Kokie reikalavimai taikomi turguje prekiaujant medumi

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja, kad norint prekiauti savo bityne surinktu medumi, svarbu užtikrinti, jog jis būtų saugus, kokybiškas, tvarkomas laikantis būtinų higienos reikalavimų.

Be to, vartotojams tiekiant medų, taip pat turi būti laikomasi ženklinimo reikalavimų.

Priminsime, kad ant kiekvieno fasuoto indelio etiketėje turi būti nurodomas medaus pavadinimas, bitininko pavardė (įmonės pavadinimas), adresas, užrašas „Geriausias iki“ (šalia data), grynasis kiekis. Taip pat privalu nurodyti medaus kilmės šalį.

Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis.

Jei norima parduoti medų, kurio etiketėje būtų nurodyta, kad tai rapsų, grikių, nektaro ar lipčiaus medus, pardavėjas turi turėti akredituotos laboratorijos tyrimus, patvirtinančius, kad minėtas medus turi vyraujančių žiedadulkių.

Papildomai medaus etiketėje gali būti nurodytas regioninis ar teritorinis pavadinimas, jei medus surinktas vien tik iš nurodyto regiono, konkretūs kokybės kriterijai: diastazės aktyvumas ar drėgnumas.

Bičių produktus tvarkantys asmenys turi turėti medicinines knygeles su galiojančiu sveikatos patikrinimu.

Papildomai registruotis valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, norint prekiauti savo bityno produkcija prekyvietėse, nereikia.

Tačiau maistui skirti bičių produktai, gauti iš skirtingų bitynų, ar kurių sudėtyje yra kitų maisto produktų (pvz. riešutų, grūdų, uogų ir kt.), turi būti tvarkomi maisto tvarkymo subjektuose, turinčiuose maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų