Vaizdas pašiurpino – paaugliai rūko rastas nuorūkas

Rūkyti kito asmens nuorūką pavojinga.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Rūkyti kito asmens nuorūką pavojinga. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į redakciją paskambinusi Kauno g. 41 namo gyventoja išsakė bauginantį pastebėjimą. Pasakojo matanti, kad jos kaimynai savo virtuvėse rūko, nuorūkas meta pro langus, o nuo žemės jas susirenka paaugliai.

„Kai nebeleidžiama rūkyti balkonuose, žmonės rūko virtuvėse. Smarvės vis tiek pilna. Bet baisu pagalvoti apie tuos vaikiukus, kurie renkasi nuo žemės nuorūkas. Kas žino, gal sergantys žmonės jas numetė“, – kalbėjo moteris.   

Primename, kad pagal nuo sausio įsigaliojusią tvarką, rūkyti draudžiama ne visų daugiabučių namų balkonuose, o tik tų, kurių gyventojai kreipiasi į savivaldybės, kurioje gyvena, administraciją ir pateikia pranešimą dėl prieštaravimo pareiškimo.

Gavus bent vieno daugiabučio namo gyventojo prieštaravimo pareiškimą ir atlikus aplinkybių vertinimą, draudimas rūkyti įsigalioja paskelbus savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą. Daugiabučio administratorius įpareigojamas informuoti gyventojus bei įrengti ženklus.

Rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus informavo, kad nuo įstatymo įsigaliojimo iki dabar buvo gauti trys prašymai ir savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu rūkymas balkonuose Ukmergėje uždraustas trijuose daugiabučiuose  – J. Basanavičiaus g.11, Veterinarijos g. 2, ir V. Kudirkos skg. 25.

Informacija apie draudimą rūkyti balkonuose šių namų gyventojams jau paskelbta, laiptinėse kabo įspėjamieji ženklai.

Kauno gatvėje nė viename daugiabučiame name nėra uždrausta rūkyti balkonuose – nėra gauta prieštaravimo pareiškimų iš šių namų gyventojų.

Primename, kad Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme taip pat įtvirtinta, kad rūkantys asmenys privalo užtik-rinti, jog tabako dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Tai galioja ne tik rūkantiesiems balkonuose, bet ir kitose patalpose.

A.Dutkus paminėjo, kad sukontroliuoti, kaip gyventojai laikosi šios prievolės, sudėtinga, nes, norint nustatyti, iš kur ateina dūmai, reikia žinoti ventiliacijos angų struktūrą. Nėra taip, kad visiems butams įrengta viena ventiliacijos anga. Pavyzdžiui, pagal standartinę schemą būna sujungti antrojo ir ketvirtojo aukšto butai, bet gali būti ir kitaip.

Į ukmergiškės pastebėjimą dėl mėtomų nuorūkų ir kokios ligos gali plisti, atsakė rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stip-rinimą, Skirmantė Sabaliauskienė.

Ji paminėjo, kad rūkančių paauglių statistika beveik kasmet keičiasi į blogąją pusę – rūkančių paauglių grėsmingai daugėja. Be to, išpopuliarėjus elektroninėms cigaretėms, ankstėja rūkančiųjų amžius. Jaunuoliai imasi tiek tradicinių, tiek netradicinių cigarečių.

„Visi suvokiame rūkymo galimus padarinius sveikatai, tačiau prie šios blogybės vis dažniau pastebima dar viena, kad viena cigarete dalijasi keli asmenys arba rūkomos kitų asmenų išmestos nuorūkos. Tokiu būdu gali būti perduodamos kenksmingos bakterijos ir virusai.

Ligos, kuriomis galima užsikrėsti dalijantis viena cigarete ar rūkant kito asmens išmestą nuorūką, gali kelti didelę grėsmę sveikatai“, – rašo specialistė.

Paminėjo ir ligas bei jų sukeliamus simptomus. Tarp jų – infekcinė mononukleozė, kurią sukelia Epstein-Barr virusas. Patekęs į organizmą jis sukelia karščiavimą. Herpės virusas, kuris pasireiškia gleivinių, odos, o kartais ir centrinės nervų sistemos bei vidaus organų pokyčiais. Citomegalovirusinė infekcija, kuri pasireiškia temperatūros pakilimu, gerklės skausmu ir limfmazgių padidėjimu. Tarp užkrečiamų ligų taip pat – tuberkuliozė, gripas ir, žinoma, COVID-19.

Taigi, vieno asmens nuorūką rūkyti kitam griežtai draudžiama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų