Dainavoje duris pravers dvikalbė privati mokykla

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus nuotr. Po nuomos sutarties pasirašymo. Guliverio akademijos vadovai pedagogas  iš Australijos Stephen Lee ir Rūta Gustainienė, Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, Senamiesčio progimnazijos buvęs direktorius Arūnas Kerza, Senamiesčio progimnazijos dabartinė direktorė Nina Lilia Galickė. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus nuotr. Po nuomos sutarties pasirašymo. Guliverio akademijos vadovai pedagogas iš Australijos Stephen Lee ir Rūta Gustainienė, Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, Senamiesčio progimnazijos buvęs direktorius Arūnas Kerza, Senamiesčio progimnazijos dabartinė direktorė Nina Lilia Galickė.

Mūsų savivaldybėje nuo rugsėjo 1-osios veiks privati mokykla Guliverio akademija.

Tarp jos ir Senamiesčio progimnazijos pasirašyta Dainavos mokyklos-daugiafunkcio centro patalpų nuomos sutartis. Tiesa, kiek mokinių lankys šią mokyklą dar vis neskelbiama.

Viena iš dviejų mokyklos direktorių Rūta Gustainienė papasakojo, kad Guliverio akademija Vilniuje veikia penkerius metus. Prieš tai jos įkūrėjai dirbo mokyklų konsultantais.

Mokykla Vilniuje plečiasi, tad ukmergiškio verslininko Henriko Ivanausko kvietimu nutarė steigti padalinį Ukmergėje. Pasak direktorės, ši idėja sulaukė didelio savivaldybės palaikymo.

Skelbiama, kad šiemet Ukmergės padalinyje pradės veikti 1–6 klasės, tikintis, kad mokykla augs iki 12-os klasių. Vilniuje veikia 1–9 klasės.

Tačiau, likus vos savaitei iki rugsėjo, direktorė sakė tikslių skaičių, kiek mokinių lankys mokyklą Ukmergės rajone, dar nežinanti. „Ukmergiškiai skambina, domisi, klausia. Šiuo metu vyksta pokalbiai. Tai nebus didelė mokykla“, – sakė ji. Daugiau besidominčiųjų – pradinukų ar būsimų pradinukų tėveliai.

Australietiškas modelis

Skelbiama, kad Guliverio akademijoje puoselėjamos lietuvių ir australų tradicijos bei vertybės, naudojant šiuolaikinės pedagogikos metodus.

Pasak direktorės, jie remiasi lietuviškomis (1–10 klasių) bendrojo ugdymo programomis, kurias įgyvendina taikydami australų modelį.

Mokytojai pamokas čia veda lietuvių ir anglų kalbomis. Mokyklos steigėjai mano, kad išsilavinimas, įgytas dviem kalbomis, padeda mokiniams geriau suprasti savąją kultūrą bei ugdo kompetencijas ir pasitikėjimą, reikalingą tampant Europos Sąjungos piliečiais, gebančiais gyventi ir dirbti globaliame pasaulyje.

Guliverio akademija yra pozityvaus ugdymo mokyklų asociacijos Australijoje narė. Asociacija skatina pozityviosios psichologijos, gerinančios mokinių ir darbuotojų savijautą mokyklose, taikymą.

Pasak įkūrėjų, mokymosi procesas vyksta taip, kad vaikams būtų smagu mokytis, tyrinėti, eksperimentuoti, rizikuoti ir plėsti pažinimo ribas.

Diena mokykloje

Mokykloje taikoma vadinama „minkšta dienos pradžia“. Rytais ji atidaroma 8 val., mokiniai susirenka iki 8.30 val., o pamokos prasideda 9 val. Tai padeda išvengti streso skubant. Iki pietų – pusvalandžio pertrauka, pietų pertraukai – valanda. Ugdymas vyksta iki 15 val., dar pusvalandis – popamokinei veiklai.

Vilniuje įsteigtoje mokykloje keturias dienas per savaitę vyksta papildomos pamokos – lietuvių, anglų ir japonų kalbų, matematikos.

Mokykloje Ukmergės rajone žada dirbti mokytojai iš Ukmergės ir Vilniaus.

R.Gustainienė sakė, kad vaikų atvežimu iki Dainavos pradžioje turės pasirūpinti tėvai. Jeigu bus poreikis, galvojama ir apie mokyklinį autobusą. Dėl jo bendrauta su rajono savivaldybe. Kol dar nėra tikslių duomenų, kiek mokinių lankys mokyklą, neaišku, kas naudotųsi tokia paslauga.

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad Guliverio akademijai gali būti pasiūlyta naudotis Senamiesčio progimnazijos mokyklinio autobuso, kuris veža mokinius iš Dainavos į Ukmergę, paslaugomis. Važiuodamas paimti dainaviškių, autobusas tuo pačiu galėtų atvežti į Dainavą privačios mokyklos mokinius. Tačiau konkrečių susitarimų šiuo klausimu nėra.

Priėmimas ir mokestis

Direktorė akcentavo, kad, priimant mokinius, vyksta motyvaciniai pokalbiai. Jų metu apžvelgiami mokinio poreikiai, susiję su mokymusi, aptariamos vertybės. Jei mokyklos, mokinio ir tėvų požiūriai sutampa, jie kviečiami prisijungti.

Mokestis už mokslą šioje mokykloje – 4 770 eurų metams. Jį galima mokėti dalimis. Steigėjų teigimu, tai yra vidutinė kaina, lyginant su kitomis privačiomis Vilniaus mokyklomis. Mokykloje yra tiekiami priešpiečiai ir pietūs.

Guliverio akademija Švietimo ir mokslo ministerijoje yra įregistruota kaip ugdymo įstaiga ir gauna krepšelį iš valstybės biudžeto. Savivaldybė papildomo finansavimo privačiai mokyklai neskiria. Už patalpas Dainavoje ji mokės nuomos mokestį. Senamiesčio progimnazijos direktorė Nina Lilia Galickė informavo, kad Guliverio akademija naudosis ne visu buvusios mokyklos pastatu, o antrojo aukšto patalpomis. Pirmajame aukšte veikia Senamiesčio progimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyrius. Mokiniai kartu su darželinukais dalysis viena sporto sale.

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad nuo rugsėjo mūsų rajone, Pabaiske, buvusios pagrindinės mokyklos patalpose, pradės veikti ir kita nauja privati mokykla.

Iš Širvintų rajono čia persikėlė „Tėkmės“ mokykla, kurioje vykdomas ikimokyklinis, priešmokyklinis, pradinis ir pagrindinis ugdymas. „Tėkmės“ vaikų darželis šį rugsėjį skaičiuos jau devintus metus, o mokykla – šeštus. Įstaigai vadovauja ukmergiškė Dovilė Janulienė.

Planuojama, jog bendras besimokančių vaikų skaičius sieks 100, o klasėse mokysis ne daugiau kaip po 10–12 mokinių. Nuo šių mokslo metų čia atidaroma grupė ir 1–3 metų amžius vaikams. Įstaigoje dirba apie 30 darbuotojų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+7 # Juokdarys 2022-08-31 12:58
Nieko sau kaina. Nesitikekit daug mokiniu sulaukt. Tikrai per brangus malonumas
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Pala pala 2022-09-02 03:14
"Internatas" buvo vertas 2.5 raudonų autobusiuku? Kuriame straipsnyje buvo rašyta, kad šis autobusiukas (pirktas mūsų pinigais) vežios privačios mokyklos mokinius?
Ponai, nuo kada "biedni" žmonės turi remti privatų verslą? Ar ne per "pigu" švaistytis tokiais pirkiniais?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-2 # Idomi 2022-09-02 19:49
Ideja
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų