Ekologiškas – ne tik maistas, bet ir pramogos

Vaikai darželio aplinką papuošė fantastiškais ledo kūriniais. Vaikai darželio aplinką papuošė fantastiškais ledo kūriniais.

Ukmergės vaikų lopšelyje-darželyje „Žiogelis“ ir veiklos, ir maitinimas, ir pramogos nukreiptos ekologine linkme. Ką besumanytų šio darželio kolektyvas, viskas alsuoja meile gamtai. Ši žiema tapo puikiu metu kūrybingiems sumanymams.

Spustelėjus šaltukui, „Žiogelio“ auklėtiniai savo aplinką papuošė fantastiškais ledo kūriniais. Ledo dekoracijos su įšalusiais augalais, sėklomis, vaisiais papuošė darželio aplinką.

Šios įstaigos direktorė Birutė Jucevičienė pasakojo, kad lediniai meno kūriniai, naudojant gamtos medžiagas, šiemet darželyje kuriami pirmą kartą. Anksčiau kurdavo tik spalvomis pagražintus ledinukus. Naujosios idėjos iniciatorė – auklėtoja Birutė Janušienė. Kurį laiką kaustęs šaltis padėjo ledines dekoracijas išsaugoti ilgesnį laiką.

Direktorė pasakojo, kad šie kūriniai atliepia jų įstaigos ekologiškai krypčiai, kurios laikosi jau ne vienus metus.

Ekologiškos veiklos – pačios įvairiausios. Pavyzdžiui, laisvalaikį leisti ekologiniuose namukuose, patiems prižiūrėti šiltnamį, daržovių lysves, rauginti agurkus ir net auginti Kalifornijos sliekus. Juos darželinukai augina jau trečius metus. Sliekai padeda susidaryti biohumusui, kuris naudojamas daigams auginti.

Jau netrukus ant „Žiogelio“ grupių palangių sustatytuose indeliuose bus sėjamos daržovių sėklos, o daigai vėliau keliaus į šiltnamį.

O štai saulėgrąžų daigams nereikia laukti ir pavasario, jie žaliuoja jau ir dabar. Mažieji mėgsta skabyti ir skanauti jų lapelius. Mokslininkai sako, kad šie daigai – tikra vitaminų bomba.

Žinomiausias visoje Lietuvoje šį vaikų darželį ir Ukmergę išgarsinęs sumanymas – ekologinis maitinimas. „Žiogelis“ tapo vienu iš pirmųjų Lietuvoje, kuris įgyvendino ambicingą sumanymą – maitinti vaikus ekologiškai.

Kadangi produktai brangesni, dalis jų finansuojami Vyriausybės biudžeto lėšomis.

Projektą 2018-ųjų metų rugsėjį inicijavo Žemės ūkio ministerija.

Direktorė pasakojo, kad šiuo metu 90 proc. produktų, kuriuos valgo ir geria jų vaikai, ekologiški.

Ekologiškas ir išradingai patiekiamas maistas vaikams – tema, apie kurią darželio direktorė gali kalbėti nesustodama.

Pasakojo, kad visi nauji patiekalai į vaikų meniu yra įtraukiami atsargiai, stebima ar patiks. Labai pasiteisino vadinamas švediško stalo principas, kai vaikai gali į lėkštes prisidėti tiek maisto, kiek suvalgys. Jei patiks – visada gali įsidėti dar, o jei neskanu, neteks maisto pilti į šiukšliadėžę.

Pastebėjo, kad maisto likučių dėl naujos tvarkos beveik nebeliko. 

Sriubas vaikai gali rinktis iš dviejų. Virėjos jau žino, kurios sriubos mėgstamiausios. Tarp tokių – virtos iš rūgštynių arba perlinių kruopų. Įstaigos virtuvėje patiekalai negardinami padažais ir visai nevartojama kiaulienos.

Arba, pavyzdžiui, iš ant stalo patiektų daržovių ima kokių nori.  – kas pomidorą, agurką, kas ridiką. „Žiogelio“ vaikai jau įprato valgyti daug daržovių ir nesirauko išgirdę apie siūlomą moliūgą bei ropę. Užkandžiauja šiomis daržovėmis kaip tikrais skanumynais. Šį darželį lankantys vaikai jau trečius metus geria tik nesaldintą arbatą, valgo trintas šaldytas uogas be cukraus.

„Mūsų vaikai prie tokio maisto įpratę, labai norim, kad būtų tęstinumas mokyklose, kad vaikai išsaugotų ugdomus mitybos įpročius“, – sako direktorė. 

Pažymi, kad ugdyti tokius įpročius nėra labai paprasta, nes reikia pratinti ne tik vaikus, bet ir tėvus. Jiems buvo rengiamos specialios degustacijos, kurių metu galėjo paskanauti, kuo maitinami jų vaikai. Kai kurie patiekalai labai nustebino, negalėjo patikėti, kad vaikams tai patinka.

B.Jucevičienė sako, kad ekologiją bando taikyti įvairiose srityse, pavyzdžiui, daliai grupių vaikų nupirko antialerginę patalynę. Ketina tokia pakeisti visą turimą patalynę.

Šiuo metu dėl karantino jų darželį lanko apie 50 vaikų. Įprastai jų susirinkdavo 100. Prisimena, sudėtingiausia situacija buvo gruodį, kai koronavirusu 39 žmonių kolektyve užsikrėtė  net 15 darbuotojų. Užsikrėtė nuo atvesto susirgusio vaiko.

Darželio direktorė pastebi, kad darželinukai pasiilgsta savo auk-lyčių, draugų ir įdomių veiklų. O jų yra tikrai daug ir įvairių. Ypač visus žavi pojūčių kambarys su fantastiškomis socialinėmis bei emocinėmis ugdymo priemonėmis, interaktyviomis grindimis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų