Vaistines kontroliuoja tik tam tikrais atvejais

Ukmergiškė domėjosi, kas yra vadinamieji slaptieji pirkėjai vaistinėse. Pasakojo tik girdėjusi apie juos, tačiau norinti plačiau sužinoti, kokios jų funkcijos.

„Ką jie daro ir koks jų veiklos tikslas? Galbūt tai susiję su vaistinėse parduodamais receptiniais vaistais? Nes ne kartą teko girdėti, kad tuos pačius vaistus skirtingos vaistinės parduoda taip, kaip nori: vienos prašo recepto, kitos – ne“, – tikino skaitytoja.

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovės spaudai Aistės Tautvydienės, kontrolinį pirkimą, apie kurį teiraujasi moteris, apibrėžia Vaistinių patikrinimų taisyklės. Kontrolinis pirkimas yra vaistų pirkimas, vykdomas atliekant vaistinės neplaninį tikslinį patikrinimą. Juo siekiama nustatyti, ar vaistinė parduoda vaistus ir suteikia farmacinę paslaugą, laikydamasi pastarosios veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

Tiksliniai patikrinimai gali būti atliekami VVKT viršininkui priėmus motyvuotą sprendimą ir tik Vaistinių patikrinimų taisyklėse nurodytais atvejais. Tarp tokių atvejų: jei yra gautas kitos institucijos rašytinis motyvuotas prašymas ar pavedimas atlikti patikrinimą; jei turima informacijos ar kyla pagrįstų įtarimų dėl vaistinės veiklos, kuri gali neatitikti reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

Taip pat – kai siekiama įvertinti ankstesnio patikrinimo metu nustatytų trūkumų pašalinimo tinkamumą. „Kontroliniai pirkimai yra atliekami tik tam turint aiškų pagrindą ir nesant kitos galimybės patikrinti faktus ar įtarimus apie vaistų pardavimą gyventojams“, – teigė A. Tautvydienė.

Anot jos, nuo to laiko, kai teisės aktų numatyta tvarka vaistines galėjo pradėti tikrinti slapti pirkėjai, pagal gautą informaciją dėl vaistų pardavimų gyventojams pažeidimų pernai buvo atlikti 2, o šiemet – 5 kontroliniai pirkimai.

„Dažniausiai gyventojai informuoja, kad vaistinėse receptiniai vaistai parduodami be gydytojo recepto. Tarnybai atlikus kontrolinius pirkimus, tik vienu atveju farmacijos specialistas pažeidė teisės aktų reikalavimus, parduodamas receptinį vaistą be recepto“, – sakė specialistė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų