Be karšto vandens – pusę mėnesio

Ukmergės šiluma. Ukmergės šiluma.

Vasara – metas, kuomet daugiabučiuose namuose pagal grafiką atliekami šilumos perdavimo tinklų hidrauliniai bandymai ir remonto darbai. Dėl šių darbų porai savaičių daugiabučiuose išjungiamas karšto vandens tiekimas. Tačiau žmonėms šis laikas atrodo pernelyg ilgas.

„Pirmadienį iš pat ankstyvo ryto, kaip pagal grafiką ir turėjo būti, Dukstynos mikrorajono gyventojams buvo vėl pradėtas karšto vandens tiekimas (vandens nebuvo nuo gegužės 30 iki birželio 12 d.). Viskas kaip ir būtų gerai, bet nejaugi darbai yra vykdomi ir savaitgalį? Jei ne, tai kodėl tada nebuvo galima sparčiau padirbėti tam, kad karšto vandens tiekimas būtų atnaujintas penktadienį? Keista, kai jis yra įjungiamas pirmadienio rytą“, – tokį klausimą rajono vadovams uždavė ukmergiškis Giedrius.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys paaiškino, kad šilumos ūkį sudaro daug technologinių elementų: energetiniai katilai su įranga, šilumos tiekimo vamzdynai su aptarnavimo kameromis, šilumos punktai pastatuose, šilumos apskaitos prietaisai bei kiti. Jiems keliami specifiniai reikalavimai, kurie vykdomi sustabdžius sistemas ir tai atliekama suderinus laiką su rajono savivaldybe.

Stabdymų metu atliekami įvairūs planuoti ir neplanuoti darbai: katilų inspektorinės ir vietinės apžiūros, profilaktiniai ir kapitaliniai remontai, vamzdynų bei šilumos punktų hidrauliniai bandymai bei remontai, šilumos apskaitos prietaisų patikros bei remontai...

„Pavyzdžiui, katilas atvėsta per 2 paras ir tik tuomet jį galima patikrinti bei remontuoti. Šilumos trasos taip pat turi savo atvėsimo laikotarpį. Šilumos skaitiklius reikia išmontuoti, metrologiškai patikrinti specialioje laboratorijoje ir vėl sumontuoti. Taigi, reikalingas tam tikras gamybos proceso stabdymo laikotarpis: didelėms centralizuoto šilumos tiekimo zonoms – 2 savaitės, mažoms katilinėms – iki 5 darbo dienų.

Ukmergėje katilinės nėra sujungtos į bendrą tinklą, tad, sustabdžius vieną iš jų, tiekti karšto vandens iš kitos neturime galimybės. Tokiu atveju karšto vandens tiekimas yra nutraukiamas paeiliui kiekvienoje zonoje. UAB „Ukmergės šiluma“ stabdymo laikotarpiu privalo: parengti šildymo sezonui 21 šildymo katilą, hidrauliškai išbandyti 48 000 metrų vamzdynų bei metrologiškai patikrinti 305 šilumos skaitiklius“, – teigia V. Paknys.

Pasak jo, baigus visus minėtus darbus šeštadienį ir sekmadienį atliekami paruošiamieji visos gamybos ir tiekimo sistemos paleidimo darbai. Jų metu šilumos tinklų vamzdynuose pakeičiamas vanduo – sistema iki galo užpildoma nauju, chemiškai paruoštu. Taip pat yra pasiekiami reikiami tinklų parametrai (slėgiai, cheminis vandens režimas, sandarumas), atliekami katilų bandomieji paleidimo ir derinimo darbai.

Tik tada galima pradėti tiekti karštą vandenį. Kadangi sistemos būna atvėsusios, joms įšildyti reikia 8–10 valandų, tad tiekimas vartotojams atnaujinamas pirmadienio rytą. Taip pat pažymima, jog energetikos sektoriaus įmonėms nerekomenduojama savaitgalio dienomis paleisti technologiškai sudėtingas sistemas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų