Miškuose darbymetis – sodinami medeliai

Auga jaunas miškas. Auga jaunas miškas.

Valstybinių miškų urėdija  balandžio 29 d., visus kviečia į „Nacionalinį miškasodį“ – kasmetinę medžių sodinimo šventę, rengiamą visuose urėdijos regioniniuose padaliniuose.

Miškininkai šalyje žada įveisti net 800 ha naujų miškų, kuriuose pasodins 2,8 mln. medelių.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės padalinyje planuojama įveisti beveik 13 ha naujų miškų, o atkurti 355 ha.

Ukmergės padalinio miško auginimo specialistė Asta Strazdienė pasakojo, kad miškus sodina ne tik talkininkai, bet ir pagal rangos sutartis šiems darbams atlikti samdomų įmonių darbininkai.

Šiuo metu – pats medelių sodinimo darbymetis.

Pasak A. Strazdienės, iš minėto 355 ha miško atkūrimo ploto 217,6 ha yra Ukmergės rajone, o 137,4 ha – Širvintų rajone.

Įveisiami naujų miškų plotai šiemet didesni mūsų padaliniui priklausančioje Širvintų rajono teritorijoje – 8,7 ha. Būtent ten, Žaliosios girininkijoje, netoli Čiobiškio, balandžio 29-ąją ir laukiami miškasodžio talkininkai.

Ukmergės rajone šiemet bus įveista 4,2 ha naujų miškų – parinktas plotas netoli Deltuvos, Pašilės girininkijoje, kur gretimai jau auga ąžuolynas. Šiemet ten planuojama sodinti eglaites.

A.Strazdienė pasakojo, kad iš viso šį pavasarį mūsų padalinys planuoja pasodinti 668 tūkst. medelių. Didžioji dalis iš jų – 502 tūkst. – eglaitės, 71 tūkst. – pušaičių. Taip pat bus pasodinta berželių, juodalksnių, ąžuoliukų.

Atkuriamų miškų plotuose labiausiai prižiūrimi jauni ąžuolynai. Kad nebūtų nuniokoti stirnų, elnių ir briedžių, jie aptveriami tvoromis.

Nuo gyvūnų saugomi ir spygliuočiai – eglaitės ir pušaitės aptepamos repelentais. Tik berželiams jokios priežiūros nereikia.

Ankstesniais metais medelių sodinukų užsiaugindavo patys Ukmergės miškininkai, tačiau dabar medelynas nebeveikia, o sodinukai atgabenami iš kitų padalinių.

Anot A. Strazdienės, iškirstos biržės turi būti atkurtos per trejus metus. Nemažai iškirstų biržių šiuo metu yra ukmergiškių pamėgtame netoli miesto esančiame Pivonijos šile. Medžiai čia kirsti, nes sulaukė kirtimams tinkamos brandos arba dėl sanitarinės būklės.

Miškui sodinti tinkamas metas labai trumpas, prasidėję balandžio viduryje darbai tęsis maždaug mėnesį. Šiemet pavasaris kiek vėluoja, tad manoma, kad darbai tęsis iki gegužės vidurio.

Miškininkai siekia, kad medeliai būtų pasodinti teisingai ir kuo daugiau jų prigytų. Kaip sodinami medeliai kontroliuoja girininkas, tikrinimus taip pat atlieka kontrolės specialistai.

◊◊◊

Nacionalinis miškasodis vyks visoje Lietuvoje, 26-iuose VMU regioniniuose padaliniuose ir beveik 40-yje skirtingų sodinimo vietų balandžio 29 d. 10 val. Norint dalyvauti šventėje privaloma registracija vmu.lt svetainėje.

◊◊◊

Nacionalinis miškasodis – tai dešimtmečius gyvuojanti ir tradicija tapusi medžių sodinimo šventė, kuomet miškininkai kviečia visuomenę susipažinti su medžių sodinimo technologijomis, sužinoti apie miškininko darbą bei savo rankomis prisidėti prie šalies miškų atkūrimo ir įveisimo.

◊◊◊

Praėjusiais metais Nacionaliniame miškasodyje dalyvavo apie 1 500 žmonių ir daugiau nei šimtas įvairių įmonių bei organizacijų.

◊◊◊

Kiekvienais metais Valstybinių miškų urėdija pasodina daugiau nei 30 mln. medelių.

◊◊◊

Šie metai pirmieji, kai visų VMU regioninių padalinių dalyje miškų bus sodinami sodmenys su uždara šaknų sistema. Tokiu būdu bus pasodinta apie 4 mln. sodmenų. Uždara šaknų sistema – tai sėjinukų auginimas specialiuose konteineriuose, naudojant naujausias sėjimo ir auginimo priežiūros technologijas. Tokiu būdu išauginami labai geros kokybės sodmenys per du kartus trumpesnį sodmenų auginimo laiką, sėjimo procesas vykdomas specialia įranga, todėl vertingų sėklų sunaudojama 3 kartus mažiau. Iš konteinerių persodinti sėjinukai nejaučia persodinimo streso, o suteikiant geras augalų priežiūros sąlygas, auga labai greitai.

◊◊◊

Lietuvos miškai užima 33,8 proc. šalies ploto.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų