Kompostavimas yra ekologiškas būdas sugrąžinti organines atliekas atgal į gamtą.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Kompostavimas yra ekologiškas būdas sugrąžinti organines atliekas atgal į gamtą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Prieš aštuonerius metus ukmergiškiams buvo siūloma kompostavimo dėžes įsigyti nemokamai. Dabar vėl skelbiama apie tokį pasiūlymą. Tiesa, nemokamų dėžių šįkart užteko ne visiems – internete paskelbus apie dalybas, jų nebeliko per kelias dienas.

Vasarą sodininkai ir daržininkai susiduria su žaliųjų atliekų tvarkymo problema – jų negalima mesti į mišrių atliekų konteinerius, negalima ir deginti. Geriausia išeitis – kompostavimas.

Apie nemokamą kompostavimo dėžių dalijimą pranešė bendrovė „VAATC“. Praėjusią savaitę ji pradėjo nemokamai dėžes dalyti Trakų, Ukmergės, Šalčininkų, Švenčionių ir Vilniaus rajonų namų valdų savininkams.

Projektas įgyvendinamas ES lėšomis bei vykdant Vilniaus regiono plėtros tarybos sprendimą. Dalijimui skirtų kompostavimo dėžių kiekis yra ribotas.

Skelbiama, kad 2014–2017 metų laikotarpiu Vilniaus regiono individualių valdų savininkams buvo išdalyta 51 tūkst. kompostavimo dėžių. Dabar regione bus išdalyta gerokai mažiau – 3 000 dėžių.

2014 metais vien tik Ukmergės rajone buvo išdalyta per 6 000 kompostavimo dėžių. Tada jos dalytos be išankstinės rezervacijos – atvykus į didžiagabaričių atliekų aikštelę ir nurodžius savo namo ar  sodo sklypo numerį.

Dabar tvarka kita – buvo būtina išankstinė rezervacija.

Dėžes galima buvo atsiimti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje. Labai greitai buvo paskelbta, kad dėžių nebeliko – visos jau rezervuotos.

Ukmergės aikštelės darbuotojas Stasys Jackūnas informavo, kad mūsų savivaldybei skirta 350 dėžių. „Trečdalis jau atsiimta“, – sakė jis, praėjus trims dienoms nuo dalijimo pradžios.

Pasak aikštelės darbuotojo, atvažiuoja daug žmonių, norinčių įsigyti dėžes, bet be rezervacijos jos nedalijamos.

„VAATC“ atstovė spaudai Regina Janutėnienė sakė, kad dalijant dėžes pirmenybė teikiama tiems, kas jų dar negavo anksčiau, nes tikslas – skatinti kompostavimą. „Jei dėžes ims jas jau turintieji, tada negaus tie, kas neturi nė vienos. Tačiau suprantame, kad yra visokių atvejų. Jei dėžė sulūžo, vadinasi, žmogus neturi kur kompostuoti.“

Dykai dalijamos kompostavimo dėžės yra lengvai surenkamos ir patvarios, jose užtikrinamas oro judėjimas, svarbus optimaliam biologiniam atliekų skaidymuisi.

Kompostavimas yra ekologiškas būdas sugrąžinti organines atliekas atgal į gamtą ir daro didžiulę įtaką ekologijai.

Kompostuoti tinkamos yra daržovių ir vaisių atliekos, augalų liekanos, lapai, nupjauta žolė, smulkintos šakos, smulkintas popierius, medinės sodo atliekos, kiaušinių, svogūnų lukštai, vaisių ir daržovių lupenos, arbatžolės, kavos tirščiai.

Kompostavimosi procesas vyksta greičiau ir geriau, jei yra kuo įvairesnės atliekų rūšys. Į naują kompostą galima įdėti šiek tiek jau pagaminto komposto, tai pagreitina mikroorganizmų dauginimąsi.

Komposto masę reikia bent kartą per savaitę subadyti, tai pagerina vėdinimą, padeda išvengti muselių.

Galutiniame kompostavimo etape gaunama naudingomis medžiagomis praturtinta kompostinė žemė, kurią galima panaudoti nuosavame sode dirvai gerinti. Kompostas laikomas subrendusiu, kai jis tampa puria, juoda ir maloniai pernykščiais lapais kvepiančia mase.

Kompostavimo dėžę galima ir įsigyti. Dėžių kaina internetinėje prekyboje prasideda nuo 40 eurų ir kyla iki 300 ar daugiau. Kaina priklauso nuo dėžės tūrio, dizaino, gamintojo ir įvairių kitų kriterijų.

O jei kompostuoti neturite kur, vienas iš galimų žaliųjų atliekų tvarkymo būdų – atvežti jas į žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+9 # fff 2022-06-05 14:30
niekas ten netikrino ar tu jau gavęs esi dėžę anksčiau ar ne :) todėl manau daug kas ten pasiėmė ir antrą kartą. o 300 dėžių praktiškai ištirpo per pusdienį.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # fff 2022-06-05 14:32
bet tos dėžės ir nėra labai patvarios.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų