Darbai buvusiame kariniame miestelyje. Darbai buvusiame kariniame miestelyje.

Šią vasarą laukiama buvusio karinio miestelio Ukmergėje teritorijos sutvarkymo projekto pabaigtuvių.

Tarp laukiančių darbų yra ir gana novatoriškų – priversti teritorija „tekėti“ net kelias upes... Kaip vadinsis naujoji teritorija kol kas nesugalvota.

Karinio miestelio sutvarkymas – vienas ilgiausiai besitęsiančių projektų Ukmergėje, apie kurį garsiai pradėta diskutuoti prieš kelis dešimtmečius.

Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo, investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Boškevičienė priminė, kad projekto planavimas prasidėjo nuo teritorijos tvarkymo ir išvalymo 2005 metais.  2009-aisiais buvo parengti teritorijos planavimo dokumentai.

Šiuo metu įgyvendinamu projektu numatyta sutvarkyti teritorijos paviršių.

Ši sutartis įsigaliojo 2019 metų spalį. Vidaus reikalų ministro įsakymu pernai rugsėjį objektui buvo skirtas papildomas finansavimas ir sutarties terminas pratęstas iki šių metų birželio pabaigos.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sakė, kad projektui užbaigti bus naudojama 1 mln. 300 tūkst. eurų Europos Sąjungos paramos lėšų, kita dalis – iš kitų šaltinių.

„Projektas parengtas seniai. Per tą laiką keitėsi statybų reglamento reikalavimai. Atsižvelgiant į tai, reikėjo keisti projektą. Atsirado darbų, kurie iš pradžių nebuvo numatyti“, – kalbėjo D. Varnas.

Pagal projektą numatyta buvusį karinį miestelį įrengti kaip „sumažintą Lietuvą“, kokia ji matoma žemėlapyje. Teritorija bus suskirstyta į savivaldybes, kurios bus suženklintos. Netgi „tekės“ Lietuvos upės. Pasak direktoriaus, bus ir Danė, ir Nemunas. Jų vagoms ir tėkmei suformuoti įrengiami specialūs siurbliai.

Finansavimo sutartis baigiasi šių metų birželio 30 dieną. Tikimasi, kad iki birželio 1 dienos darbai bus užbaigti ir mėnuo liks objektui vertinti.

Priminsime, kad numatyta „sumažintoje Lietuvoje“ eksponuoti kiekvienos savivaldybės pasirinkto, ją reprezentuojančio lankytino objekto maketą.

D.Varnas sakė, kad visoms šešiasdešimčiai Lietuvos savivaldybių buvo išsiųsti kvietimai išsirinkti, kokį objektą norėtų eksponuoti šiame „žemėlapyje“.

Ukmergę jame reprezentuos Lietuvos pirmojo prezidento Antano Smetonos dvaras, esantis Taujėnų seniūnijoje, Užulėnio kaime. Dvaro maketas jau pagamintas ir šiuo metu saugomas Ukmergės kraštotyros muziejuje. Iki projekto įgyvendinimo pabaigos jis turėtų atsidurti kariniame miestelyje. Direktorius patikino, kad maketas yra atsparus oro sąlygoms – šalčiui, karščiui, drėgmei. Jis pagamintas 3D spausdintuvu iš ekologiško, perdirbto plastiko.

D.Varno žiniomis, tokių maketų gamyba gali kainuoti nuo 15 iki 50 tūkst. eurų, priklausomai nuo objekto sudėtingumo. Visgi šie maketai nėra dabar įgyvendinamo projekto dalis. Jame lėšų tam nenumatyta. Darbai vykdomi pagal techninį projektą, kuriuo numatyta sutvarkyti teritorijos paviršių.

Tikimasi, kad laikui bėgant visos savivaldybės pačios pasigamins savo maketus. Kai kurios jų, pasak D. Varno, lėšų tokiam tikslui galimai nusimatys dar šių metų biudžete.

Gaminti objektų maketus Ukmergės rajono savivaldybės lėšomis neplanuojama, nes, direktoriaus įsitikinimu, maketų eksponavimas bus reklama savivaldybėms. „Turistas, vaikštinėdamas po teritoriją, pamatys Trakų pilį ar Pakruojo dvarą ir nuspręs, kad nori šį objektą aplankyti gyvai“, – svarstė D. Varnas. Kol nebus maketų, teritorijoje tiesiog bus sužymėtos savivaldybės.

Duomenis apie savivaldybių pasirinkimus koordinuojanti R. Boškevičienė sakė, kad visos savivaldybės yra pasirinkusios, kokių objektų maketus norėtų eksponuoti. O lėšų skyrimas ar paieška bei pritraukimas yra ilgas procesas. Šiemet dar ne visos savivaldybės pasitvirtino savo biudžetus, tad tikslių duomenų dar nėra.

R.Boškevičienės žiniomis, dvi savivaldybės – Jonavos ir Ignalinos – jau pernai buvo pradėjusios įgyvendinti maketų gaminimo projektus. Tikimasi, kad A. Smetonos dvaras būsimame „Lietuvos žemėlapyje“ nebus vienišas.

Pasiteiravus, ar teritorija taip ir liks vadinama buvusiu kariniu miesteliu, D. Varnas sakė, kad tai – tik tvarkybos projekto pavadinimas. Tiesa, apie naują pavadinimą šiai teritorijai dar negalvota ir nediskutuota, nes pirmiausia esą reikia užbaigti darbus. Tačiau žadėjo šį klausimą iškelti posėdyje. Pasak direktoriaus, pavadinimą išties reikėtų keisti. Jį, kaip ir kitų parkų pavadinimus, turės patvirtinti rajono taryba. Kokia forma bus renkami pasiūlymai – ar juos teiks kultūros srities specialistai, ar konkurso būdu gyventojai – taip pat turėtų nuspręsti taryba.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+15 # Ukmerge 2023-02-20 11:04
Manikenu savu turim ....sporto kompleksa galejo pastatyti !
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+19 # ogo 2023-02-20 11:23
Labai utopinė vizija, bet ką padarysi- valdžia bent tvarkybos darbus įgyvendina. Klausimas- jei kita savivaldybė "padarys" (kas mažai tikėtina), kas juos prižiūrės? Kokiomis lėšomis? Nemanau kad rajono biudžete tai numatyta. Klausant "debatų" kandidatų į merus, tik klausimai apie Ukraina buvo su atsakymais, į kitus net nebejuokinga buvo klausyti atsakymų, nes moderatorius klausima apie viena, atsakymas apie kitą....skurdokas pasirinkimas mums
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+21 # Aha 2023-02-20 14:13
Varno Naujieji Vasiukai.....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+16 # Ok 2023-02-20 17:44
Būkit žmonės,tik nenalsuokit už šitą pusprotį varną, juk jis viską daro labai pamašiai,kaip ir šimašius daro Vilniuje.O šiaip, tai balsuoti neįmanoma nei už vieną,nes kalba tą patį,ką ir kalbėjo prieš 10 metų,kad sutvarkys kelius,nuties aplinkkelį ir pastatys tiltą,sumažins šildymo ir visų paslaugų kainas.Tik neištesėjo nei vieno pažado,žinoma,neištesės ir dabar.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+11 # Ona 2023-02-20 18:21
Balsuojam visi uz 10Nr. Pinskuvienes partija. Reikia sluoti sita sena gvardija. Gal isorini audita atliks savivaldybei ir tsi paciai kontrolierei...baisu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų