Nuo lapkričio 1-osios kapinėse bus pokyčių

Gedimino Nemunaičio nuotr. Amžinojo poilsio vietose privalu laikytis nustatytos tvarkos. Gedimino Nemunaičio nuotr. Amžinojo poilsio vietose privalu laikytis nustatytos tvarkos.

Rajono savivaldybės taryba patvirtino naują Žmonių palaikų laidojimo ir kapinių lankymo savivaldybės teritorijoje tvarkos aprašą.

Taip jau sutapo, kad jis įsigalios lapkričio 1-ąją, Visų Šventųjų dieną. Viena iš naujovių – niša urnai kolumbariume nuo šiol bus skiriama nemokamai.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad esminiai pasikeitimai susiję su šalyje įsigaliojusiu žmonių palaikų laidojimą apibrėžiančio įstatymo pakeitimu.

Jis numato, kad kapavietės ir savivaldybės lėšomis įrengtos kolumbariumo nišos nuo 2022 m. lapkričio 1 d. bus skiriamos neatlygintinai. Tiesa, pasak seniūno, kapavietė ir iki šiol būdavo skiriama nemokamai.

O štai kolumbariumo nišos mokestis mūsų savivaldybėje buvo 900 Eur. Panaikinus jį, nebeliks galimybės vietą rezervuoti iš anksto.

Kapavietės dydis

Kita naujovė – kapavietės dydis. Vieno žmogaus palaikams palaidoti skiriama 3,75 kv. m (1,5x2,5 m) kapavietė, neįskaitant priėjimų prie kapo. Šeimos kapavietei – 7 kv. m (2,8x2,5 m).

Pasak seniūno, atsiranda alternatyva laidoti kremuotus palaikus. Iki šiol urnos buvo laidotos šeimų kapavietėse. Dabar tam numatyta speciali, mažesnė kapavietė – 1,32 kv. m (1,10x1,20 m) arba pagal kapinių planą – kitokio dydžio. Ž. Dirsė sakė, kad jau ruošia vietą tokioms kapavietėms Dukstynos kapinėse.

Kremuotus palaikus gali būti leidžiama išbarstyti kapinėse esančiame pelenų barstymo lauke, jeigu toks yra. Toks leidimas išduodamas, jeigu negauta rašytinių pranešimų, kad tai prieštarauja asmens, kurio pelenus norima išbarstyti, išreikštai, jam esant gyvam, valiai. Ž. Dirsė sakė, kad kol kas tokių laukų esančiose kapinėse nėra, tačiau šiuo metu projektuojama Dukstynos kapinių plėtra ir išplėstose kapinėse bus numatyta vieta tokiam laukui.

Kapaviečių priežiūra

Priminsime, kad pagal Žmonių palaikų laidojimo ir kapinių lankymo savivaldybės teritorijoje tvarką, kasti kapo duobę, statyti paminklus ar antkapius gali asmenys, turintys šios veiklos leidimus. Atliekant šiuos darbus, privaloma išsaugoti gretimų kapaviečių statinius, želdinius ir bendrojo naudojimo kapinių infrastruktūros objektus. Padarę pažeidimus privalo juos ištaisyti savo lėšomis ar atlyginti žalą.

Į patvirtintą tvarką sugulė ir nurodymai apie paminklo aukštį. Jis gali būti ne didesnis kaip 1,2 m nuo žemės paviršiaus, plotis – iki 1,5 m, dekoratyvinio stulpo (obelisko ar kryžiaus) aukštis – iki 2 m.

Statant ar rekonstruojant kapo paminklus ar kitus statinius, kapavietę prižiūrintis asmuo privalo informuoti kapinių prižiūrėtoją ir pateikti jam kapavietės sutvarkymo projektinius sprendinius. Draudžiama sodinti miškams įveisti naudojamus ar kitus stambią šaknų ir šakų sistemą turinčius medžius.

Visi kapaviečių statiniai, įskaitant ir suoliukus, gali būti statomi ir želdiniai sodinami tik turimos kapavietės ribose. Keisti priėjimų prie kapaviečių dangą (iškloti trinkelėmis, užpilti skalda ar pan.) galima tik suderinus raštu su kapinių prižiūrėtoju ir už gretimų kapaviečių priežiūrą atsakingais asmenimis.

Kolumbariumo niša

Pagal nustatytą tvarką vienoje kolumbariumo nišoje gali būti saugomos ne daugiau kaip keturios urnos. Ant kolumbariumo akmens plokštės įrašai yra reglamentuoti – religinis ženklas, mirusiojo vardas, pavardė, gimimo ir mirties metai rašomi vienodo dydžio lietuviškomis raidėmis, vienodu šriftu. Jokie kiti įrašai negalimi.

Prie kolumbariumo sienelių draudžiama tvirtinti vazas, dirbtines gėles ir kitus objektus, kalti, klijuoti ar kitaip tvirtinti nenumatytus objektus  – nuotraukas, užrašus ir pan. Pagerbdami mirusiuosius, lankytojai prie kolumbariumo gali padėti gyvų gėlių, uždegti žvakučių. Laidojimo metu atnešti gedulingi vainikai, krepšeliai, gėlės prie kolumbariumo laikomi tris paras.

Kapinių lankymas

Kapines balandžio–rugsėjo mėnesiais leidžiama lankyti nuo 8 iki 21 val., o spalio–kovo mėnesiais nuo 9 iki 18 val. Išimtis taikoma tik lapkričio 1 ir 2 dienomis. Jomis kapines lankyti galima iki 22 val. Ne lankymo metu kapinėse būti draudžiama.

Kapinėse privalu palaikyti rimtį ir švarą. Draudžiama važinėti motorinėmis transporto priemonėmis, išskyrus specialiųjų tarnybų ir kitą specialųjį transportą. Taip pat draudžiama žaisti žaidimus, važinėtis riedlentėmis, riedučiais, dviračiais, vedžioti gyvūnus, šiukšlinti, triukšmauti, trikdyti rimtį, skleisti bet kokio pobūdžio reklamą, klijuoti ar kitaip tvirtinti bet kokio turinio skelbimus.

Seniūno Ž. Dirsės pastebėjimu, bendrosios tvarkos reikalavimų laikosi ne visi. „Skaudžiausia, kai palieka betono luitus ar senus antkapius prie kapinių tvoros, plastikinę puokštę meta ne į ištuštintą konteinerį, o šalia jo.“

Anot seniūno, konteinerių turinys išvežamas pagal poreikį, kai jie prisipildo – maždaug du kartus per mėnesį. Prieš šventes konteinerius ištuština papildomai.

Šiemet, kaip ir anksčiau, laukiant Vėlinių, seniūnijos rūpesčiu į kapines atvežta smėlio. „Žmonės mėgsta atnaujinti kapavietes, pabarstydami šviežio smėlio“, – sakė Ž. Dirsė. Taip pat atgabenti papildomi biotualetai. Vėliau jų neliks, nes šaltuoju metu eksploatuoti sudėtinga.

Neprižiūrimos kapavietės

Patvirtintos taisyklės skelbia, kad, jeigu kapavietė netvarkoma ilgiau kaip dvejus metus, ji gali būti pripažinta neprižiūrima. Prieš tai už kapavietės priežiūrą atsakingas asmuo įspėjamas, kad būtina ją sutvarkyti.

Jei tokio asmens neįmanoma nustatyti, informacija apie tai skelbiama savivaldybės interneto svetainėje, o kapavietėje paliekama lentelė su nurodymu susitvarkyti. Jeigu per metus nuo įspėjimo kapavietė nesutvarkoma, tolesnio laidojimo joje klausimą nagrinėja komisija.

Ši tvarka jau galioja ne vienus metus. Tačiau, pasak seniūno, tokio atvejo, kad neprižiūrima kapavietė būtų nusavinta, jam einant pareigas dar nepasitaikė. „Kad ir kaip retai būtų tvarkomi, bet minimaliai prižiūrimi visi kapai“, – sakė Ž. Dirsė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų