Pamanė, kad nusileido ateiviai

Gyventojai neretai piktinasi, kodėl vienoje ar kitoje vietoje sugedę ir nedega arba dega mirksėdami gatvių apšvietimo žibintai. Tačiau būna ir kitokių skundų. Vieniems ukmergiškiams trukdo, kad, pavyzdžiui, naktį lempos per ryškiai šviečia, kitiems – kad jos tokiu metu apskritai šviečia.

Keleto daugiabučių Užupyje gyventojai pasakojo apie jau ir Ukmergėje atsirandančius tam tikrus apšvietimo žibintus, sumontuotus taip, kad ypač gerai apšviestų namų kiemus, automobilių aikšteles. Tai – momentinio apšvietimo žibintai, įsižiebiantys nuo judesio, pavyzdžiui, į kiemą įvažiavus mašinai.

Jie, pasirodo, irgi gali trikdyti žmonių ramybę, nes šviesa labai ryškiai užsidega, vos kam nors sujudėjus. Gyventojų teigimu, naktį ne tik visas kiemas, bet ir jų butai nušvinta taip ryškiai, jog atrodo kaip dieną.

Tai nuolat kartojasi, o pirmąsyk išvydus, sakė viena ukmergiškė, nė nesuprato, kas vyksta. Juokavo – toks jausmas, kad ateiviai nusileido... Tikina, jog tai ne tik jai sukelia nepatogumų: tokios šviesos labai išsigąsta augintiniai, tampa neramūs, puola slėptis. „Iš tiesų labai nejauku“, – kalbėjo tokiu apšvietimu visai nesidžiaugianti skaitytoja.

Apie šiuos savo rūpesčius žmonės informavo ir rajono savivaldybę. Tačiau, pasirodo, kai kuriems trukdo ne vien žibintai. Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo Aido Dutkaus teigimu, dalijamasi ir kitokiomis problemomis.

„Buvo skundų dėl vienos aikštelės Dariaus ir Girėno gatvėje. Tačiau juk ir aikštelės savininkai nori apsaugoti savo turtą. Kitų variantų daug neturi“, – pasakojo jis.

Neapšviestame kieme nesaugu dėl automobilių vagių, o tokie lauko šviestuvai – gera apsaugos priemonė. „Gyventojai gali užuolaidas ar žaliuzes užsitraukti“, – siūlo A. Dutkus.

„Taip pat buvo analogiškų skundų, kad automobiliai naktį savo žibintų šviesomis apšviečia langus ir bute pasidaro šviesu kaip dieną“, – sakė jis.

Teigiama, kad būtent tokios apsaugos priemonės vis labiau populiarėja. Galingais lauko šviestuvais apšviečiamos gatvės, aikštelės, įvažiavimai į kiemus, parkų takai. Lauko šviestuvai kabinami ant pastatų, jie yra nukreipiami į namo kiemą ar tam tikrą objektą, pavyzdžiui, automobilį. Vietų, kur randasi tokių šviestuvų, daugėja ir Ukmergėje – jų yra ne tik minėtoje gatvėje.

Daiktų atsiradimo istorijos pasakoja, kad pirmieji lauko šviestuvai atsirado apie 15 a. – dar gūdžiais Viduramžiais. Žmonės ieškojo būdų, kaip apsisaugoti nuo nemalonumų tamsiuoju paros metu. Esą mintis, jog lauko šviestuvai yra būtini, kilo Londono merui H. Bartonui. Jis viešąsias vietas patarė pagražinti žibintais. Buvo siekiama, kad mažėtų vagysčių, kurios anuomet buvo labai aktyvios.

Pastebėjus, kad ši iniciatyva sėkminga, ir kitos modernios Europos šalys nusprendė kurti saugesnę aplinką. 18 a. atsirado lauko šviestuvai, labiau primenantys tuos, kurie naudojami dabar. 19 a. buvo išrastas elektrinis apšvietimas. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų