Kovos prieš savavališkas statybas

Šalyje fiksuojama ypač daug grubių statybos pažeidimų, teigia Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Skundai, susiję su pažeidimais, pasiekia ir iš Ukmergės.

Per pastaruosius metus Ukmergėje VTPSI pareigūnai, Konsultavimo skyriaus vyr. specialistės Astos Kazickienės teigimu, užfiksavo grubesnių pažeidimų.

Tiesa, jų nėra daug. Pernai buvo surašytas vienas savavališkas statybos aktas dėl II grupės nesudėtingo statinio mieste.

A.Kazickienė pasakojo, kad Ukmergėje buvo tikrinami keli modernizuojami daugiabučiai namai: „Nustatyta, kad statybos techninės priežiūros vadovas dvejose statybose vykdė priežiūrą neturėdamas civilinės atsakomybės draudimo. Jam taikyta administracinė atsakomybė – 280 eurų bauda – bei pranešta Statybos produkcijos sertifikavimo centrui.“

Šalyje vykdant teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros funkcijas vis dar susiduriama su pažeidimais. Tačiau jų mažėja. „Tą lemia didelės ir atgrasančios sankcijos už savavališką statybą, taip pat VTPSI prie Aplinkos ministerijos prevencinė veikla, intensyvesnis gyventojų informavimo ir konsultavimo procesas“, – sakė pašnekovė.

Nuo 2018 m. įgyvendinama visuomenės švietimo ir informavimo kampanija, kurios tikslas – ugdyti visuomenės nepakantumą savavališkos statybos reiškiniui ir korupcijos apraiškoms, paskatinti pranešti apie pastebėtus pažeidimus. Be to, dabar visuomenei yra prieinami duomenys apie statybą leidžiančius dokumentus, kurių išdavimo procedūros pradėtos nuo šių metų.

VTPSI viešai skelbia ne tik savivaldybių administracijų išduotų statybą leidžiančių dokumentų duomenis, bet ir prie prašymų išduoti leidimus statytojų pridėtus dokumentus bei statinių projektus tikrinusių institucijų išvadas.

Šalyje pernai nustatyti 423 savavališkos statybos atvejai, o, pavyzdžiui, 2013 metais jų buvo 618. Taip pat pernai buvo 43 atvejai, kai savivaldybės neteisėtai išdavė statybą leidžiančius dokumentus.

Įsigaliojus Statybos įstatymo pakeitimams statybą leidžiantis dokumentas laikomas išduotu ir galiojančiu tik tuo atveju, jeigu jo duomenys įregistruoti ir viešai paskelbti informacinėje sistemoje  „Infostatyba“.

Anonimiškai pranešti apie pavojingą aplinkai ir visuomenei savavališką statybą galima „Pasitikėjimo linija“ tel. (8 5)  272 1072, užpildžius el. pranešimo formą arba galima kreiptis į inspekciją. „Pasitikėjimo linijos“ priemonėmis pernai gauta daugiau kaip 1 000 pranešimų.

„Skatiname gyventojus ir verslo subjektus atsakingiau planuoti statybos darbus. Visais atvejais – pradėti statybas tik gavus statybą leidžiantį dokumentą, jei jis privalomas, ir įsitikinus, kad statybos darbai šioje teritorijoje yra galimi“, – sako A. Kazickienė.

Kilus klausimų su VTPSI specialistais galima pasikonsultuoti telefonu (8 5) 207 3333, užpildžius el. paklausimo formą, parašius žinutę socialinio tinklo priemonėmis ar pateikus paklausimą el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..


Reklama: statybų techninė priežiūra

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų