Neįgalieji porose su įmonių darbuotojais atliko užduotis. Neįgalieji porose su įmonių darbuotojais atliko užduotis.

Ukmergės socialinių paslaugų centro Socialinės globos skyriaus lankytojai dalyvavo respublikiniame projekte „DUOday“, kurio metu įmonės bei organizacijos atveria duris žmonėms su negalia.

Projekte Ukmergėje dalyvavo 10 centro lankytojų ir 6 įmonės.

Žmogus su negalia ir įmonės darbuotojas darbo dieną praleidžia kartu (sudaro duetą – DUO). Projekto organizatorių teigimu, tokie duetai ne tik kartu dalijasi patirtimi, pietauja, dalyvauja susitikimuose, bet ir laužo stereotipus apie negalią ir mokosi priimti vieni kitus. Projekto tikslai: inicijuoti teigiamus pokyčius įmonėse ir visuomenėje, spręsti diskriminacijos dėl negalios darbo rinkoje problemas, suteikti galimybę neįgaliesiems pristatyti savo gebėjimus.

Projekte Ukmergėje dirbo Centro Socialinės globos skyriaus socialinės darbuotojos Danguolė Petrauskienė ir Aušra Straševičiūtė. Neįgaliuosius į darbo vietas viešbutyje „Big Stone“, autoservise „Omita“, parduotuvėje „Sesių batai“, Ukmergės katilinėje, parduotuvėje „Moki-veži“ ir sporto klube „Kigo“ lydėjo socialinės darbuotojos, padėjėjos.

„Big Stone“ projekto dalyviai supažindino su kambarinių darbu. Viešbutį-restoraną aplankė ir jame dirbo Ieva su Izidoriumi. Jie noriai ėmėsi tvarkymo – klojo lovas, ruošė kambarį viešbučio svečiams. Restorane mokėsi serviruoti stalą: patiesti staltiesę, išdėlioti įrankius, padėti servetėles.

„Moki-veži“ neįgalieji mokėsi tvarkyti prekių lentynas, dirbti kasos aparatu, pakeisti senas kainas į naujas, sužinojo apie statybines medžiagas. Parduotuvėje dirbo Justinas ir Artem.

Įmonių vadovai pasidžiaugė, jog šis projektas naudingas ir jiems, kadangi mūsų visuomenei negalios tema vis dar nėra patogi, o kai kurie, galbūt, net prisibijo. Todėl galima iš arčiau pažinti žmones su negalia, įvertinti jų gebėjimus.

Nors kai kurie vadovai sakė, kad neįgalieji puikiai susitvarkė su pavestomis užduotimis, tačiau abejojo, ar galėtų juos įdarbinti, arba dėl šio klausimo susilaikė.

Patys neįgalieji – Aleksas, Ingrida, Žilvinas, Ignas, Izidorius, Ieva, Vitalijus, Justina, Artem ir Justinas – teigė, kad jiems labai patiko susipažinti su darboviečių veikla ir jų darbuotojais. O ypač tai, kad buvo laukiami ir maloniai priimti.

„Kaip socialinė darbuotoja, manau, kad šis projektas mūsų skyriaus lankytojams atneša teigiamų emocijų, – sakė D. Petrauskienė. – Jis didina neįgaliųjų integraciją į visuomenę, jų, kaip lygiaverčių bendruomenės narių, priėmimą, nuolatinių socialinių santykių palaikymą, galimybes neįgaliesiems atlikti įvairius socialinius vaidmenis. Svarbu paaiškinti visuomenei apie neįgaliųjų gebėjimus, bendravimo ir jų priėmimo ypatumus, toleranciją.“

***

Prieš 11 metų Belgijoje prasidėjusi „DUOday“ iniciatyva šiandien išplitusi daugelyje Europos šalių. Lietuvoje projektas vyko trečią kartą.

Šiemet prie jo prisijungė per 80 įmonių ir organizacijų, kurios žmonėms su negalia pasiūlė išbandyti beveik 150 skirtingų darbo vietų. „DUOday“ vyko 12-oje miestų.

***

„Šia iniciatyva nesiekiame iškart įdarbinti žmones su negalia, nes tai – ilgiau trunkantis procesas. Norime paskatinti organizacijas apmąstyti, kaip pritaikyti darbo sąlygas prie negalią turinčių žmonių poreikių“, – sako iniciatyvos organizatorė Lietuvoje, socialinės įdarbinimo agentūros SOPA vadovė Jurga Kuprytė.

***

Atkreipia dėmesį, kad karas Ukrainoje paskatino darbdavius ieškoti nestandartinių sprendimų: taiko lankstų darbo grafiką, atskiria funkcijas, kurioms nereikalinga lietuvių kalba. „Tokio paties lankstumo tikimės į darbo kolektyvus priimant žmones su negalia“, – sako SOPA  vadovė.

***

Jos manymu, vis daugiau įmonių yra pasirengusios žengti žingsnį, pritaikant darbo sąlygas. Pavyzdžiui, pritaiko darbo vietą vežimėliu judantiems žmonėms, pakoreguoja pareigybių aprašą, ir kt. Šiame procese dalyvauja ir SOPA – ieško visoms pusėms naudingų variantų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų