Orų permainos – ligų nešiotojos

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Sparčiai kintantys orai kartu atsineša ir įvairių kvėpavimo ligų šleifą. Medikai teigia, jog rajone pastaruoju metu daugėja ne tik ūmių virusinių kvėpavimo takų ligų, gripo, bet ir plaučių uždegimo atvejų.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė Vitalija Motiejūnienė informavo, kad praėjusią savaitę sergamumas ūmiomis virusinėmis infekcijomis mūsų rajone buvo 49 atvejai 10 tūkst. gyventojų.

Registruoti trys gripo atvejai.

Lapkričio mėnesį buvo fiksuojama 44 susirgimai ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis 10 tūkst. gyventojų, vienas gripo atvejis.

Pasak pašnekovės, gruodžio mėnesį susirgimai ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis mūsų rajone buvo kiek atslūgę. Buvo registruotas 31 atvejis 10 tūkst. gyventojų.

Epidemijos kyla ir pavasarį

Visuomenės sveikatos centro specialistai tikina, kad skiepytis nuo gripo ne per vėlu – galima tai daryti visus metus.

„Pasiskiepijus imunitetas įgyjamas per porą savaičių. Be to, Ukmergės rajono gripo epidemijų istorijoje užfiksuota, kad epidemijos neretai kyla ir kovo pabaigoje ar net balandžio pradžioje“, – pasakoja V. Motiejūnienė.

Ji sako, kad vakcinos nuo gripo dozių dar turi UAB „Teragyda“, UAB „Laimutės šeimos gydytojos centras“. Kitos mūsų rajono sveikatos priežiūros įstaigos jas jau pabaigė. Šiemet mūsų rajone gautos 1665 vakcinos dozės.

Medikai primena, kad susirgus gripu reikia laikytis lovos režimo – mažiausia tikimybė susilaukti komplikacijų. Sudėtingiausios jų – širdies raumens pažeidimas, plaučių uždegimas. Gripas gali baigtis net mirtimi.

Plaučių uždegimų – daugiau

VšĮ Ukmergės ligoninės gydytoja pulmonologė Daiva Krikštaponienė sako, kad padaugėjo ir susirgimų plaučių uždegimu. Pulmonologo kabinete kasdien apsilanko po 1–2 pacientus, kuriems diagnozuojamas plaučių uždegimas.

Gydytoja pasakojo, kad nuo metų pradžios į ligoninę su šios ligos diagnoze paguldyti 26 asmenys – 20 suaugusiųjų ir 6 vaikai. Iš viso stacionarinis gydymas šiemet paskirtas 194 ligoniams.

„Vien su plaučių uždegimu – daugiau kaip 10 procentų. O tai jau yra nemažas rodiklis“, – sako D. Krikštaponienė.

Ji pastebi, jog susirgimų skaičius labiausiai šokteli kintant orams – žmonės tiesiog nespėja su oro sąlygomis suderinti aprangos.

Pirmieji šios ligos požymiai labai panašūs į peršalimo ligų – kosulys, temperatūra. Plaučių uždegimas gali prasidėti ir kaip virusinių ligų komplikacija. Medikai teigia, jog dėl to svarbu iki galo išsigydyti ūmias virusines ligas, gripą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų