Kalbėta apie paramą Ukrainai, pristatytas išvykimo krepšys

Autorius Ukmergės žinios
Kalbėta apie paramą Ukrainai

Ukmergės rajono savivaldybėje pirmadienį buvo aptartos karo prieš Ukrainą pamokos, kalbėta mobilizacijos klausimais bei apie pasirengimą galimoms ekstremalioms situacijoms.

Pasitarime dalyvavo Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas, vicemeras Eugenijus Kuodelis, administracijos direktorė Inga Pračkailė, parengties pareigūnas (patarėjas) Valdas Rabazauskas, Ukmergės rajono karo komendanto pavaduotojas Artūras Grigucevčius, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 805-os pėstininkų kuopos vadas Nerijus Šedys, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ukmergės rajono policijos komisariato atstovai: viršininkas Saulius Kazlauskas ir Reagavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Gediminas Kalesnykas.

Taip pat atvyko UAB „Likmerė“ generalinis direktorius Mindaugas Kasmauskis ir šios įmonės pardavimų vadybininkas Kostas Fijalkauskas.

Bendrovė „Likmerė“ pernai skyrė daugiau nei 209 tūkst. eurų paramą: rėmė ukrainiečių vaikų stovyklą Ukmergės rajone, karo pabėgėliams pirko maisto korteles bei gyvenimui čia reikalingą buitinę įrangą ir kt.

Pasak M. Kasmauskio, koncernas Latvijoje „Latvijas Finieris“, kurio dalis yra ir UAB „Likmerė“, pernai Ukrainai skyrė daugiau kaip 4 milijonus eurų.

„Likmerė“ kartu su bendrove DUV nuo karo pradžios Ukrainoje vykdo ir bendrą projektą „LITUA kartu“ – gamina ir į Ukrainą siunčia slėptuvėms nuo bombų reikalingus baldus: lovas, stalus, spintas, kėdes, taburetes, kabyklas. Pernai perduota 3 tūkst. tokių gaminių. Šis projektas buvo vienas iš 24-ių nominantų LRT Metų apdovanojimų nominacijoje „Metų verslo lyderystė“.

„Mūsų gaminiai yra unikalūs tuo, kad juos galima susirinkti per 5 minutes, o vienintelis įrankis – žmogaus rankos. Tai –  ekologiškas produktas, kurį kritiniu atveju gali ir sudeginti. Bendradarbiaujame su Gedimino technikos universiteto Dizaino katedra, kurios darbuotojai suprojektuoja ne tik minėtus baldus, bet ir visą bombų slėptuvės įrengimą. Mes jau įrengėme ir savo gaminiais apstatėme slėptuvę Odesos karinio jūrų licėjaus bendrabutyje, Kyjivo Ševčenkos rajone, tris slėptuves Nikolajevo mokyklose, o šią savaitę siunta iškeliaus į Charkivą, aklųjų mokyklos slėptuvę. Visi šie projektai yra neatlygintini, tai yra parama kariaujančiai šaliai“, – kalbėjo M. Kasmauskis.

Vėliau pasitarimo metu V. Rabazauskas pristatė savivaldybės administracijos įsigytą demonstracinį suaugusio žmogaus išvykimo krepšį ir jame esančius daiktus.

„Turėti iš anksto pasiruoštas atsargas yra svarbu, kad būtų taupomas laikas, kurio, įvykus nelaimei, dažniausiai ir trūksta. Krepšio turinys priklauso nuo žmogaus poreikių. Su demonstruojamu išvykimo krepšiu vyksime į rajono bendruomenes, įmones, kad kuo daugiau gyventojų galėtų pamatyti, kokius daiktus galima susikrauti į savo išvykimo krepšį. Nebūtinai jie turėtų būti kiekviename išvykimo krepšyje. Tiesiog rodysime daiktus, kurie gali būti panaudoti nelaimės atveju, o jau žmogus pats pasirinks, ko gali prireikti būtent jam“, – teigė V. Rabazauskas.

Jis priminė, kur galima rasti daugiau informacijos apie pasiruošimą ekstremalioms civilinėms grėsmėms: „Jau aštuntus metus veikia svetainė www.lt72.lt, kurios pavadinime yra užkoduotas 72-iejų valandų, kitaip tariant, 3-ijų parų laikotarpis. Sakome, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas, nesvarbu kokio amžiaus, turėtų būti pasiruošęs savarankiškai išgyventi tris paras ir nebūtinai savo aplinkoje, juk gali tekti evakuotis į neįprastą aplinką, tarkime, kolektyvinės apsaugos statinius. Kai įvyksta didžiulio masto nelaimės, sutrikdančios įprastas mūsų veiklas, civilinės saugos pajėgos – ugniagesiai, policininkai, medikai – gali nespėti skubiai suteikti gyventojui pagalbos. Todėl kiekvienas turi pasirūpinti savo saugumu iš anksto. Toks žmogus nebus našta kitiems, nes bus pasiruošęs išgyventi tam tikrą laikotarpį, kad valstybė spėtų per tą laiką pasiruošti evakuoti žmones.“

Panašaus pobūdžio pasitarimai organizuojami nuo praėjusių metų lapkričio, kuomet Ukmergei buvo paskirtas karo komendanto pavaduotojas.

Apie pasitarimą informavo rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *