Pašilės kapinėse projektuojami kolumbariumai

Dukstynos kapinėse esančiuose kolumbariumuose nuolat dega žvakelės.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Dukstynos kapinėse esančiuose kolumbariumuose nuolat dega žvakelės. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pašilėje, šalia įėjimo į Pašilės kapines nuo automobilių stotelės, projektuojami kolumbariumai.

Projektą užsakė Ukmergės rajono savivaldybė, o šiuos darbus atlieka Kaune įsikūrusi bendrovė „Dujų Sfera“.

Bus suprojektuotas pats kolumbariumas bei takelis, apšvietimas, suoliukai. Kolumbariumai bus šeši, tad jiems suprojektuoti šeši pamatai.

Pirmame etape Pašilėje bus statomas vienas 15 nišų kolumbariumas.

UAB „Dujų Sfera“ inžinierius-projektuotojas Dovydas Daščioras pasakojo, kad jų įmonė kolumbariumų projektus yra rengusi daugeliui šalies savivaldybių.

Šie projektai nėra kažkuo labai išskirtiniai bei įmantrūs, įprasti – pilko monolito. Toks stovės ir Pašilėje.

Pagal nustatytą tvarką, visuomenė turi teisę susipažinti su šio statinio projektiniais pasiūlymais.

Susipažinti su jais norintieji kviečiami iki balandžio 8 d. darbo dienomis Ukmergės rajono savivaldybės administracijoje.

Viešas susirinkimas vyks balandžio 8 d. 17 val. Ukmergės rajono savivaldybės administracijoje arba nuotoliniu būdu „Zoom“ platformoje.

Ukmergėje, Dukstynos kapinėse, pirmieji trys kolumbariumai po 15 nišų buvo įrengti 2015 metais.

Vėliau sumontuoti iš viso septyni kolumbariumai, kiekviename iš jų – 15 nišų. Jau užsakyti dar keturi, tad ateityje, kaip ir planuota, iš viso bus 11 kolumbariumų, kuriuose – 165 nišos.

Laikinai einanti Ukmergės miesto seniūno pareigas Zita Pečiulienė pasakojo, kad kolumbariumų kaina labai smarkiai auga. Paskaičiavo, kad nuo 2015-ųjų ji padidėjo 50 proc.  

Pasakojo, kad šiuo metu Dukstynos kapinėse visi kolumbariumai dar neužpildyti, tačiau labai greitai pildomi – daug greičiau, negu pradžioje. Kai kurie – išpirkti, tačiau dar stovi tušti. Taip jau yra – vyresnio amžiaus žmonės neretai tokiu būdu palengvina rūpesčius savo artimiesiems.

Vadovaujantis Žmonių palaikų laidojimo ir kapinių lankymo Ukmergės rajone tvarka, vieta kolumbariumui Ukmergėje nuomojama 99-eriems metams. Mokamas vienkartinis 900 Eur nuomos mokestis.

Už kolumbariumo nišos nuomą gautos lėšos pervedamos į atskirą Ukmergės rajono savivaldybės sąskaitą ir naudojamos kitiems kolumbariumams įrengti.

Į Ukmergę atvykstantys, Dukstynos kapinėse apsilankantys žmonės dažniausiai kolumbariumų aplinką giria. Teko išgirsti nuomonių, kad jiems patinka projektas, kuriame numatyta vieta žvakelėms ir gėlėms.

Kremavimas pastaruoju metu gerokai populiarėja. Žmonėms tai – didelis patogumas, nes, išnuomojus nišą urnai kolumbariume, nebereikia rūpintis nei kapais, nei jų priežiūra.

Urnos ne tik laikomos kolumbariume, bet ir laidojamos šeimų kapuose.

Šiuo metu Dukstynos kapinėse amžinojo poilsio ilsisi per 10 000 žmonių.

Pašilės kapinės, kur projektuojamas kolumbariumas, buvo išplėstos bemaž prieš dešimtmetį. Dabar vietų laidojimui likę jau nedaug. Per kelis dešimtmečius čia palaidota per 2 000 žmonių.

Z.Pečiulienė mano, kad Dukstynos ir Pašilės kapinės ateityje turės būti plečiamos.

Dar vienos mieste – Vaižganto – kapinės yra riboto naudojimo. Jose, jei galima, leidžiama laidoti tik šeimų kapuose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų