Šiferiui galės įsigyti didmaišius

„Ukmergės žiniose“ rašėme, kad gyventojai savivaldybės rūpesčiu gali atsikratyti asbesto atliekų ir tai jiems nekainuos. Skaitytojai domisi, kur kreiptis dėl paslaugos, taip pat teiraujasi, kur dėti, krauti tokias atliekas.

Savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus informavo, kad šiuo metu vykdoma asbesto turinčių gaminių atliekų ir pavojingų izoliacinių medžiagų turinčių atliekų surinkimo iš Ukmergės rajono gyventojų paslaugos pirkimo procedūra. Surinkimas vykdomas apvažiavimo būdu, atliekos transportuojamos iki šalinimo įrenginio, įskaitant iškrovimą.

Norintiems pasinaudoti paslauga reikės informuoti vietos seniūniją, mieste – savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrių.

Gyventojai privalės asbesto turinčių gaminių (šiferio atliekos) bei pavojingų izoliacinių medžiagų turinčias atliekas (ruberoidą) sukrauti į sandarius didmaišius su kilpomis. „Šiferis yra priskiriamas pavojingų atliekų kategorijai, nes savo sudėtyje turi asbesto, todėl rekomenduojame jo lakštus krauti į specialius didmaišius“, – sako jis.

Maišai turi būti užrišami ar užsegami, apie 110 cm pločio, tokio pat ilgio, apie 160 cm aukščio. Į juos šiferio lakštai turi tilpti nesulaužyti. Pasak A. Dutkaus, paslaugos teikėjas turės sudaryti galimybę žmonėms didmaišius nusipirkti. Preliminari vieno kaina – apie 10 eurų.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras planuoja tokius didmaišius gyventojams parduoti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje, Gerseniškių gatvėje.

„Iš gyventojų bus paimamos atliekos, turinčios asbesto, sukrautos ir į mažesnius sandarius didmaišius su kilpomis. Tačiau į juos netelpa nepažeisti šiferio lapai. Pažeidus juos asbesto dalelės paplinta ore ir gali sukelti skaudžių pasekmių“, – teigė vedėjas.

Asbestą sudarantys plaušeliai primena smulkias adatėles, kurios, patekusios į plaučius, perduria jų alveoles. Todėl gali sukelti tokius susirgimus kaip asbestozė, plaučių vėžys.

Žmogus poveikio nejaučia iš karto – susirgimai gali pasireikšti po 20–30 metų.

Plaušeliai yra nematomi ir neužuodžiami, todėl jų keliamas pavojus nėra pajuntamas. „Jei, pavyzdžiui, vienas kaimynas tvarko stogą ir meta šiferio lakštus ant žemės, šalia esančiame darže dirbantis žmogus gali prisikvėpuoti asbesto dalelių ir to net neįtarti“, – sakė A. Dutkus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų