Šlaką – į maišelius ir konteinerius

Vienas ukmergiškis pasakojo namuose kurui naudojantis akmens anglį. Tačiau nežino, kur dėti kūrenimo metu likusį šlaką. Svarstė, ar jį galima mesti į konteinerį, ar nesulauks baudos.

Bendrovės „VSA Vilnius“ vadybininkas Ukmergėje Alvydas Želnys paaiškino, kad nedidelį kiekį, kaip ir pelenų, gyventojai gali mesti į buitinių atliekų konteinerius. Tik pabrėžiama – jis turi būti atšalęs ir supiltas į maišelį. Jokiu būdu ne karštas, nes tai – didelė gaisro grėsmė.

Žinoma, čia kalbama apie nedidelius šių atliekų kiekius – ne iš pramoninių krosnių.

Aplinkos ministerija informuoja, kad atliekų deginimo įrenginiuose ir bendro atliekų deginimo įrenginiuose susidariusių nepavojingųjų pelenų ir nepavojingojo šlako tvarkymą reglamentuoja Atliekų deginimo ir bendro atliekų deginimo įrenginiuose susidariusių pelenų ir šlako tvarkymo reikalavimai.

Jie privalomi asmenims, kurių veikla susijusi su nepavojingųjų pelenų ir nepavojingojo šlako susidarymu, tvarkymu ir panaudojimu. Reikalavimus atitinkantys šlakas ir pelenai gali būti panaudojami kelių statybai ir statybinių medžiagų gamybai.

Reikalavimai netaikomi pelenams, susidariusiems namų ūkiuose, tvarkyti.

Daržininkai tikina, kad kurui naudojant medieną susidariusių pelenų išmesti tikrai neverta, nes tai – puiki trąša.

Medžio pelenai – vertinga trąša, turinti kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies, įvairių mikroelementų. Pelenų vertė priklauso nuo medienos sudegimo kokybės. Kokybiškiausios yra pilkšvos spalvos, vėjo lengvai išpustomos pelenų dulkės. Nevisiškai sudegę pelenai su anglių gabalėliais laikytini nekokybiškais, juose yra angliavandenilių ar kitų dalelių, kurių augalai įsisavinti ilgą laiką dar negalės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų