Domina grožiniai kūriniai, istorija, detektyvai

Kai kurie savo laisvalaikio be knygų neįsivaizduoja ir vasarą, ir žiemą. Autorės nuotr. Kai kurie savo laisvalaikio be knygų neįsivaizduoja ir vasarą, ir žiemą. Autorės nuotr.

Per atostogas vieni renkasi aktyvias pramogas, kiti nori ramaus poilsio. Galbūt – su knyga rankose. Knygų skubama ir į biblioteką. Kokių jų pageidauja ir ką skaityti mėgsta ukmergiškiai?

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dalia Kaselytė pastebi, kad lankytojai daugiausia skaito žiemą. „Bet ir vasarą skaito nemažai, ypač, kai pasitaiko labai karšta arba labai lietinga vasara. Tada žmonės sako: o ką daugiau veikti – tik knygas skaityti“, – šypsosi ji.

Kas – vyrai ar moterys – yra didesni knygų mėgėjai? „Maždaug du trečdaliai suaugusių mūsų skaitytojų yra moterys, vienas trečdalis – vyrai.

Aktyviausi skaitytojai – vidutinio ir vyresnio amžiaus moterys. Jas dažniausiai domina grožinė literatūra, vyrus – istorija. Tiek vyrai, tiek moterys skaito daug detektyvų. Turime ir vyresnio amžiaus skaitytojų – ir devyniasdešimtmečių, ir aštuoniasdešimtmečių“, – pasakojo vedėja.

2018-ųjų pabaigoje biblioteka turėjo 318 70–93 metų amžiaus skaitytojų.

Ukmergiškiai, anot D. Kaselytės, domisi įvairia literatūra: „Šiuo metu skaitytojai dažniausiai eilėje laukia Lucindos Riley romanų iš ciklo „Septynios seserys“, Laurento Gounelle psichologinio romano „Dievas visada keliauja incognito“. Knygų populiarumas ir atsiradusios eilės labai priklauso ir nuo to, kaip dažnai jos minimos žiniasklaidoje – tiek teigiamai, tiek neigiamai. Tarp pavyzdžių – latvių rašytojos Noros Ikstenos romanas „Motinos pienas“. Taip pat – Mariaus Ivaškevičiaus romanas „Žali“. Romanas buvo išleistas 2002 m. ir jau ramiai stovėjo lentynoje, o dabar vėl rašome į eilę norinčius romaną perskaityti žmones.“

Vedėja pasakojo, kad ne visada knygelės parkeliauja į biblioteką tvarkingos. „Skaitytojų pasitaiko įvairių. Vieni grąžina labai tvarkingas knygas, iš kitų knygų galime spręsti, ką žmonės skaitydami veikė – gėrė kavą, arbatą ar valgė blynus arba kas įsigijo naują augintinį. Kelios knygos nukentėjo nuo jaunų šuniukų dantų ar kačiukų nagų“, – sako ji.

O ir radinių visokių pasitaiko: „Grąžintose knygose randame senų sąskaitų, nuotraukų ir įvairiausių daiktų, kuriuos skaitytojai naudoja vietoj knygų skirtukų: atvirukų, saldainių popierėlių, etikečių. Pinigų irgi teko rasti, tik jau nebegaliojančią valiutą – iš vienos knygos iškrito pluoštelis „vagnoriukų“.“

Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja lygina – anksčiau leidžiamos knygos buvo tvirtesnės. „Deja, šiuolaikinės knygos gana nepatvarios – greitai nuplyšta jų nugarėlės, nes jos popierinės , o ne kaip būdavo anksčiau – medžiaginės. Tenka nugarėles vėl priklijuoti. Pasitaiko ir leidybinio broko, kai knyga jau po vieno perskaitymo pradeda irti ir lapai pradeda skraidyti po vieną. Tokias knygas sunkiausia „suremontuoti“, – sako ji.

Viešoji biblioteka teikia ir skaitytojų aptarnavimo namuose paslaugą. „Nešame knygas į namus senyvo amžiaus ir neįgaliems skaitytojams, jei jie to pageidauja, – pasakojo D. Kaselytė. – Mūsų skyriaus darbuotojos nuneša ar nuveža knygas – priklauso nuo atstumo. Žmonės, ypač vyresnio amžiaus, visada labai nori pabendrauti su bibliotekininkėmis – tiek pačioje bibliotekoje, tiek ir namuose. Knygas parenkame pagal jų skonį, nes dažnas variantas – jie daug metų skaitė bibliotekoje, o dabar dėl sveikatos problemų nebegali ateiti pas mus. Taip pat pasitariame su jais telefonu.“

Tokia paslauga ypač džiaugiasi skaityti mėgstantys, bet pasiekti bibliotekos neįstengiantys neįgalieji. Susidomėję šia paslauga gyventojai gali skambinti į bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyrių telefonu 8 659 34830.

Pernai Skaitytojų aptarnavimo skyrius turėjo 2 887 suaugusius vartotojus – tiek buvo išduota skaitytojų pažymėjimų. Jų apsilankymų bibliotekoje skaičius – 18 242, o knygų, išduotų į namus, – 55 615.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

0 # dd 2019-07-01 13:24
na nebeda suremontuoti, paimi ipjauni su nazovke iterpi marle ir priklijuoji su lipalu. Kita variantas jei knyga nestora, su greztuvu isgrezi 1mm skylute, susiuni su adata ir vualia.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų