Vieni ieško tinkamų marginti, kiti – kuo tvirtesnių

Kad šventų Velykų stalus puošusių margučių nereikėtų išmesti, specialistai pataria pasiskaičiuoti ir dažyti jų tiek, kiek galime suvartoti. Dažus, beje, irgi reikia rinktis tinkamus. O Velykoms gyventojai gausiai perka ne tik kiaušinius.

Pasak Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorės Angelės Andrikonienės, švenčių žmonės neįsivaizduoja be mėsos ir saldumynų.

„Velykiniam stalui pirkėjai daugiausia ieško mėsos gaminių, tokių kaip velykinis kumpis, įvairūs mėsos vyniotiniai, – pasakojo ji. – Populiarūs pyragų, tortų užsakymai. Prieš Velykas padidėja restorano „Vilkmergė“ gaminama produkcija: mėsos ir žuvies vyniotiniai, kepta žuvis, įdarytos vištienos šlaunelės, mėsos faršo zuikiai.“

Rūpinamasi, kad parduotuvėse prieš šventes nepristigtų žuvies. Pavyzdžiui, vien velykiniu laikotarpiu pernai „Bajorų žuvies“ silkės parduota 1,2 tonos.

„Ukmergės duonos“ kepamiems pyragams, tortams užsakymus renkame prieš dvi savaites, kad galėtume išpildyti visų prašymus“, – sako A. Andrikonienė. Prieš Velykas parduodama ir gerokai daugiau vaisių, daržovių, žirnelių, krienų, majonezo.

Tik lietuviškais

Šalies parduotuvėse siūloma įsigyti pigesnių, su nuolaidomis parduodamų, kiaušinių. Tarp jų – atvežtų iš Ukrainos ir keliančių daug diskusijų. Kad šioje šalyje vištos laikomos netinkamomis sąlygomis, pripažįsta ir patys mūsų maisto ir veterinarijos specialistai. O iš kur kiaušiniai pasiekia kooperatyvo parduotuves?

„Prekiaujame tik lietuviškais, tačiau iš rajono ūkininkų pasiūlymų nesulaukiame. Turime ir baltų, ir rudų kiaušinių. Pernai per Velykų laikotarpį pardavėme per 70 tūkst. vienetų“, – teigė A. Andrikonienė.

Nebūtinai šaldytuve

Redakcijoje sulaukėme skaitytojų klausimų apie kiaušinių laikymo sąlygas. Žmonės teiravosi, kodėl kai kur, pavyzdžiui, „Iki“ parduotuvėse, parduodami kiaušiniai laikomi ne šaldytuve, o lentynose. Domėjosi, ar taip galima.

„Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, visi prekyboje esantys kiaušiniai laikomi vadovaujantis teisės aktuose numatytomis sąlygomis. Jos, tikina vadovė, leidžia užtikrinti jų šviežumą – turi būti ne žemesnė nei 5 laipsnių temperatūra.

Šio tinklo parduotuvėse pirkėjai gali rinktis iš skirtingų rūšių bei kokybės klasių kiaušinių asortimento. Yra tiek pigiausių, 3 numeriu pažymėtų, kiaušinių, tiek ekologiškų, kurie – brangesni.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu, teisės aktuose nėra apibrėžta, kokiomis sąlygomis prekybos centruose galima laikyti kiaušinius.

„Tiek lentynose, tiek šaldytuvuose laikomi kiaušiniai nėra pažeidimas. Tačiau vartotojams nusipirktus kiaušinius rekomenduojama laikyti gamintojo pakuotėje šaldytuve, nes vėsi saugojimo temperatūra leidžia ilgiau išlaikyti juos šviežius. Kiaušiniai yra jautrūs temperatūros svyravimams, todėl geriau pirkti iš šaldytuvų ir namie taip pat laikyti šaldytuve“, – aiškino Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. specialistė valstybinė maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė.

Anot jos, kiaušinių galiojimo terminas nėra griežtai apribotas: „Tačiau laikoma, kad savo vertingiausias maistines savybes kiaušinis išlaiko 28 dienas po padėjimo. Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas nurodytas ant pakuotės, jis ženklinamas nuoroda „Geriausi iki (data)“. Šią datą gamintojas nustato prie kiaušinių padėjimo datos pridėjęs 28 dienas.“

Galima patikrinti

Kaip žinoti, kad kiaušinis – senas? „Jeigu kiaušinis sugedęs, jo trynio ir baltymo turinys susimaišęs, jaučiamas nemalonus vandenilio sulfido – sieros – kvapas. Kadangi kiaušinis senas ir netekęs daug drėgmės, jo turinys sumažėjęs, net nesudaužius lukšto kratant tokį kiaušinį jaučiamas kliuksėjimas“, – sako K. Petškevičiūtė.

Liaudyje populiaru kaušinio šviežumą tikrinti panardinant jį į stiklinę ar dubenėlį su vandeniu. Kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau skęsta, seni kiaušiniai išsilaiko vandens paviršiuje, o švieži nugrimzta ant dugno.

Siūlo rinktis natūralius 

Prieš Velykas – gausus margučiams gaminti skirtų priemonių pasirinkimas. Tačiau ar dėl visų jų galima būti ramiems, kad nekenkia sveikatai?

„Saugiausia kiaušinius dažyti maistiniais dažais, bet puiki alternatyva yra natūralūs dažai iš gamtos, t. y. spalvos, kurias gauname naudodami daržoves, prieskonius, – pataria specialistė. – Raudoną spalvą galima gauti naudojant burokėlius, geltoną – ciberžolės miltelius. Raštams puikiai tiks įvairios žolės, kruopos, svogūnų lukštai.“

Pasak pašnekovės, kiaušinių negalima dažyti dažais, kurie nėra skirti maistui: nagų laku, audinių dažais. O jeigu nulupus margutį ant baltymo matosi per lukštą persismelkusių dažų, patartina tokio kiaušinio nevartoti.

Ji taip pat pasakojo, jog galima rasti mokslininkų rekomendacijų, kad virtas vištos kiaušinis, laikomas šaldytuve, turėtų būti suvartotas per 3 paras.

Rudi – tvirtesni

Anot „Iki“ komunikacijos vadovės B. Čaikauskaitės, remiantis ankstesnių metų duomenimis, velykiniu laikotarpiu daugiausia nuperkama 3 numeriu pažymėtų kiaušinių rudu lukštu. Jie sudaro 86,6 proc. visų kiaušinių pardavimų. Šių kiaušinių lukštas, sako ji, yra tvirtesnis.

„Tiesa, marginimui daugelis renkasi baltus kiaušinius. Taip pat pastebimai šokteli ant kraiko laikomų vištų kiaušinių pardavimai. Ekologiškų ir laisvai laikomų vištų kiaušinių paklausa suintensyvėja, tačiau auga nesmarkiai. Šventiniu laikotarpiu stebimas ir kur kas didesnis susidomėjimas putpelių kiaušiniais“, – pasakojo B. Čaikauskaitė.

Pastebi, kad žmonės taip pat stengiasi iš anksto apsirūpinti ilgiau galiojančiais produktais – majonezu, prieskoninėmis žolelėmis, konservuotais žirneliais, kukurūzais. Skuba įsigyti ir šviežios mėsos, žuvies, daržovių, konditerijos gaminių.

Per milijoną

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė atskleidė, kodėl kai kurių kiaušinių tenka dairytis kitur. „Norėtume savo klientams pasiūlyti lietuviškų baltų vištų kiaušinių. Deja, šiuo metu Lietuvos gamintojai būtent tokių pasiūlyti negali, ir velykiniu laikotarpiu, kai susidomėjimas baltais kiaušiniais išauga, pasiūlos turime ieškoti svetur. Šiais metais balti kiaušiniai mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ukrainos“, – sakė ji. Prekiaujama dviejų rūšių baltų kiaušinių pakuotėmis: 10 vnt. M ir L dydžio, kurių kaina už pakuotę 0,59 Eur.

„Iš Ukrainos jų atsivežėme tik šiam, velykiniam, periodui. Paprastai pirkėjai pirmenybę teikia rudiems kiaušiniams, kurių lukštas tvirtesnis, trynys – geltonesnis. Net ir velykiniu laikotarpiu didžiąją paklausos dalį sudaro rudų vištų kiaušiniai“, – pasakojo V. Drulienė.

Anot jos, ruošdamiesi Velykoms vien „Maximos“ parduotuvėse klientai nuperka per milijoną vištų kiaušinių dėžučių. Specialiai Velykoms atsivežta ir afrikinio stručio bei Australijos stručio (emu) kiaušinių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų