Toliau diskutuojama dėl ugdymo programų

Planuojama, kad nuo ateinančių mokslo metų atnaujintos dalykų programos bus išbandomos keliose dešimtyse mokyklų. Planuojama, kad nuo ateinančių mokslo metų atnaujintos dalykų programos bus išbandomos keliose dešimtyse mokyklų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kreipėsi į Nacionalinę švietimo agentūrą, prašydama surengti papildomas konsultacijas dėl ugdymo programų projektų, kurie švietimo bendruomenėje sukėlė daugiausia diskusijų.

Bus toliau tariamasi dėl lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, matematikos, gamtamokslinio ugdymo pradinio ir pagrindinio ugdymo programų.

Nacionalinės švietimo agentūros sukviestų mokslininkų ir mokytojų praktikų komandos atnaujina visų dalykų pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas: iš viso jų yra daugiau kaip 60.

Didžiulės apimties darbas vyksta ne vienus metus, įsitraukė daugiau kaip šimtas švietimo žmonių.

Programų projektai detaliai aptarti su švietimo bendruomene gausiuose susitikimuose, jie daug kartų tobulinti pagal pateiktus pasiūlymus.

Planuojama, kad nuo ateinančių mokslo metų atnaujintos dalykų programos bus išbandomos keliose dešimtyse mokyklų, o nuo 2023 m. būtų pradėtos įgyvendinti visose mokyklose.

Vyksta mokyklų vadovų pasirengimas dirbti pagal atnaujintas programas. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kartu su Britų taryba įgyvendina mokyklų vadovų lyderystės stiprinimo projektą, kad jie galėtų padėti mokytojams diegti naują ugdymo turinį, telkti bendruomenę, stebėti ugdymo kokybę. Ateinančiais mokslo metais numatyta pradėti ir mokymus mokytojams.

Atnaujintose ugdymo programose stiprinamas mokinių savybių ir vertybių ugdymas, siekiama sukurti sąlygas kiekvienam mokiniui įgyti aukštesnius pasiekimus, taip pat ugdyti kompetencijas, būtinas sėkmingai gyventi šiuolaikiniame pasaulyje, suteikti tvarius žinių pagrindus, sieti temas su gyvenimo aktualijomis. Prie šešių numatomų ugdyti kompetencijų – komunikavimo, kultūrinės, kūrybiškumo, pažinimo, pilietiškumo bei socialinės ir emocinės – atsižvelgus į ekspertų ir švietimo bendruomenės siūlymus, įtraukta ir skaitmeninė kompetencija, kuri remsis Europos Komisijos skaitmeninės kompetencijos aprašu.

Mokymosi turinys atnaujinamas atsižvelgiant į Lietuvos mokinių tarptautinių pasiekimų tyrimų rezultatus, mokinių amžiaus tarpsnių ypatumus, naujausius mokslo pasiekimus, tarptautinių ekspertų rekomendacijas, pasaulines bendrųjų programų rengimo tendencijas. Iki 30 proc. mokymosi turinio mokytojai galės parinkti priklausomai nuo konteksto ir mokinių poreikių.

Dabar mokyklos dirba pagal 2008 m. parengtas ugdymo programas. Paprastai šalys jas atnaujina kas 10 metų. Ugdymo programos apibrėžia ugdymo tikslus, temas, siektinus ugdymo rezultatus.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų