Pasirengę tirti šalnų nuostolius

Žemės ūkio ministerija išplatino raštus šalies savivaldybėms, raginant sudaryti komisijas, kurios esant poreikiui įvertintų versliniuose soduose ir uogynuose patirtus šalnų nuostolius.  

Tai suteikia vilties, kad nuostoliai bent iš dalies bus kompensuoti, tačiau kol kas neaišku, nei kokia suma numatyta, nei apskritai ar ji bus numatyta šalies biudžete.

Tokia komisija bus sudaryta ir Ukmergės rajono savivaldybėje, o ūkininkai jau dabar raginami informuoti apie šalnų nuostolius ir poreikį juos įvertinti.

Komisija vietoje turėtų vizualiai įvertinti sodų ir uogynų plotus ir surašyti patikrinimų aktus.

Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys sako, kad vykdant tokią apžiūrą reikalingos kvalifikuoto specialisto žinios.

Tad į komisiją būtų pakviestas verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ atstovas.

Ministerijos rašte pažymima, kad komisijos apžiūros duomenys bus reikalingi padarytų nuostolių dydžiui apskaičiuoti, jeigu bus skirta lėšų šalnų padarytiems nuostoliams žemės ūkio veiklos subjektams atlyginti.

Šalnų padarytos žalos faktas bus pripažįstamas tik tiems subjektams, kurie kreipėsi į savivaldybes, o nukentėjusių sodų ir uogynų plotai užfiksuoti komisijų dokumentuose.

Teirautis ukmergiškiai gali tel. (8 340) 60352.

Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas S. Stimburys sako nepamenantis, kad kada anksčiau ūkininkams būtų kompensuoti šalnų nuostoliai.

Kita vertus, ir tokių didelių šalnų, kaip neseniai buvusios, nepamena. Pastebima, kad dėl visuotinės klimato kaitos orai Lietuvoje tampa ekstremalūs, „aštrūs“. Šiuo metu – lyg kokioje dykumoje sausi, naktimis – labai šalti.

Nors per sodų žydėjimą Lietuvoje atšaldavo ir anksčiau, bet tikrai ne taip smarkiai.

S.Stimburys sako, kad mūsų rajone pramoninių sodininkystės, uogininkystės ūkių nėra daug, tad ir paraiškų antplūdžio nesitikima.

Nors ministerijos rašte kalbama  tik apie sodus ir uogynus, yra vilčių, kad galbūt kompensacijų gali tikėtis ir kitų nuo šalnų nukentėjusių kultūrų augintojai – dėl šalnų nuostolių gali kreiptis visi jų patyrę verslinių ūkių savininkai.

Pasak S. Stimburio, vis dar tikimasi, kad kompensacijų sulauks nuo praėjusių metų sausros nukentėję ūkininkai. Žalos dėl sausros pernai buvo nustatomos atsižvelgiant į pasėlių plotus, ūkio gaunamas pajamas ir įvairius kitus kriterijus.

Tačiau Ukmergės ūkininkai teigia, kad praėjusių metų sausra greičiausiai bus mažesnė, lyginant su tuo, kokių nuostolių ji atneš šiemet. Mūsų rajonas – lyg kokia anomalinė zona: lietaus nemato antras mėnuo, nuo kovo pabaigos. Tokia ankstyva sausra augalams – sunkiai pakeliama, nes būtent dabar drėgmė kaip niekada reikalinga.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # xxx 2019-05-20 09:00
dabar ir sausros :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų