Gelbsti surenkant žaliąsias atliekas

Lapų krūvos – įprastas vaizdas rudenį. Gedimino Nemunaičio nuotr. Lapų krūvos – įprastas vaizdas rudenį. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kiekvieną rudenį gyventojai susiduria su problema: kur dėti gausybę lapų ir kitų panašių atliekų? Ne visi paiso draudimų ir atliekas, pavyzdžiui, degina. Tačiau žmonės raginami jų atsikratyti tinkamais būdais.

Pasak miesto seniūnės Zitos Pečiulienės, jei daugiabučiai namai yra sudarę sutartį su UAB Ukmergės butų ūkiu dėl teritorijos priežiūros, jų teritorijoje lapus tvarko ši įmonė.

„Daugiabučių namų bendrijos ir kiti daugiabučiai namai, kurie tvarkosi ūkio būdu, lapus turi tvarkyti patys, kad sako seniūnė. – Mažais kiekiais ir sudėtus maišuose lapus pagal maršrutą važiuodami paima seniūnijos darbuotojai nuo bendrijų ir kitų daugiabučių namų, kurie tvarkosi ūkio būdu.

Lapus, sukrautus į didmaišius, nuo bendrijų ir kitų daugiabučių namų išveš seniūnija, kai bus prikrauta pakankamas kiekis didmaišių.“

Seniūnija, jos teigimu, stengiasi efektyviai naudoti lėšas ir siekia, kad krovininiai automobiliai nevažinėtų pustuščiai.

Gresia bauda

Ukmergės mieste žaliosios atliekos surenkamos ir iš individualių namų gyventojų. Rudenį tai daroma du kartus per mėnesį.

Atliekos, primena seniūnė, turi būti tvarkingai sukrautos šalia gatvės. Lapai, žolė, obuoliai privalo būti be priemaišų, tvarkingai sukrauti ir užrišti maišuose. Vieno maišo svoris turi neviršyti 20 kg, o bendras visų maišų svoris – 100 kg.

Šakos ir krūmai – tvarkingai sukrauti krūvelėse šalia gatvės. Šakų ir krūmų išvežamas kiekis ribojamas: maksimalus jų krūvos aukštis – 1,5 m, ilgis – 1,5 m, plotis – 1,5 m.

Atliekas draudžiama palikti važiuojamojoje dalyje.

„Vienybės“ sodų bendrijos sodininkai turi unikalią galimybę pristatyti viską nemokamai į už kelių šimtų metrų esančią miesto nuotekų valyklą – Serbentų g. 2A, Ukmergėje, – sakė Z. Pečiulienė. – Didelį kiekį žaliųjų atliekų nuo individualių gyvenamųjų namų siūlome išsivežti savo jėgomis į tam skirtas specialias aikšteles.“

Žaliąsias atliekas draudžiama mesti į joms neskirtus konteinerius ar palikti šalia jų. Pažeidėjams gresia bauda iki 600 eurų.

Kyla gaisro grėsmė

Šiuo metu neretai tenka pamatyti daug kur besikūrenančius laužus – šitaip gyventojai bando atsikratyti lapų ir kitų žaliųjų atliekų. „Kalbant apie gaisrinę saugą, laužus kūrenti leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo pastatų, degių konstrukcijų statinių ir degių medžiagų sandėliavimo vietų, – teigia Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas. – Palikti be priežiūros besikūrenančias laužavietes draudžiama. Smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti.“

Tai reglamentuota Bendrosiose gaisrinės saugos taisyklėse. Jų pažeidimas užtraukia baudą nuo 10 iki 70 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 30 iki 600 eurų.

„Be minėtų taisyklių, galioja ir aplinkosaugos reikalavimai lauke deginant augalus ir jų dalis. Šiuo atveju dar yra vertinama ir žala gamtai“, – aiškino pareigūnas.

„Mūsų nuomone, laužų kūrenimas tam neskirtose vietose yra nepriimtinas, nes kyla papildoma grėsmė kilti gaisrui. Šiemet Lietuvoje matėme atvejį, kai žmogus, kieme kūrenęs laužą, dėl vėjo perneštų žarijų sudegino savo namus. Taip pat kūrenimo metu visas gyvenamasis rajonas skendi dūmuose ir kiti žmonės priversti jais kvėpuoti“, – sako jis.

Galima palikti

Seniūnė Z. Pečiulienė primena, kad visas žaliąsias atliekas ne vežimo pagal grafiką metu ar esant didesniam kiekiui galima patiems pristatyti į aikšteles.

Viena jų esanti Sargelių kaime, Pabaisko seniūnijoje, tel. 8 686 90658. Galima atvežti lapus, žolę, šakas, krūmus ir obuolius. Ne darbo metu tvarkingai palikti prie vartų.

Kita žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė yra Ukmergėje, Serbentų gatvėje, tel. (8 340) 63112. Galima atvežti ir palikti tik lapus, žolę, šakas ir krūmus ir tik darbo valandomis. Aikštelėje yra prižiūrėtojas. Obuoliai joje nepriimami.

Visais klausimais, susijusiais su atliekų tvarkymu, gyventojai gali kreiptis į Ukmergės miesto seniūniją tel. (8 340) 63483 arba savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrių tel. (8 340) 60351, 8 611 35277.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų