Spausdinti šį puslapį

Pabaiske įsikurs bendruomeninė mokykla

Ugdymo procesas orientuotas ne į mokymosi pasiekimus, o į savęs pažinimą.  „Tėkmės“ mokyklos nuotr. Ugdymo procesas orientuotas ne į mokymosi pasiekimus, o į savęs pažinimą. „Tėkmės“ mokyklos nuotr.

„Tėkmės“ mokykla, veikianti Širvintų rajone, Bagaslaviškio miestelyje, nuo rudens įsikurs naujuose namuose – Pabaiske. Ukmergės savivaldybėje per Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį  tai – pirmoji nevalstybinė mokykla.

Bendruomeninė mokykla šiek tiek skiriasi nuo privačios – kad ji gyvuotų, prisideda tėvai, ne tik sumokėdami už ugdymą, bet ir veiklomis.

„Tėkmės“ mokykla įsteigta 2014-aisiais kelių šeimų iniciatyva. Tuomet buvo įkurta vaikų dienos priežiūros grupė, kurią lankė 7 vaikai. Šiandien bendruomenė vienija 54 šeimas, dirba 30 žmonių, yra dvi darželio grupės, vykdomas pradinis bei pagrindinis ugdymas, vadovaujantis šalies bendrosiomis ugdymo programomis.

Širvintų rajone 8-erius metus augusi „Tėkmės“ mokykla nuo rugsėjo 1-osios savo kelionę tęs Pabaisko miestelyje.

Jai vadovaujanti ukmergiškė Dovilė Janulienė pasakojo, kad Bagaslaviškyje tapo ankšta, todėl priimtas sprendimas persikelti į erdvesnes patalpas. „Beieškodami sprendimų sužinojome, kad Pabaisko mokyklai šie mokslo metai – paskutiniai. Lieka laisvas pastatas. Kadangi pusė mūsų bendruomenės šeimų yra iš Širvintų, o kita pusė – iš Ukmergės rajono, Pabaiskas pasirodė patraukli vieta ir dėl patogaus susisiekimo abiejų rajonų šeimoms“, – sakė D. Janulienė.

Dėl patalpų bus sudaryta panaudos sutartis. Pagal ją mokykla įsipareigos dengti su pastato išlaikymu susijusias išlaidas – elektros, vandens, šildymo, statinių ir aplinkos priežiūros. Sutarties sąlygos dar derinamos. Panaudos pagrindais bus perimtas valdyti visas mokyklos pastatas (išskyrus savivaldybės priešgaisrinės tarnybos dalį).

Pabaiske planuojamos trys darželio grupės: viena – vaikams nuo vienų iki trejų, dvi – nuo trejų iki šešerių metų. Pradinėje mokykloje veikia keturios klasės, jose mokosi 40 vaikų, dirba keturi mokytojai.

„Mokykla auga kartu su vaikais“, – sako direktorė. Taigi, pagrindinę mokyklą nuo rugsėjo lankys vaikai iki septintos klasės imtinai. Mokykla organizuoja pavėžėjimo paslaugą, kuri kainuoja papildomai.

Kaip sakė direktorė, mokyklos modelis konstruojamas, orientuojantis į suomišką laisvųjų mokyklų modelį. Tikima prigimtiniu žmogaus noru tobulėti bei nuostata, jog laikas, praleistas mokykloje, nėra „pasiruošimo“ gyvenimui etapas, o pats gyvenimas, kuris gali būti įvairus ir permainingas, bet visada kupinas tikrų potyrių, jausmų ir išgyvenimų.

Tikima, kad akademiniai pasiekimai – tik didelio ledkalnio viršūnė, kuri puikiai matoma, bet neįmanoma be pasitikėjimo savimi, sėkmingų patirčių ir bendrųjų kompetencijų. Parenkant ugdymo metodus, prioritetas teikiamas „5P“ principui: Prasmingam ir Paslėptam ugdymui per Pavyzdį, Pojūčius ir Patyrimą. Daug laiko leidžiama gryname ore.

Ikimokykliniame ugdyme taikomas laisvas žaidimas;  vaiko raidos amžiaus tarpsnių psichologija.

Pradiniame ir pagrindiniame ugdyme užtikrinamas mokymasis savu tempu, mokymosi individualizavimas,  gera emocinė savijauta.

Pradinukams suteikiama visos dienos mokykla. Pagrindinio išsilavinimo siekiantiems mokiniams – asmeninė mentorystė; integruotas technologijų panaudojimas.

Pasak direktorės, mokyklos bendruomenė siekia vaikams suteikti „šaknis ir sparnus“. „Norime, jog mūsų vaikai augtų bendruomeniški ir darnūs su gamta. Ruošiame vaikus ne egzaminams, o ateities nežinomybei, kurios šiandien neįsivaizduojame. Tam, kad vaikai pajėgtų priimti šį neapibrėžtumą, svarbiausi dalykai, kurių jie turi išmokti, yra savęs pažinimas, kūrybiškumas ir gebėjimas valdyti savo mokymąsi.“

Ugdymas „Tėkmės“ mokykloje – mokamas. Yra stojamasis ir mėnesio mokesčiai. Šiais mokslo metais per mėnesį ikimokyklinis ugdymas kainuoja 200 eurų, priešmokyklinis – 210 eurų, pradinis – 220 eurų, pagrindinis – 250 eurų. Stojamasis mokestis yra vieno mėnesio įmokos dydžio.

„Esame ne pelno siekianti bendruomeninė organizacija, todėl ugdymo mokesčio renkame tiek, kiek būtina, kad išgyventume. Prie to labai daug prisideda tėvai, kurių įsitraukimas ir pagalba sprendžiant kasdienius buities klausimus, padeda išlaikyti palyginus žemą ugdymo mokestį“, – sakė D. Janulienė.

Į kainą įeina visos dienos mokykla, maitinimas ir visos reikalingos ugdymo priemonės.

Kitas mokyklos finansavimo šaltinis – valstybės biudžetas. Pedagogų atlyginimams  Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skiria finansavimą, kuris apskaičiuojamas pagal sukomplektuotas grupes ir klases. Ūkio išlaikymo išlaidas ir dalį darbuotojų atlyginimo dengia tėvai.

Ukmergės savivaldybėje tai kainuoja ne pirma privati ugdymo įstaiga, tačiau iki šiol daugelis jų buvo skirtos priešmokyklinio bei ikimokyklinio amžiaus vaikams.

Daugiau kaip prieš du dešimt-mečius veikė privati estetinio lavinimo mokyklėlė. Šiuo metu mieste veikia VšĮ „Lyderių karta“ įkurta grupė, kurią lanko vaikai po pamokų mokykloje.

Taip pat veikia ikimokyklinio ugdymo studija „Zuikutis“, kurioje lavinami darželinukai.

 Sėkmingai gyvuoja ir gamtos darželis „Vėjo šalies vaikai“.

„Tėkmės“ mokykla – pirmoji, kurioje rengiami mokyklinio amžiaus vaikai pagal bendrąsias pradinio ir pagrindinio ugdymo programas.

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad tai – pirmas kartas, kai nebenaudojamas mokyklos pastatas bus suteikiamas nevalstybinei organizacijai ugdymo tikslams. Tačiau tikimasi, kad bus ir daugiau tokių pavyzdžių. Ukmergėje nuo kitų mokslo metų planuojama įkurti ir australietiško modelio mokyklą. Šiuo metu laukiama sprendimų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)