Ukmergės moksleiviai į mokyklas grįžti nenori

Lauko klasė Taujėnuose. Lauko klasė Taujėnuose.

Praėjusią savaitę Vyriausybė paskelbė, kad į mokyklas gali grįžti ne tik pradinukai bei abiturientai, bet ir visi kiti mokiniai. Tačiau į mokyklinius suolus jie nesiveržia.

Vyriausybės sprendimu nuo gegužės 10 d. į klases gali grįžti 5–11 klasių mokiniai. Mokymasis galės būti organizuojamas ne tik nuotoliniu, bet ir mišriu būdu, derinant kontaktinį ir nuotolinį mokymą.

Ugdymą organizuojant kontaktiniu būdu, turi būti užtikrinamas mokinių ir darbuotojų profilaktinis tyrimas. Šios priemonės gali būti netaikomos tiems mokiniams, kuriems ugdymas organizuojamas atvirose erdvėse.

Vyriausybė paskelbė, kad dėl mokymo formos galės spręsti savivaldybės.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas informavo, kad balandžio 30 d. vyko pasitarimas, siekiant rasti tinkamus sprendimus dėl moksleivių grįžimo į klases. Jame dalyvavo ne tik savivaldybės administracija, mokyklų vadovai, bet ir mokinių savivaldos atstovai. Pasak V. Kalino, priimtas sprendimas Ukmergėje 5–11 klasių mokiniams tęsti ugdymą nuotoliniu būdu, esant tinkamiems orams, atskiras veiklas organizuojant lauke.

Vedėjas sakė, kad sprendimą lėmė sudėtinga epidemiologinė situacija. Atsižvelgta ir į mokinių pageidavimą.

Ukmergės mokinių savivaldų informavimo centras, vienijantis dešimties mokyklų mokinių savivaldas Ukmergėje, pateikė Lietuvos moksleivių sąjungos rengtos apklausos ataskaitą. 70 proc. mokinių savivaldų nurodė, jog mokiniai yra prieš grįžimą į mokyklas.

Apklausos rezultatai parodė, jog mokiniai vis dar jaučia baimę užsikrėsti COVID-19 virusu ir nori iki vasaros mokytis tik nuotoliniu būdu.

Pateiktas argumentas – COVID-19 atvejų daugėjimas, o mokiniai nėra skiepijami. Baiminamasi, kad mokyklos, nepaisant pastangų užtikrinti saugumo reikalavimus, gali tapti židiniais, dėl ko vėliau net ir vasarą galimai būtų taikomas griežtas karantinas. Be to, ilgą laiką trukęs nuotolinis mokymas pakeitė įpročius, tad grįždami mokiniai patirtų stresą.

Keliaujančios klasės

Dėl galimybių ugdymo procesą organizuoti lauke, skyriaus vedėjas sakė, kad apie visų klasių kasdienį mokymą lauke negalima kalbėti. Tai būtų sunku įgyvendinti dėl oro sąlygų, maitinimo organizavimo ir kitų priežasčių. Tačiau galimybių mokytis lauke ieškoma.

Antai, Taujėnuose visiškai įrengta lauko klasė, Siesikuose galima lauko klasės suoliukų sistema, Vepriuose ketinama pasinaudoti stovyklos pavėsinėmis, „Šilo“ ir Užupio progimnazijos planuoja įsigyti naują inventorių – sėdimas vietas su rašymo staliukais. Didžiosioms miesto mokykloms ketinama nupirkti sulankstomas kėdes, su kuriomis mokiniai galėtų keliauti iš vienos erdvės į kitą, priklausomai nuo saulės ir pavėsio. Tam ieškoma ir savivaldybės, ir pačių mokyklų resursų, taip pat – rėmėjų paramos.

Vedėjo teigimu, mokyklų teritorijose erdvių tokioms keliaujančioms lauko klasėms atskiroms pamokoms tikrai užteks. Mobiliosios lauko klasės idėja Ukmergėje ne nauja – pirmą kartą apie tai pradėta kalbėti dar iki pandemijos, prieš 2-ejus metus vykusiose inovatyvumo dirbtuvėse. O užpernai, kai buvo pratęsti mokslo metai, kai kurios pamokos lauke jau sėkmingai vyko. „Galbūt lauke ne visai tinkama aplinka mokytis matematikos, tačiau tinkama dailės ar muzikos pamokoms. Vaikams, kurie pasiilgę bendravimo, mes turime sudaryti galimybę grįžti į mokyklas ir privalome sudaryti sąlygas dalį pamokų mokytis lauke“, – sakė V. Kalinas.

Kaip bus organizuojamas mokslas 5–11 klasių mokiniams Ukmergėje, savivaldybėje bus svarstoma šią savaitę.

Sudarytas grafikas

Pradinukai, kurių tėvai sutiko dėl kaupinio testavimo, į klases grįžo balandžio 26 d., kitiems vyksta mokymas nuotoliniu būdu. Nuo šios savaitės pirmadienio į mokyklas jau grįžo ir abiturientai. 

Abiturientams testavimas tik rekomenduojamas, testuotis neprivaloma pradinukams, lankantiems mokyklas mažesnio sergamumo zonoje esančiose savivaldybėse.

Įvertinusi naujausius epidemiologinius duomenis, Vyriausybė atnaujino savivaldybių, kuriose nuo gegužės gali būti taikomos švelnesnės karantino priemonės, sąrašą, tačiau Ukmergės savivaldybė į jį neįtraukta, tad pradinukai turi būti periodiškai testuojami.

Praėjusią savaitę į redakciją paskambinęs Želvos gyventojas patikino, kad šioje gimnazijoje pradinukai pamokas lanko jau tris savaites, tačiau nė karto nebuvo testuojami, tad neaišku, ar vaikai sveiki.

V.Kalinas patikslino, kad pradinukų testavimas Ukmergės rajone privalomas nuo balandžio 26 d. Mokyklų parengiamieji darbai buvo atlikti laiku, tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su visuomenės sveikatos organizacijomis keitė moksleivių registravimo testavimui sistemą. Įgyvendinus pokyčius, dabar jau yra sudaryti testavimo grafikai iki mokslo metų pabaigos. Penktadienį pradėti testuoti mokiniai pirmose keturiose mokyklose – Senamiesčio, Deltuvos, Vidiškių ir Želvos.

Pirmadienį – Dukstynos. Antradienį testuojama Užupio, Pašilės, Veprių ir Siesikų mokyklose. „Šilo“ progimnazijoje testavimas bus atliekamas trečiadienį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų