto priemonės žibintų šviesa atšvaitą galėtų atspindėti, jis turėtų būti automobilio žibintų aukštyje, matomas iš visų pusių (dviratininkui ant kojos, pėstiesiems – ant rankos ar kojos). Atšvaitą reikia segti toje pusėje, iš kurios gali grėsti pavojus, t.y. važiuoti automobilis. Dviračių priekiniai ir užpakaliniai žibintai laikomi veiksmingesniais negu dviratininko dėvima liemenė, kadangi jų šviesa yra pastebima iš didesnio atstumo.  

Vien policijos pareigūnų, kurie nuolat rengia įvairias akcijas ir prevencines priemones, pastangų nepakanka. Saugiam eismui užtikrinti reikalinga abipusė pėsčiųjų ir vairuotojų pagarba, taip pat didesnis tėvų dėmesys mažamečių saugumui užtikrinti. Eismo dalyviai turi saugotis patys ir būti atsakingi už kitus.

Policijos pareigūnai aktyviai kontroliuos, kaip eismo dalyviai laikosi Kelių eismo taisyklių reikalavimų ir juos pažeidusiems taikys ne tik prevencinio, bet ir administracinio poveikio priemones.

Primename LR Administracinių nusižengimų kodekse numatytą atsakomybę už pėsčiųjų ir kitų eismo dalyvių padarytus Kelių eismo taisyklių pažeidimus;

LR ANK 428 Pėsčiųjų ir kitų eismo dalyvių padarytas kelių eismo taisyklių pažeidimas

428-1 - važiuojamosios kelio dalies perėjimas arba ėjimas ja ten, kur draudžiama, mopedus, lengvuosius keturračius motociklus ir dviračius vairuojančių asmenų, pėsčiųjų, vadeliotojų ir kitų asmenų, kurie naudojasi keliais, nepaklusimas eismo reguliavimo signalams, kelio ženklų, ženklinimo reikalavimų, eismo tvarkos automagistralėse nesilankymas,

-pėstiesiems, dviračių vairuotojams ir vadeliotojams nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymas, užtraukia baudą nuo 20 iki 40 eurų.

428-2 - šio straipsnio 1 dalyje nurodytų asmenų padarytas pažeidimas, sukėlęs pavojingą situaciją (t. y. privertęs kitus eismo dalyvius staigiai pakeisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitų veiksmų savo ar kitų asmenų saugumui užtikrinti) užtraukia baudą nuo 30 iki 50 eurų.

428-3 - šio straipsnio 1 dalyje nurodytų asmenų padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas, dėl kurio buvo sugadinti (apgadinti) transporto priemonės, kroviniai, kelių ir kiti įrenginiai arba kitas turtas, užtraukia baudą nuo keturiasdešimt iki šešiasdešimt eurų.

428-4 - šio straipsnio 1 dalyje nurodytų asmenų padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas, dėl kurio buvo nežymiai sutrikdyta kitų asmenų sveikata, užtraukia baudą nuo devyniasdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų.

428-5 - šio straipsnio 1 dalyje nurodytų asmenų padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas, dėl kurio buvo nežymiai sutrikdyta kitų asmenų sveikata, sugadinti (apgadinti) transporto priemonės, kroviniai, kelių ir kiti įrenginiai arba kitas turtas, kai šio pažeidimo padarymo metu šio straipsnio 1 dalyje nurodyti asmenys buvo neblaivūs ar apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų arba vengė pasitikrinti dėl neblaivumo ar apsvaigimo, užtraukia baudą nuo vieno šimto septyniasdešimt iki dviejų šimtų trisdešimt eurų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų