Maldos namų rūpestis – pabrangęs šildymas

Pabrangęs šildymas per kišenę kerta ne tik gyventojams, įmonėms, organizacijoms, bet ir maldos namams.

Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas kunigas dekanas Raimundas Kazaitis sako, kad padidėję mokesčiai verčia labai sunerimti.

Ši bažnyčia apšildoma dujiniu katilu. Pernai už šildymą sausio mėnesio metu buvo mokėta 500 eurų. Šiemet šildymo katilas buvo įjungtas nuo lapkričio 10 d. ir sulaukė 752 eurų sąskaitos. Mano, kad kiekvieną žiemos mėnesį teks sumokėti bent po 1 000 eurų.

Klebonas sako, kad nors išlaidos šildymui didelės, temperatūra bažnyčioje tepakyla iki 10 laipsnių šilumos.

Jei būtų bent kiek šilčiau, mokestis dar augtų. Mažiau šildyti vėlgi nėra nei prasmės, nei techninių galimybių. 

Dvigubai šoktelėjo ir elektros kaina. Elektra Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje naudojama ne tik apšvietimui, bet ir rūsio bei raštinės šildymui.

Neseniai rūsyje šiuolaikiškai įrengtose patalpose parapijiečiai renkasi įvairioms veikloms – čia buriasi maldos grupės, vyksta Šeimos centro renginiai, į pamokėles renkasi mokiniai.

Sąskaitos už elektrą ir patalpų apšildymą apmokamos iš tikinčiųjų aukų. „Jei tokiais tempais kuras ir toliau brangs , nebežinau, ką reikės daryti“, – sunerimęs dekanas R. Kazaitis.

Jis pasakojo, kad, siekiant taupyti šildymą, žiemos metu visai neatidaromos pagrindinės bažnyčios durys. Jų viršus, šonai ir apačia užkamšyti kamšalais. Kraštinės durys varstomos visais metų laikais, tačiau jos – nesandarios, išsikraipiusios. Tad užsakytos ir greitai bus įstatytos naujos.

Jei lėšų kūrenimui sunkiai pakanka didžiausiai Ukmergės miesto bažnyčiai, kaip jų surenka kaimų bažnytėlės. Pasak dekano, kaimų bažnyčios yra tiesiog visai nekūrenamos. Kadais nebuvo kūrenamos ir mieste esančios. Tačiau jau daug metų visose jose yra šildymo įrenginiai. Pašilės Šv. Barboros bažnyčioje kūrenama elektriniais šildytuvais, o Švč. Trejybės bažnyčioje įrengtos šildomos grindys.

Nepaisant liūdnos situacijos dėl kylančių kuro kainų ir todėl didėjančių išlaidų, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas R. Kazaitis pasiryžęs nesustabdyti užsibrėžtų ateities planų – nori atnaujinti šalia bažnyčios esančiame sklype stovintį buvusį klebonijos pastatą. Ne vienus metus jis dūla apleistas ir šaukiasi remonto. Šiuo metu atliekami projekto derinimo darbai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų