Varnų populiaciją mieste stabdys samdyta įmonė

Varninių populiaciją galima mažinti ardant lizdus arba baidant paukščius garsinėmis priemonėmis.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Varninių populiaciją galima mažinti ardant lizdus arba baidant paukščius garsinėmis priemonėmis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Su pavasariu į mūsų miestą sugrįžta ir aktuali problema – varnos bei kovai.

Ir, regis, kasmet vis gausesne populiacija. Kaip ją spręsime šiemet?

Daugumai sunku atskirti varnas nuo kovų. Kovai gyvena kolonijomis, o varnos – ne, bet jos renkasi į bendras „puotas“. Jei medyje yra daug paukščių lizdų, greičiausiai tai – kovai, dar vadinami kovarniais.

Tačiau ukmergiškiams, kuriems tenka taikstytis su erzinančia šių paukščių kaimynyste, ne taip svarbu rūšis. Kur kas svarbiau, kad jie mažiau triukšmautų po langais ir nedergtų aplinkos.

Šių juodaskvernių populiaciją galima mažinti ardant lizdus arba baidant paukščius garsinėmis priemonėmis. Kadangi jie kiaušinius deda labai trumpą laiką, tinkamu metu išardžius lizdus ir jiems nespėjus susukti naujų, dalis paukščių tais metais neperi visai.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad šiemet, reguliuojant varninių paukščių populiaciją mūsų mieste, bus šiokių tokių naujovių – ketinama pasitelkti profesionalų pagalbą. Anksčiau seniūnija tai bandydavo daryti savomis jėgomis. Šiemet pirmą kartą planuojama samdyti įmonę, kuri, pasak seniūno, ne tiek naikins lizdus, kiek padės suformuoti medžių lają taip, kad paukščiams būtų nepatogu juose sukti lizdus. „Paukščiams nepasakysi, kad jie nesuktų lizdų. Galime nebent apsunkinti sąlygas tai daryti. Šiemet nusprendėme pabandyti jų populiaciją mažinti tokiu būdu. Tikimės, tai padės problemą spręsti efektyviau“, – kalbėjo seniūnas.

Mūsų šalyje kovų ir varnų lizdus ardyti draudžiama nuo kovo 1-osios (tada šie paukščiai pradeda dėti kiaušinius) iki liepos 1-osios. Ž. Dirsė informavo, kad seniūnija pateikė prašymą Aplinkos ministerijai, jog šį terminą pratęstų iki balandžio 1-osios.

Pratęsimo reikia dėl to, kad kol nebuvo patvirtintas šių metų viešųjų pirkimų planas, nebuvo galima nupirkti paslaugos. O kol nenupirkta paslauga, nėra galimybės pradėti darbų.

Kurie mikrorajonai kenčia labiausiai? „Sunku suskaičiuoti tiksliai, kiek ir kur yra lizdų, – sakė seniūnas. – Problema aktualiausia daugiabučių kvartaluose tarp Anykščių ir S. Daukanto bei Kauno ir Deltuvos gatvių.“ Pasak seniūno, kasmet gaunama ir žmonių pranešimų, iš Dukstynos mikrorajono jų jau sulaukta ir šiemet.

Kodėl paukščiai iš kaimiškų vietovių persikėlė į miestus? Todėl, kad čia gausu maisto, kurio randa netvarkingai paliktuose konteineriuose. Tad prie varninių populiacijos reguliavimo gali prisidėti ir patys gyventojai. Svarbu buitinių atliekų, ypač maisto, nepalikinėti šalia konteinerių, išmetus šiukšles, uždaryti konteinerį, nekurti nelegalių sąvartynų skveruose, parkuose ir kitose vietose tarp krūmelių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Ukmerge 2022-02-21 07:27
Nuo kestucio a.pradekit :lol: baige miesta isart
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų