Ukmergės vaikų darželius, kuriuose šiemet pradėtas tiekti ekologiškas maistas, praėjusią savaitę aplankė VšĮ „Ekoagros“ atstovai. Jie padovanojo šviečiamųjų priemonių apie ekologiją, ekologinius ūkius ir maistą. 

Vaikų lopšeliuose-darželiuose „Nykštukas“ ir „Žiogelis“ vaikai kasdien valgo maistą, paruoštą iš ekologiškų produktų. Bandomasis projektas įgyvendinamas ūkininkų, Žemės ūkio ministerijos ir savivaldybės iniciatyva. Ekologiški produktai sudaro 80 proc. raciono.

Projektas įsibėgėja, o abiejų darželių vadovės sako, kad, kaip ir kiekvienoje pradžioje, lengva nebuvo. Iškilo techninių maisto gamybos, viešųjų pirkimų organizavimo, produktų tiekimo klausimų, prireikė specialistų konsultacijų ir mokymų.

„Pirkome papildomą šaldiklį. Sunkumų buvo su kalorijų skaičiavimu, meniu sudarymu – pvz., trečdalį porcijos turi sudaryti daržovės iš trijų komponentų. Daug techninių maisto gamybos klausimų – tai jautienos maltinukai per kieti, tai manų kruopos per smulkios, tai blynai per tamsūs“, – vardijo „Nykštuko“ direktorė Angelė Liausienė.

Tačiau darželio komanda su iššūkiais po tuputį susidoroja. Virtuvės personalui buvo organizuoti mokymai, konsultavo mitybos specialistai. Darželyje maistas ruošiamas ir pagal sveikatai palankaus maisto rekomendacijas. Taip pat teko paplušėti organizuojant viešuosius pirkimus – dabar produkcija tiekiama kooperuotai iš ūkininkų. 

„Kiekviena pradžia yra sunki“, – sakė ir lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Dalė Jankūnienė. Tačiau žingsnis po žingsnio bandomasis projektas įsibėgėja, iniciatyvą palaiko tėvai, rajono savivaldybė ir meras.  

Sutikusiems bandomajame projekte dalyvauti darželiams padidėjusias išlaidas maitinimui kompensuoti žadėjo Žemės ūkio ministerija ir Ukmergės rajono savivaldybė. Ministerija – padengdama maisto produktų kainų skirtumą, savivaldybė – logistikos. „Anksčiau dienos maitinimo išlaidos sudarė 2,26 Eur darželio ir 2,02 Eur lopšelio vaikams. Dabar maitinimo išlaidos per dieną siekia 4,20 Eur“, – sako „Nykštuko“ vadovė. Tėvams mokestis už maitinimą yra nepakitęs. 

Darželiuose ne tik sveikai ir ekologiškai maitinama, bet ir vykdoma šviečiamoji veikla, organizuojami užsiėmimai, įsigyta specialių lavinimo priemonių. Pavyzdžiui, „Žiogelyje“ dvi savaites vakarais tėvams buvo organizuojamos naujų patiekalų degustacijos, o „Nykštuke“ specialiai įrengtoje vietoje vaikai patys bando, mokosi išsispausti sulčių ar susiplakti žaliąjį kokteilį.

UŽ inf.


Gali būti aktualūs alver produktai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų