Gyventojų skaičius mažinamas, nors norinčiųjų įsikurti netrūksta

Norinčiųjų apsigyventi Jasiuliškių socialinės globos namuose netrūksta. Norinčiųjų apsigyventi Jasiuliškių socialinės globos namuose netrūksta.

Jasiuliškių socialinės globos namuose gyventojų nuolat mažėja, tačiau eilė patekti į šiuos namus netrumpėja. Šiuo metu joje – 15 žmonių. Kol gaus vietą namuose, kai kuriems iš jų gali tekti laukti ir metus.

Jasiuliškių socialinės globos namų direktoriaus pavaduotojas socialiniams reikalams Algirdas Gimžauskas pasakojo, kad praėjusiais metais Ukmergėje, pačiame mieste, duris atvėrė jų padalinys – grupiniai gyvenimo namai. Čia gyvena dešimt, pasak pavaduotojo, laimingų žmonių. Keli iš jų vasaros metu net įsidarbino pas ūkininkus.

Ištisą parą su šiais gyventojais būna vienas darbuotojas. Iš viso skirti šeši etatai.

Pavaduotojas neslepia, kad tokiuose namuose, kaip šis padalinys, gyvenimo kokybė, be abejo, yra geresnė. Tačiau greitu laiku daugiau padalinių įstaigos planuose nenumatoma.

Bent jau taip informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kurios pavaldume yra Jasiuliškių socialinės globos namai.

Tiesa, bendruomeninių namų statybas mieste, Vilniaus gatvėje, šiuo metu vykdo Ukmergės rajono savivaldybė. Tai bus pirmieji savivaldybei priklausantys tokio tipo namai.

Pasak A. Gimžausko, pastaraisiais metais pasikeitė šalies Vyriausybės požiūris į socialinės globos namų gyventojus. Anksčiau, jei jie gaudavo oficialių pajamų,  pavyzdžiui, įsidarbindavo, beveik visos jos būdavo nuskaitomos už išlaikymą. Tuomet dirbti niekam neapsimokėjo. Dabar yra kitaip – lėšos jiems lieka, tad gebantys dirbti asmenys įsidarbina.

Jasiuliškių socialinės globos namams tenka 80 proc. gyventojo gaunamų socialinių išmokų. Taigi gyventojams lieka 20 proc. Jei turi nekilnojamojo turto, pirmus gyvenimo čia metus jie moka 1 proc. savo turimo turto vertės mokestį.

Tačiau, anot A. Gimžausko, tokie žmonės – retenybė. Dažniausiai pas juos patenka „pliki basi“. Jei kokio turto ir turėjo, ateidami čia gyventi, jo jau nebeturi.

Tiesa, prisimena, viena vilnietė metus mokėjo po 150 Eur, nes sostinėje turėjo namus...

Gyvenimas Jasiuliškių socialinės globos namuose, kylant visiems kaštams, nuolat brangsta. Šiuo metu mėnesiui kainuoja 1 230 Eur (be slaugos paslaugų – 1 110 Eur).

Palyginimui grupiniuose namuose kaina – 1 370 Eur ir 1 260 Eur be slaugos paslaugų.

Pasak A. Gimžausko, prie jų įstaigos išlaikymo šiuo metu prisideda ir rajono savivaldybė.

Eilės sulauks per metus

Šiuo metu eilėje patekti į šiuos namus laukia 15 žmonių. Manoma, kad iš jų kai kuriems gali tekti laukti ir metus.

Nors norinčiųjų apsigyventi socialinės globos namuose yra daug, tačiau valstybės pozicija – nuolatos mažinti tokių namų lovų skaičių. Dabar riba – 245 lovos, o dar neseniai buvo 255. A. Gimžauskas prisimena, kad daugiau nei prieš kelis dešimtmečius, atėjus jam dirbti, lovų skaičius buvo 330.

Šiuo metu įstaigoje dirba 120 darbuotojų.

Pažymima, kad mūsų šalies politikos kryptis – bendruomeninės paslaugos ir visokeriopos pastangos neįgalų asmenį kuo ilgiau išlaikyti savo ar artimųjų aplinkoje.

Tik sunkios būklės

Įstaigos direktoriaus pavaduotojas pasakojo, kad anksčiau pas juos galėdavo patekti gana tvirti, pagal to meto neįgalumo nustatymo metodiką antrą grupę turintys neįgalieji. Dabar taip nebėra. Kad galėtų čia apsigyventi, komisijos jiems turi būti nustačiusios slaugos ar priežiūros poreikį. Taigi gyventi atvyksta sunkios sveikatos būklės asmenys, turintys, proto, psichinę, o daugelis jų dar ir fizinę negalią.

Tvirtesni dabartiniai namų gyventojai – senbuviai, čia gyvenantys jau ne vienus metus, atvykę, kai dar priėmimo tvarka buvo kita.

Daržininkai ir kūrėjai

Pasak A. Gimžausko, įstaigos gyventojus siekiama užimti jiems patinkančia veikla. Viena iš jų – daržininkystė ir sodininkystė.

Daržininkai noriai dirbo laukuose, tvarkė aplinką, sėjo, ravėjo, rinko akmenis, raugė, marinavo, gamino mišraines, kasė bulves, rovė morkas, burokėlius, svogūnus...

Pernai jie džiaugėsi gražiu savo šiltnamiuose užaugintų pomidorų derliumi, džiovino vaistažoles, spaudė obuolių sultis.

Pasak pavaduotojo, įstaiga turi nemažą žemės sklypą bei kelis šiltnamius. Dirbusiems žmonėms rudenį surengtos ekskursijos. Kaune jie lankėsi Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje, Tado Ivanausko muziejuje.

Kai kurios moterys šiuo metu užsiėmusios kilniu darbu – mezga šiltas vilnones kojines Ukrainos kariams.

„Neseniai vyko labai gražus susitikimas. Iš Ukmergės jaunimo laisvalaikio centro atvažiavusios merginos atvežė siūlų kojinėms megzti“, – pasakojo pavaduotojas.

Pasak jo, kasdien veiklos vyksta ir Vidiškiuose esančiame dienos užimtumo centre. Čia kuriami įvairūs rankdarbiai iš molio, medžio, audinių, floristikos gaminiai. Sugebantys tai daryti gyventojai gamina ukrainiečiams šildančias žvakes.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų