Mažėjant mokinių, kaimo mokyklų laukia pokyčiai

Pernai buvo patvirtintas 2021–2025 m. Ukmergės rajono savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkos planas, o šiemet jau siūlomas jo pakeitimas. Pokyčiai, susiję su vaikų skaičiaus mažėjimu, skaudžiausiai palies Pabaiską – čia skyriaus nebeliks. 

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad mokyklų tinklo pertvarkos plano pakeitimo projekte pokyčiai numatyti trijose ugdymo įstaigose.

Siesikų gimnazijoje numatytas įstaigos tipo keitimas į pagrindinės mokyklos tipą. Jei planui bus pritarta, nuo šio rugsėjo mokykla vadinsis Ukmergės rajono Siesikų pagrindine mokykla. Joje bus vykdomi pradinio, pagrindinio ugdymo programos, priešmokyklinis, ikimokyklinis ugdymas.

Vedėjas informavo, kad jau praeitais mokslo metais nekomplektuota vienuolikta (trečia gimnazijos) klasė. Šiais mokslo metais – taip pat.

„Vyksta natūralus procesas. Yra patvirtinta klasių komplektavimo tvarka, kurioje rodikliai nurodyti konkrečiais skaičiais. Komplektuojant vienuoliktą, dvyliktą klases, klasėje turi būti ne mažiau dvylikos vaikų. Pernai Siesikai turėjo devynis vaikus. Jie visi mokosi miesto gimnazijose arba Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje“, – sakė V. Kalinas.

Mažėja funkcijų

Pokyčiai laukia Senamiesčio progimnazijos.

Po pertvarkos jai priklausanti Dainavos mokykla-daugiafunkcis centras būtų pakeistas į Dainavos ikimokyklinio ugdymo skyrių.

Pasak V. Kalino, jau šiais mokslo metais Dainavoje nekomplektuota pradinių klasių, nes nėra jas lankančių vaikų. „Tvirtinant planą tikėtasi, kad galbūt į gyvenvietę atsikels jaunų šeimų ir vaikų pagausės, tačiau lūkesčiai nepasiteisino“, – komentavo situaciją skyriaus vedėjas.

Dėl daugiafunkcio centro veiklų – taip pat. „Iš pradžių jame veikė vaikų dienos centras, tačiau jo veikla nutraukta. Kad dienos centras gautų finansavimą, jį turi lankyti numatytas tam tikras skaičius vaikų iš šeimų, patiriančių socialinę atskirtį. Veiklos nutraukimas susijęs su nepakankamu vaikų skaičiumi“, – sakė V. Kalinas.                           

Skyriaus nebeliks

Didžiausias pokytis numatytas Pabaiske. Čia pagrindinio ugdymo skyrių, priklausantį Užupio pagrindinei mokyklai, siūloma panaikinti.

Pasak V. Kalino, pagal Vyriausybės nutarimą skyriuje negalima komplektuoti jungtinių penktų–aštuntų klasių. Pradinių klasių grupėje galima, tačiau vaikų vis tiek per mažai. „Pabaiske yra tik vienas pirmokas ir trys antrokai. Teoriškai būtų galima komplektuoti vieną jungtinę trečią–ketvirtą klasę – joje būtų dešimt vaikų. Tačiau daugiau nei pusė jų gyvena Antakalnio III kaime, iš kurio miestas yra arčiau“, – pateikė argumentus V. Kalinas.

Skyriuje veikia 4 val. grupė ikimokyklinukams, ją lanko septyni vaikai iš Antakalnio III kaimo. Tad tėvams siūloma galimybė rinktis pilnavertiškesnes paslaugas vienoje iš miesto ugdymo įstaigų – Pašilės progimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Šilelis“, kur veikia visos dienos grupės su miego, maitinimo ir specialistų pagalbos paslaugomis.

Vedėjo teigimu, savivaldybės švietimo įstaigų tinklo pertvarkos darbo grupė, prieš pateikdama siūlymą, išanalizavo įvairius aspektus. Pavyzdžiui tai, kad pasibaigus maitinimo paslaugos sutarčiai, maistą tektų vežioti iš miesto. Mokykla turi du autobusiukus. Vaikų pavėžėjimui iš Antakalnio III kaimo tiek į Užupio mokyklą, tiek į Pabaisko skyrių reikėtų trečio autobusiuko. Kita vertus daugelis vaikų turi vyresnių brolių ar sesių, kurie jau lanko ir yra vežami į miesto mokyklas.

V.Kalinas sakė, kad, sprendžiant skyriaus Pabaiske likimą, vyko du susitikimai su mokyklos bendruomene. Vienas – Pabaiske, kitas – Antakalnio III kaime. „Dauguma tėvelių supranta, kad vaikų yra per mažai, jog būtų įmanoma išlaikyti skyrių“, – teigė vedėjas.

Projektas pateiktas viešiesiems svarstymams. Pastabų ir pasiūlymų dėl plano laukiama iki vasario 12 d.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų