Pagal patvirtintas taisykles prie privačių namų žolei užaugus iki 50 cm, o prie daugiabučių – 30 cm, ją būtina šienauti.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Pagal patvirtintas taisykles prie privačių namų žolei užaugus iki 50 cm, o prie daugiabučių – 30 cm, ją būtina šienauti. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Įpusėjus vasarai aiškėja, kad dalis ukmergiškių savo sklypų šienauti net nesiruošia, tad pradedami fiksuoti mieste galiojančių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimai. Šiemet, lyginant su pernai metais, neskubančiųjų šienauti savo valdas skaičius išaugo. Tokie žmonės raginami įspėjimais, o piktybiškiausi – ir baudomis

Ukmergės miesto seniūnijos seniūnas Žilvinas Dirsė informavo, kad šiemet išsiųsta per 100 pranešimų, raginančių nusišienauti žolę sklypuose. Penai jų buvo apie 80.

Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklės įpareigoja teritorijas šienauti reguliariai. Taisyklėse yra nustatyti konkretūs reikalavimai dėl žolės aukščio: prie privačių namų žolė negali užaugti aukštesnė kaip  50 cm, o prie daugiabučių – 30 cm.

Šienavimo reikalavimas grindžiamas ne vien estetika, bet ir saugumu. Iš nešienautų plotų į kitas teritorijas plinta piktžolės – pienės, usnys, ir kitos. Aukšta žolė yra ir erkių, pernešančių pavojingas ligas, veisykla.

Dažnai sklypus apleidžia paveldėtojai, kurie, gavę palikimus, patys čia negyvena ir jais nesinaudoja.

Seniūnas sakė, kad stebėti apsileidėlius pradedama nuo pat šienapjūtės sezono pradžios.

Pastebėjus nenušienautą sklypą, tikslinamas jo adresas ir ieškoma šeimininkų, kuriems siunčiamas pranešimas. Pranešime sklypo šeimininkas įpareigojamas nušienauti žolę iki nustatyto termino. Vėliau tikrinama antrą kartą.

Jeigu įpareigojimas lieka neįvykdytas, informacija perduodama rajono savivaldybės administracijos viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriui, kurio darbuotojai turi teisę surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą. Pats tvarkos taisyklių pažeidimas fiksuojamas nuotraukomis.

Už jį pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą gresia piniginė bauda, kuri teoriškai gali siekti net iki 600 eurų. Tačiau mūsų rajone dar niekad nėra pritaikyta. Pirmą kartą už pažeidimą skiriamas įspėjimas. Jei pažeidimas kartojasi tais pačiais metais, taikoma bauda gali siekti nuo 140 iki 600 eurų.

Ž. Dirsė pastebėjo, kad maža dalis įspėtųjų seniūnijos pranešimais susitvarko iš karto. Tačiau bausti neskubama. „Gali ir programa klaidingai sugeneruoti adresą“, – kalbėjo seniūnas. Todėl jis pats važiuoja, kalba, tariasi. Tikina, kad su kai kuriais pavyksta susitarti gražiuoju.

Šiemet pakartotinis patikrinimas po pranešimų išsiuntimo dar tik laukia.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų