Kėdžių dizainas, kaip priderinti prie stalo ir interjero?

Valgomojo zona yra vienas iš tų namų kampelių, kur funkcionalumas puikiai dera su estetika, o mūsų pasirinktos kėdės šiame derinyje vaidina ne mažiau svarbų vaidmenį nei pats stalas. Juk ne veltui sakoma, kad detalės kuria visumą. Tinkamai parinktos kėdės ne tik užtikrina komfortą valgant ir bendraujant, bet ir gali tapti ryškiu interjero akcentu ar netikėtu stiliaus elementu, sujungiančiu įvairias erdvės dalis. Tai, kaip kėdės derės su stalu ir aplinkiniu interjeru, gali daryti stebuklus: praplėsti erdvę, suteikti jai šiuolaikiškumo ar, atvirkščiai, klasikinio žavesio. Todėl renkantis kėdes į valgomąjį, svarbu ne tik atsižvelgti į jų išvaizdą, bet ir apgalvoti, kaip jos atitiks ir papildys bendrą namų dizaino koncepciją.

Kaip suderinti kėdes ir stalą?

Tam, kad suderinti kėdes su stalu, taip užtikrinant ne tik estetinį patrauklumą, bet ir funkcionalumą bei ergonomiką, reikia dėmesingumo ir gerai viską apgalvoti. Pirmiausia, svarbu atkreipti dėmesį į kėdžių ir stalo aukščio bei dydžio santykį. Idealus atstumas tarp sėdimos dalies ir stalo paviršiaus turėtų būti apie 25-30 cm, kad žmogui būtų patogu sėdėti: pakankamai vietos kojoms po stalu ir tuo pačiu galimybė laisvai remtis ant stalo, žinoma, nepersistengiant. Taip pat svarbūs ir kėdžių plotis ir gylis, kad žmonės galėtų patogiai įsitaisyti, ypač jei valgymas ar bendravimas užtrunka ilgiau.

Kalbant apie stilių, kėdžių ir stalo derinys turėtų atspindėti bendrą interjero koncepciją. Modernaus stiliaus interjere puikiai derės minimalistinės, švarių linijų kėdės su metalo arba stiklo detalėmis. Klasikiniame interjere harmoningai atrodys masyvios medinės kėdės su išraiškingomis detalėmis ar ornamentais. Pramoninio stiliaus erdvėse galima eksperimentuoti su metalinėmis arba šiurkščios tekstūros medinėmis kėdėmis, kurios suteikia žaliavų grožio pojūtį. Kaimiškame interjere idealiai tiks rankų darbo medinės kėdės, galbūt net su audinio detalėmis, kurios sukuria šiltą ir jaukią atmosferą.

Be to, svarbu atsižvelgti ir į spalvų ir medžiagų derinį. Kėdės neturėtų konkuruoti su stalu, kuris čia turėtų būti dėmesio centras. Bet tuo pačiu kėdės turėtų papildyti stalą ir kartu suteikti norimą akcentą interjerui. Pavyzdžiui, ryškios spalvos kėdės gali atgaivinti neutralų stalo dizainą, o vienspalvės, subtilios kėdės padės išlaikyti vientisą ir ramų interjero vaizdą.

Galų gale, svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti. Kartais netikėti deriniai gali atnešti stulbinamus rezultatus, suteikiant jūsų erdvei asmeniškumo ir unikalumo. Raktas į sėkmę – rasti subtilią pusiausvyrą tarp komforto, funkcionalumo ir estetinio patrauklumo.

Kėdžių medžiaga ir spalva

Renkantis kėdžių medžiagas, svarbu atsižvelgti į namų interjero stilių ir kasdienės priežiūros reikalavimus. Medinės kėdės neabejotinai suteikia šilumos ir natūralumo pojūtį, yra ilgaamžės ir tvirtos, bet jas reikia reguliariai prižiūrėti, kad išsaugotumėte jų grožį ir būklę. Metalinės kėdės puikiai tinka pramoniniams ar šiuolaikiniams interjerams, pasižymi ilgaamžiškumu ir paprasta priežiūra, tačiau gali atrodyti šaltai ar ne taip jaukiai. Plastikinės kėdės yra lanksčios, prieinamos ir lengvai pritaikomos įvairiems dizainams, tačiau gali nusidėvėti greičiau nei kitos medžiagos. Audiniai suteikia galimybę įnešti švelnumo ir spalvų įvairovę, tačiau reikalauja daugiau dėmesio juos valant ir prižiūrint.

Spalvų derinimas yra dar vienas svarbus aspektas, kuris gali padaryti didelį poveikį bendram kambario vaizdui. Rinkdamiesi kėdžių spalvas, svarbu siekti harmonijos su stalo, sienų, grindų bei kitų baldų ir aksesuarų spalvomis. Neutralios spalvos, pavyzdžiui, pilka, juoda ar balta, lengvai derinamos ir gali atrodyti elegantiškai beveik bet kokiame fone. Ryškesnės kėdžių spalvos gali tapti drąsiu akcentu minimalistiniame interjere arba atgaivinti neutralų dekorą. Svarbu, kad spalvos derėtų tarpusavyje, sukurdamos vientisą ir subtilią erdvės kompoziciją.

Atminkite, kad kėdžių medžiaga ir spalva turėtų atitikti ne tik jūsų estetinius lūkesčius, bet ir praktiškumo bei funkcionalumo poreikius. Pavyzdžiui, šeimoms su mažais vaikais gali būti patogiau rinktis lengvai valomas ir atsparias dėmėms medžiagas. Galiausiai, nebijokite eksperimentuoti su spalvomis ir medžiagomis, kad sukurtumėte individualų ir jaukų valgomąjį, kuriame malonu leisti laiką su šeima ir draugais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų