Vanduo iš čiaupo Ukmergėje – ir saugus, ir sveikas

Vanduo iš čiaupo ir už pienelį skanesnis... Gedimino Nemunaičio nuotr. Vanduo iš čiaupo ir už pienelį skanesnis... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Per karščius net žodis „vanduo“ skamba visai kitaip. Šio gamtos turto kaitros nualinti kai kurių miestų gyventojai pritrūko. Ukmergiškiai raminami, kad pas mus taip nenutiks. Be to, galime džiaugtis išskirtinai geros kokybės geriamuoju vandeniu.

UAB „Ukmergės vandenys“ direktoriaus Rimo Arlinsko teigimu, Lietuvoje turime didžiulį turtą – požeminį geriamąjį vandenį. „Toks vanduo yra apsaugotas nuo išorės cheminės ir bakteriologinės taršos, be to, jis prisotintas įvairių žmogaus organizmui naudingų mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, magnis, natris, kalis“, – sako jis.

Tiek Ukmergės mieste, tiek rajono gyvenvietėse yra eksploatuojami požeminiai giluminiai vandens gręžiniai, kurių gylis – 90–145 m.

„Iš gręžinio vanduo paduodamas į vandens gerinimo įrenginius, juose pašalinami pertekliniai geležies, mangano, azoto junginiai iki nustatytų Lietuvos higienos normos HN 24:2003 reikalavimų, – pasakojo R. Arlinskas. – Pagal šiuos reikalavimus yra vykdoma geriamojo vandens kokybės nuolatinė ir periodinė priežiūra, kurią atlieka bendrovės laboratorija, turinti leidimą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.“

Ukmergės mieste vanduo po vandens gerinimo įrenginių paduodamas į 4 vandens rezervuarus, kuriuose sukaupiama 8 tūkst. kub. m vandens. Iš jų geriamasis vanduo paduodamas į vandentiekio tinklus ir patiekiamas vartotojams.

Gyvenviečių vietovėse vanduo po gerinimo įrenginių paduodamas į vandens bokštus arba tiesiai į vandentiekio tinklus.

„Mieste išgauto vandens kiekis per 2018 metus siekė 1 131 048 kub. m, rajono gyvenvietėse – 268 984 kub. m, – sakė „Ukmergės vandenų“ vadovas. – Išvestinis vandens suvartojimas vienam gyventojui – 2 kub. m per mėnesį. 2017–2018 m. vandens suvartojimas didėjo tarp pramonės įmonių, individualių gyvenamųjų namų miesto ir kaimų gyventojų.“

Bendrovės aptarnaujamoje teritorijoje, tikino jis, 100 proc. vartotojų naudojasi kokybišku geriamuoju vandeniu: „Gerti vandenį iš čiaupo galima drąsiai, tai yra saugu. Esami gręžinių ir įrenginių pajėgumai užtikrina reikiamus kiekius vandens bet kokiu metų laiku.“

 

***

* Lietuvoje geriamojo vandens šaltinis yra požeminis vanduo. Išimtis – Klaipėdos miesto 3-ioji vandenvietė, kurioje požeminis vanduo dirbtinai papildomas paviršiniu vandeniu. Apie 2,5 mln. mūsų šalies gyventojų geriamąjį vandenį gauna iš centralizuoto vandentiekio tinklo.

* Paprastai viešai tiekiamas yra giliųjų vandeningųjų horizontų vanduo, kuriam aplinkos tarša didelės įtakos neturi, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Mikrobiologinės šio vandens savybės paprastai irgi yra geros. Daugeliu atvejų jis yra saugus, tik neišvaizdus dėl per didelio geležies, mangano kiekio.

* Apie 700 tūkst. gyventojų vandeniu apsirūpina individualiai iš šachtinių šulinių, negilių gręžinių, kurių vanduo dažnai nėra saugus. Taip yra todėl, kad į šulinius, negilius gręžinius vanduo patenka iš arčiausiai žemės paviršiaus esančio vandeningo sluoksnio, taigi jo kokybė priklauso nuo šulinio vietos parinkimo, šulinio (gręžinio) įrengimo ir priežiūros, ūkinės veiklos.

* Vandentiekio vanduo gali būti naudingas sveikatai – su juo žmogus gauna net pusę reikiamos mineralinių medžiagų paros normos. Mūsų šalyje iš čiaupo bėgantis vanduo neapdorojamas cheminėmis medžiagomis. Tai daroma daugelyje kitų Europos valstybių, kurios vartoja vandens telkinių (upių ar ežerų) vandenį.

* Aktualu atostogautojams svetur: tokiose šalyse kaip Italija, Belgija, Vatikanas, Vokietija nemokamo kokybiško vandens galite prisipildyti iš miestų centruose esančių geriamojo vandens čiaupų.

* Vandenį iš čiaupo saugu gerti: Andoroje, Austrijoje, Čekijoje, Suomijoje, Graikijoje, Islandijoje, Airijoje, Latvijoje, Lichtenšteine, Liuksemburge, Makedonijoje, Maltoje, Norvegijoje, Portugalijoje, Slovėnijoje, kitose šalyse.

* Geriau pirkti geriamąjį vandenį buteliuose iš parduotuvės siūloma šiose šalyse: Albanijoje, Armėnijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Bulgarijoje, Kipre, Estijoje, Gruzijoje, Rumunijoje, Serbijoje, Slovakijoje, Ukrainoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

0 # kadpine 2019-06-29 08:36
Thanks for share nice casino blog baccarat gaming list.Better the last smile than the first laughter.
카지노사이트
바카라사이트
인터넷카지노
인터넷바카라
온라인카지노
온라인바카라
라이브카지노
라이브바카라
네임드사다리
룰렛사이트
슬롯머신사이트
카지노사이트
바카라사이트
인터넷카지노
인터넷바카라
온라인카지노
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Katės neapgausi, 2019-07-03 17:43
žuvies gyvenimo istorijos nesuklastosi :(
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # edurusoia 2020-01-08 00:29
Amoxicillin 500mg Capsules: http://mewkid.net/who-is-xandra/ Amoxicillin On Line njy.svmv.ukzinios.lt.hff.ox http://mewkid.net/who-is-xandra/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų