Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose vyksta Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas, kuriame dalyvauja per 57,9 tūkst. mokinių. Ukmergės rajono ugdymo įstaigose šiame patikrinime dalyvauja 638 mokiniai. Anksčiau šie patikrinimai vadinti standartizuotais testais.

Patikrinimus organizuojančios Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, juose savo gebėjimus gali įsivertinti 27 964 ketvirtos ir 30 008 aštuntos klasės mokiniai. Šalyje patikrinime dalyvauti planavo apie 96 proc. visų ketvirtų–aštuntų klasių mokinių. 

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto Arūno Augustino duomenimis, šiemet mūsų rajono ugdymo įstaigose, įskaitant nevalstybines ir profesinio ugdymo, dalyvauja 315 ketvirtų ir 323 aštuntų klasių mokiniai.

Patikrinime privalo dalyvauti visi nurodytų klasių mokiniai, tačiau pasitaiko išimčių, jei mokinys suserga.

Nacionalinė švietimo agentūra nurodo, jog nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo tikslas – padėti siekti geresnių mokymosi rezultatų, įsivertinus mokinių žinias ir gebėjimus. Per patikrinimą nepasiekus patenkinamo pasiekimų lygio, mokiniui bus skiriamos papildomos konsultacijos. Nuo kitų mokslo metų šis pasiekimų patikrinimas taps privalomas.

Pagalbos sistema mūsų rajone jau veikia. Devintų klasių mokiniai, kuriems reikia, gauna konsultacijas. A. Augustinas informavo, kad mūsų rajone tokios konsultacijos teikiamos jau nuo praėjusių mokslo metų. „Mokymosi pagalba (konsultacijos) teikiama iš viso 50-iai rajono bendrojo ugdymo  mokyklų 5, 9 ir 11 klasių mokinių, kurie nepasiekė patenkinamo pasiekimų lygio, dalyvaudami nacionaliniuose mokinių pasiekimų patikrinimuose ar pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimuose. Konsultacijos organizuojamos rajono bendrojo ugdymo mokyklose, kuriose šie mokiniai mokosi. Tai sudaro apie 5,5 % rajono bendrojo ugdymo mokyklų mokinių, dalyvavusių patikrinimuose“, – sakė specialistas.

Skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, jog svarstoma galimybė ateityje įsteigti vieną konsultacijų centrą. „Lėšų panaudojimo prasme logiška būtų steigti vieną centrą, kad nereikėtų teikti konsultacijų vienam mokiniui atskirai. Galvojant apie patogumą, mokiniams patogiau gauti konsultacijas savo mokyklose“, – kalbėjo vedėjas.

Kaip ir ankstesniais metais, šiemet patikrinimas vykdomas elektroniniu būdu. Pirmieji pasiekimus pasitikrino ketvirtokai: sausio 23-iąją jie jau atliko skaitymo, o sausio 30-ąją atlieka matematikos testą.

Aštuntokai vasario 6-ąją atliks lietuvių kalbos ir literatūros skaitymo testą, o vasario 27-ąją tikrinsis matematikos gebėjimus.

Patikrinimas baigsis vasario 29 d. gimtosios kalbos (lenkų, rusų, baltarusių) skaitymo testu aštuntokams. 

Ketvirtokų ir aštuntokų pasiekimai bus įvertinti ne tik taškais. Kiekvienam dalyviui bus priskirtas atitinkamas pasiekimų lygis (nepasiektas patenkinimas, patenkinamas, pagrindinis, aukštesnysis). Nepasiekus patenkinamo pasiekimų lygio, mokiniams penktoje, devintoje ar pirmoje gimnazijos klasėje bus sudaromas individualus jų mokymosi pasiekimų gerinimo planas. Numatyta, kad jiems bus skirta ne mažiau kaip 20 papildomų konsultacijų.

Detalios dalyvių rezultatų ataskaitos su nurodytais mokiniams priskirtais atitinkamais pasiekimų lygiais bus pateiktos kiekvienai mokyklai ir savivaldybei. Informacija apie mokinių pasiekimus taip pat bus keliama ir į Mokinių registrą.

Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai ketvirtoje ir aštuntoje klasėje vyksta kasmet nuo 2012-ųjų. Patikrinimų rezultatai mokytojams, mokiniams ir jų tėvams leidžia objektyviai įvertinti mokinių žinias, gebėjimus ir atitinkamai nukreipti jų pastangas siekiant geresnių rezultatų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų