Į redakciją paskambinusi Aldona domėjosi rinkliavos skaičiavimo klausimais. Moters pastebėjimu, yra gyventojų, išvengiančių mokesčio už komunalines atliekas. Ukmergiškės manymu, skaičiuojant rinkliavą, trūksta lygybės.

Pirmiausia Aldona klausė, kaip skaičiuojama rinkliava tiems, kurie faktiškai gyvena, pavyzdžiui, nuomotuose ar pagal susitarimą naudojamuose butuose ar namuose, tačiau konkrečios gyvenamosios vietos nėra deklaravę. Ji žino, kad kaimynystėje gyvenantys žmonės gyvenamosios vietos nėra deklaravę ir rinkliavos sąskaitų negauna. Patalpų savininkams nesutinkant, kad nuomininkai deklaruotų faktinę gyvenamąją vietą jų namuose, šie gyvena be deklaracijos. „Kažin, ar jie moka bent kokį atliekų surinkimo mokestį?“ – klausė moteris. Anot jos, neteisinga, kad vieni privalo mokėti, o kiti, nors ir teršia, nemoka nieko.

Aldona taip pat domėjosi atliekų surinkimo mokesčiu sodų sklypų savininkams. Ji čia įžvelgia dar vieną nelygybę. Sodų bendrijose atliekų surinkimo mokestis neskaičiuojamas tiems, kurie neturi statinių. Moters pastebėjimu, vasarą tokių sklypų savininkai soduose praleidžia daug laiko, atsiveža maisto, dirba, leidžia laisvalaikį. „Jie taip pat sudaro nemažai atliekų, ne ką mažiau už tuos, kurių sklypuose stovi statiniai. Tačiau už jas nemoka.“  Esą sodininkai, kurie turi namelius, privalo mokėti už atliekas, net jei tai – ne gyvenamasis namas, o tik vasarnamis ir žiemą yra nenaudojamas. Moteris klausė, ar nėra priemonių, kaip teisingiau apskaityti atliekų mokestį sodininkams?

Rajono savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos pavaduotoja Zita Morkūnienė informavo, kad nekilnojamojo turto objektų savininkai arba įgalioti asmenys privalo mokėti nustatytą rinkliavą. „Jei butas išnuomotas, rinkliavą moka nuomininkas, jei nuomos sutartis yra įregistruota Registrų centre ir rinkliavos mokėtoju sutartyje nurodytas turto naudotojas. Jei gyvenantys asmenys nėra deklaravę gyvenamosios vietos, dažniausiai jie būna deklaruoti prie Ukmergės rajono savivaldybės ir moka jiems priskaičiuotą rinkliavą“, – paaiškino ji. Nurodė, kad asmenims, deklaruotiems prie savivaldybės, skaičiuojama kintamoji vietinės rinkliavos dalis – 18 Eur asmeniui metams, o neidentifikuotiems asmenims ar turto objektams vietinė rinkliava neskaičiuojama.   

Dėl mokesčių sodininkams Z. Morkūnienė patvirtino, kad vietinė rinkliava už atliekas neskaičiuojama tiems sodų sklypų savininkams, kurių sodų sklypuose nėra statinių.

Nurodė Aplinkos ministro įsakymą ,,Dėl nekilnojamojo turto objektų, kurių savininkai arba įgalioti asmenys privalo mokėti nustatytą rinkliavą arba sudaryti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos teikimo sutartis, rūšių sąrašo patvirtinimo“. Jame nurodyta, kad prie tokių turto objektų priskirti pastatai, naudojami poilsiui, sodininkystei, daržininkystei, sodininkų bendrijos nariams priklausantys sodų sklypai su pastatais ir sodų sklypai su pastatais, nepriklausantys sodininkų bendrijos nariams, bet esantys sodų teritorijose. Tad įstatymiškai sklypai be pastatų neapmokestinami. 

Vietinės rinkliavos apskaičiavimą reglamentuoja Ukmergės rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatai, kuriuos tvirtina rajono savivaldybės taryba. 

Pavaduotoja informavo, kad žemės savininkai ir naudotojai moka kitus mokesčius, o aplinkos teršėjai – baudas. Teisės aktuose nėra numatyta, kad komunalinės atliekos gali susidaryti žemės sklypuose, kur nėra pastatų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų