EIMIN: nuo naujų darbo vietų iki verslumo skatinimo dar nuo mokyklos suolo

Naujienų agentūra ELTA, Josvydo Elinsko nuotr. Viceministras Karolis Žemaitis. Naujienų agentūra ELTA, Josvydo Elinsko nuotr. Viceministras Karolis Žemaitis.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis lankėsi Ukmergėje – čia jis susitiko su vietos verslo atstovais ir pristatė verslumą skatinančias priemones, kurios padeda kurti naujas, gerai mokamas darbo vietas ir didina regionų patrauklumą. Vizito metu viceministras taip pat dalyvavo konferencijoje „Regioninės plėtros ir tvaraus augimo perspektyvos“, kur aptarė Lietuvos ekonominio konkurencingumo galimybes ir kylančius sunkumus. 

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIMIN) siekis – sukurti daugiau gerai mokamų darbo vietų šalies gyventojams, todėl nuolat ieškoma galimybių, kaip pagerinti verslo sąlygas, kad tiek Lietuvos verslininkai, tiek užsienio investuotojai norėtų šalyje kurtis ir plėstis.

„Jau dabar pastebime šios veik-los rezultatus – į Lietuvą pritrauktų tarptautinių įmonių darbo užmokestis yra 51 proc. didesnis už šalies vidurkį, taip pat kartu su pritrauktais investuotojais bus sukurta per 4 tūkst. naujų gerai mokamų darbo vietų. Aktyviai sprendžiame ir socialines problemas, tarp kurių – maisto švaistymo mažinimas. Nuo šių metų sudarytos sąlygos tinkamą vartoti maistą, kurio minimalus galiojimo terminas pasibaigęs, pardavinėti ilgiau, siekiant sumažinti maisto kainas ir švaistymą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pritrauktos įmonės kuria darbo vietas

EIMIN nuosekliai dirba, kad sukurtų sąlygas, tinkamas investuotojams pritraukti.

„Praėjusiais metais pavyko pritraukti net 53 tiesioginių užsienio investicijų projektus, kurie per trejus metus mūsų šalyje sukurs daugiau kaip 4,1 tūkst. darbo vietų. Į Lietuvą žengia 25 naujos tarptautinės įmonės, o 28 šalyje jau veikiančios bendrovės vykdys plėtrą. Taip ne tik stipriname Lietuvos konkurencingumą tarptautinėje erdvėje, tačiau ir didiname šalies regionų patrauklumą – vien šiuo metu į Lietuvą atėjusiose įmonėse vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius siekia apie 2,7 tūkst. eurų“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Skatinant verslą įgyvendinti stambius investicinius projektus Lietuvoje, jam suteikiamos tam tikros mokestinės lengvatos. Tai leido EIMIN su 14 bendrovių pasirašyti stambaus projekto investicijų sutartis, kurias įgyvendinant bus sukurta 3 951 darbo vieta ir pritraukta daugiau kaip 1,25 mlrd. eurų investicijų. Skaičiuojama, kad šių 14-os verslo įgyvendinamų projektų vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius sieks 2 364 eurus.

Verslumas skatinamas nuo mokyklos suolo

Svarbu, kad Lietuvos gyventojai ne tik ieškotų gerai mokamų darbo vietų, tačiau kurtų jas ir patys sau, todėl jaunuoliai dar mokykloje skatinami pradėti domėtis verslu ir auginti pasitikėjimą savo galimybėmis. Šiam tikslui pasiekti EIMIN kasmet neformalaus verslumo ugdymo programai „Accelerator_x“ skiria pusę milijono eurų, o nuo šių metų skiria papildomus 350 tūkst. eurų moksleivių skaitmeninio verslumo programai. Iki 2030-ųjų bus apmokyta daugiau nei 10 tūkst. moksleivių.

Išdrįsti pradėti savo verslą EIMIN skatina taip pat ir vyresniąją kartą – sėkmingai veikia „Startuok nuo 50+“ programa, skirta jau reikšmingos gyvenimo patirties sukaupusiems asmenims įgyti papildomų verslo kūrimo ir vystymo kompetencijų. Ši programa apima tiek teorines paskaitas, tiek praktines užduotis, leidžiančias perprasti sėkmingo verslo vystymo principus.

Sprendžiamos maisto švaistymo problemos

EIMIN siekia reikšmingai sumažinti maisto švaistymo problemą šalyje. Todėl nuo šių metų prekybininkams Lietuvoje sudaryta galimybė saugų ir tinkamą vartoti maistą, kurio minimalus galiojimo terminas pasibaigęs, pardavinėti ilgiau.

Tai leidžia sumažinti prekybininkų ir gamintojų nuostolius ir maisto kainas. Gyventojai gali nusipirkti daugiau maisto produktų su nuolaida, taigi dėl to sumažėja išmetamo maisto ir jo atliekų kiekis. Skaičiuojama, kad Lietuvoje per metus 50 tūkst. tonų yra išmetama, nes maisto produktai, pasibaigus terminui „Geriausias iki...“, yra klaidingai laikomi nebetinkamais vartoti.

Įvertinus, kad maisto produktas, pasibaigus terminui „Geriausias iki...“, yra saugus ir tinkamas vartoti toliau, jis gali būti pardavinėjamas ne ilgiau nei 45 dienas. Dvi maisto produktų grupės turi išimtis: duoną, pyrago gaminius, margariną leidžiama pardavinėti ne ilgiau kaip 2 dienas, o tam tikrus gyvūninės kilmės produktus – ne ilgiau kaip 10 dienų pasibaigus terminui „Geriausias iki...“.

Beveik 1 mlrd. eurų Lietuvos ekonomikai stiprinti

Lietuvos ekonomikai stiprinti EIMIN praėjusiais metais paskelbė pagalbos priemonių, kurių bendra vertė siekia beveik 1 mlrd. eurų.  Iš viso dėl finansavimo kreipėsi beveik 3 tūkst. šalies įmonių ir įstaigų. Sėkmingas 1 mlrd. plano įgyvendinimas padėjo verslo atstovams dar labiau priartėti prie įmonių modernizavimo ir paslaugų tobulinimo, naujų produktų kūrimo ir perėjimo prie klimatui neutralios ekonomikos.

Šiais metais EIMIN planuoja paskelbti kvietimų verslui už daugiau kaip 500 mln. eurų. Taip pat iki vasaros bus pradėtos teikti EIMIN inicijuotos paskolos verslui – joms numatyta skirti iki 850 mln. eurų. Paskolos bus teikiamos verslo projektams, kuriais investuojama į aplinkai palankias technologijas, aplinkai taršių išmetamųjų dujų mažinimą, atliekų perdirbimą, naujų technologijų diegimą, gynybos ir saugumo pramonę.

Mažinama našta užsiimantiesiems individualia veikla

Šiais metais pradėta diegti smulkiojo verslininko sąskaita – automatizuotas finansų tvarkymas, kuris sumažins mokesčių apskaičiavimo naštą užsiimantiesiems individualia veikla.

Iki šiol didelė dalis individualią veiklą vykdančių asmenų susiduria su sunkumais apskaičiuodami mokėtinus mokesčius, teikdami deklaracijas. Be to, tai atima daug laiko – vienas savarankiškai dirbantis asmuo finansų apskaitai per metus skyrė apie 18 valandų. Iš viso apskaitai tvarkyti ir mokesčiams sumokėti buvo skiriama 4,3 mln. valandų, o tai sudaro maždaug 35,1 mln. eurų. Tad tikimasi, kad EIMIN kartu su Finansų ministerija bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įgyvendinama automatizuota sistema padės smulkiesiems verslininkams sutaupyti laiko ir finansų bei paskatins daugiau asmenų užsiimti verslu.

Atveriamos galimybės gynybos pramonei

Dedamos pastangos stiprinti šalies gynybos ir saugumo pramonės sektorių, atveriant kelią karo įrangos gamybai. Šiuo tikslu buvo panaikintas ribojimas Lietuvoje esančiose laisvosiose ekonominėse zonose (LEZ) verslui vykdyti veiklą gynybos srityje. Tai paskatins verslą plėsti savo veiklą ir kurti gerai mokamas naujas darbo vietas. 

Taip pat šiais metais EIMIN inicijavo Lietuvos gynybos ir saugumo pramonei aktualius įstatymų pakeitimus, kuriais atsisakoma perteklinių reikalavimų šio sektoriaus plėtrai ir sudaroma palankesnė aplinka Lietuvai pačiai pasigaminti Europos gynybai reikalingų produktų. 

Šios iniciatyvos užtikrina glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio verslininkais, plėtojant ir kuriant daugiau perspektyvių galimybių Lietuvos gyventojams, įskaitant geresnius atlyginimus ir kuriant naujas darbo vietas, kurios skatina visos šalies ekonomikos augimą.

Užs. Nr. 222

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų