Mokyklose laikinai stabdomas testavimas kaupinių metodu

Ugdymo įstaigose mokiniai galės testuotis greitaisiais testais. Ugdymo įstaigose mokiniai galės testuotis greitaisiais testais.

Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, nuo pirmadienio ugdymo įstaigose laikinai sustabdyti kaupinių tyrimai.

Periodinis testavimas ugdymo įstaigose iki šiol buvo vykdomas pasirenkant vieną iš metodų: nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių PGR tyrimus (kas 4–7 dienas) arba savikontrolę greitaisiais antigenų testais (kas 3–5 dienas).

Šių mokslo metų pradžioje šalies savivaldybių administracijų direktoriai turėjo priimti sprendimus dėl testavimo organizavimo įstaigose, kuriose besimokantys mokiniai galėjo pasirinkti, ar dalyvauti testavime.

Kaupinių PGR tyrimai dabar laikinai sustabdyti. Tikimasi, kad taip sumažės krūvis mobiliesiems punktams ir laboratorijoms, kurios galės prioritetą teikti simptominiam testavimui. Mėginių grupavimą į kaupinius tikslinga taikyti tada, kai atvejų paplitimas yra mažas ir tikimasi daugiau neigiamų nei teigiamų rezultatų. Ugdymo įstaigose mokiniai galės testuotis savikontrolei skirtais greitaisiais antigenų testais (kas 3–5 dienas).

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad mūsų savivaldybėje kaupinių metodas naudotas tik praėjusiais mokslo metais, nes tai buvo vienintelė galimybė pradinukams sugrįžti į kontaktinį ugdymą. Tačiau, atsiradus galimybei rinktis, nuo šių mokslo metų pradžios kaupinių metodo atsisakyta, nes jam reikalingi didesni žmogiškieji ištekliai bei laiko sąnaudos.

Rajono mokyklų mokiniai, kurių tėveliai pasirašė sutikimus, nuo šių mokslo metų pradžios testuojasi savikontrolės testais. Todėl dabar jie jokių pokyčių nepajus. Taikant šį tyrimo metodą, ėminiai imami iš nosies landų, įkišant tamponėlį ne giliau kaip 1,5–2 cm.

Testuojantis savikontrolei skirtais greitaisiais testais, patvirtinamuosius tyrimus mobiliuosiuose punktuose turi atlikti tik tie mokiniai, kurių testų rezultatai yra teigiami, kitiems klasės mokiniams rekomenduojama testuotis savikontrolės būdu. Izoliuotis privalo asmuo, kuriam patvirtinama COVID-19 liga. Patvirtinus diagnozę, likusi klasės dalis gali nesiizoliuoti, jei testuojasi savikontrolės būdu nustatytu dažnumu.

Pokyčiai aktualūs darbuotojams – skyriaus vedėjas priminė, kad nebeliko privalomojo testavimo.

V.Kalinas informavo, kad planuose numatyta sudaryti galimybes testuotis lopšelių-darželių ugdytiniams, kurių tėvai to norės. Vedėjo žiniomis, jau įvykdytas pirkimas ir Visuomenės sveikatos biuras netrukus turėtų aprūpinti ikimokyklinio ugdymo įstaigas greitaisiais seilių testais, vadinamaisiais „čiulpinukais“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų