Parapijoje suplanuoti rimti darbai

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios pastato remontui ir klebonijos rekonstrukcijai teks ieškoti milžiniškų investicijų.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios pastato remontui ir klebonijos rekonstrukcijai teks ieškoti milžiniškų investicijų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje į pabaigą eina remonto darbai – baigiama suremontuoti zakristija, o bažnyčios rūsyje įrengiamos patalpos, skirtos parapijos veiklai. Tačiau šie darbai – tik didelių projektų, kuriuos tikisi įgyvendinti parapijos klebonas, pradžia.

Rūsio patalpos užima kiek daugiau nei pusę Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios ploto. Kadais rūsyje buvo įrengta šarvojimo salė, tačiau daugiau nei dešimtmetį patalpos stovi apleistos, paverstos sandėliu.

Šios parapijos klebonas dekanas kunigas Raimundas Kazaitis pasakojo, kad bažnyčios rūsyje atliekami santechnikos, elektros, dažymo darbai, sumontuota šiuolaikiška šildymo sistema. Kadangi ten drėgna, sumontuoti siurbliai oras-oras.

Dekanas džiaugiasi, kad remontui pasirinko Ukmergės bendrovę „Baltukmės statyba“.

Primena, kad parapija šiuo metu neturi jokių patalpų susitikimams – tik įrengtą raštinę.

Šiuolaikiškai įrengtose rūsio patalpose ateityje vyks jaunavedžių kursai, maldos grupių susitikimai.

Klebonas pasakojo, kad į pabaigą eina ir zakristijos, esančios dešinėje pusėje nuo pagrindinio altoriaus, remonto darbai. Zakristija – tai patalpa, kur kunigas ruošiasi liturgijai. Šioje bažnyčioje ji remonto nebuvo mačiusi nuo sovietmečio laikų – viskas buvo nudėvėta ir apleista. Pradėjus plėšti medinę sienų apdailą, paaiškėjo, kad darbų bus net daugiau nei planuota.

Pasak klebono, zakristijos ir rūsio patalpose taip pat bus pastatyti nauji baldai. Klebono paskaičiavimu, remontas kainuos apie 23 tūkst. eurų. Pažymi, kad tai – tikinčiųjų aukojamos lėšos. Yra dėkingas visiems, kurie pasitiki, supranta, aukoja ir mažomis, ir didelėmis sumomis. Ypač jautru, kad tokie darbai įmanomi vertinant pandemijos laikotarpį, kai bažnyčią lankančių tikinčiųjų labai sumažėjo.

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas pasidžiaugė, kad vieną labai reikšmingą bažnyčios pastatui projektą pavyko įgyvendinti ir visiškai dykai. Kunigas R. Kazaitis surado norvegų finansuojamą kultūros paveldo saugojimui įkurtą fondą, pateikė paraišką ir ją laimėjo.

Pasakojo, jog fondo suteikta pagalba – milžiniška, nes atvykę specialistai ne tik atliko kai kuriuos specifinius darbus, bet ir įvertino pastato būklę bei pateiks planą, kokius darbus pastate būtina atlikti, kiek tai kainuos.

Tačiau net ir be išvadų aišku, kad tiek bažnyčios vidui, tiek išorei verkiant reikia labai rimto remonto. Akivaizdu, kad anksčiau daryti remontai – tik paviršiniai. Matyti, kad trupančios fasado plytos buvo tiesiog nudažytos. Nesaugios jau yra ir maldos namus puošiančios skulptūros. Laukiantys darbai – grandioziniai ir teks sukti galvą, iš kur gauti lėšų jų finansavimui.

R.Kazaitis pasakojo taip pat turintis planų, susijusių su statybomis – norėtų atnaujinti šalia bažnyčios esančiame sklype stovintį buvusį klebonijos pastatą. Ne vienus metus jis dūla apleistas ir šaukiasi remonto. O jį atlikti galima planuoti tik kai statinio statusą ir teisinės apsaugos reikalingumą nustatys Kultūros paveldo departamento komisija. Specialistų išvados bus pateiktos jau artimiausiomis dienomis. Tada bus aišku, ar privalu išsaugoti statinio išorę, arba kiek privalu jos išsaugoti.

Tame pačiame sklype gal galima būtų įrengti nedidelį statinį su dviem būstais kunigams, nes šiuo metu abu šios parapijos kunigai butus nuomojasi. Tačiau visi šie planai, pasak klebono, – tolimos ateities, gal net dešimtmečių.

R.Kazaitis įsitikinęs, kad pastatas – kaip gyvas organizmas – juo reikia nuolatos rūpintis ir prižiūrėti. Dirbdamas ankstesnėse parapijose jis ir laikėsi tokios nuostatos. Sako, kad rimčiausias projektas – milijoną litų kainavęs visų pastato langų keitimas – įgyvendintas Jonavos rajone, Žeimiuose esančioje bažnyčioje. Kitoje Jonavos rajono – Kulvos – bažnyčioje įrengė šiuolaikišką šildymo sistemą.

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje šildymo sistema yra dujinė, o šildymo sezono metu kūrenimo išlaidos mėnesiui siekia 500 eurų. Brangstant dujoms, kitą sezoną išlaidos didės trečdaliu.

R.Kazaitis pasakojo, kad atėjęs čia dirbti 2019 metų pabaigoje rado nemažai skolų. Pardavus turėtą parapijai nereikalingą nekilnojamąjį turtą, skolų nebeliko ir dar iš dalies prisidėjo prie dabar vykdomų remonto darbų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų