Ugdymo įstaigoje – tuberkuliozės atvejis

Apie ligą galima sužinoti iš plaučių nuotraukos. Gedimino Nemunaičio nuotr. Apie ligą galima sužinoti iš plaučių nuotraukos. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje užfiksuotas naujas plaučių tuberkuliozės atvejis. Šia liga susirgo vienas mokinys. Specialistai įspėja, kad vos pajutus galimos ligos požymius, svarbu kreiptis į gydytoją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vedėja Elena Mirinavičienė patvirtino žinią apie neseniai užregistruotą atvejį. Tuberkuliozė nustatyta vienos iš miesto ugdymo įstaigų mokiniui. Tai paaiškėjo prieš porą savaičių.

Kurioje mokykloje, neatskleidžiama tam, kad, anot vedėjos, „nekiltų panika“. Laikraščio žiniomis, tai viena didžiausių Ukmergės ugdymo įstaigų, kurioje mokosi ir iš kitų rajonų atvykę mokiniai.

Įstatymų numatytos visuomenės sveikatos centrų specialistų, medikų pareigos tokiais atvejais. Sveikatos apsaugos ministras birželio 23 d. pasirašė naują įsakymą dėl tuberkulioze sergančių asmenų išaiškinimo ir atvejo valdymo tvarkos aprašo patvirtinimo. Jis reikalingas, užtikrinant tuberkuliozės profilaktikos, diagnostikos ir gydymo paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimą.

Aprašas nustato rizikos grupių asmenų tikrinimo dėl tuberkuliozės tvarką, tuberkuliozės diagnostikos ir gydymo organizavimo tvarką. Pagal jį, specialistai, atliekantys epidemiologinę priežiūrą ir kontrolę, renka informaciją apie užsikrėtimo aplinkybes, kitus asmenis, juos informuoja, kontroliuoja, kaip vykdomos atitinkamos priemonės.

„Dabar labiau apibrėžta, kas ir kaip tokiais atvejais turi būti tiriama. Pirmą kartą konkrečiai įvardyta, kokie turi būti gydytojų veiksmai, kas turi tikrintis iš kontaktinių asmenų, kaip viską vertinti“, – pasakojo E. Mirinavičienė.

„Kadangi šios ligos plėtimasis nevaldomas, gerai, kad nauja tvarka dar griežtesnė, – sako ji. – Viską tirdavom ir anksčiau, bet dabar darbo mums bus žymiai daugiau, reikės forminti daugiau dokumentų.“

Šioje įstaigoje, kurioje – duomenys apie visus infekcinius susirgimus, šiemet gauta 13 pranešimų apie ligos atvejus rajone. Tarp ugdymo įstaigų šiemet tai – pirmas toks atvejis. Panašaus Ukmergėje, anot pašnekovės, būta prieš porą metų.

Deja, sako ji, tuberkuliozės statistika pas mus liūdna: „Daugiau tokių atvejų, kai jau galutinė ligos stadija, kada jau žmogus skleidžia į aplinką bakterijas ir yra pavojingas.“ Minėjo, jog dažniausiai tai bedarbiai, registruoti darbo biržoje asmenys. Tokių iš minėtų trylikos – dešimt. „Tokie žmonės labai pavojingi, nes niekas nežino, kur jie vaikšto. Tuo metu kolektyve, jei yra sergančiųjų, dar galima kontroliuoti“, – sakė vedėja.

Apie sergančius asmenis sužinoma iš medikų. „Jie dėl kokių nors priežasčių papuola į gydymo įstaigą, o mes informaciją gaunam iš pulmonologijos kabineto, – pasakojo ji. – Tačiau jei papuola į ligoninę ar kitą gydymo įstaigą ir nustatoma įtarimų dėl tuberkuliozės, galutinis įvertinimo būdas – rentgenograma. Tik turint plaučių nuotrauką, galima daryti kitus tyrimus.“

Ragina atkreipti dėmesį į sunerimti verčiančius požymius: „Jei žmogus dažnai kosti, skrepliuoja, prakaituoja, jam bloga, silpna, šiaip prasta savijauta, reikia kreiptis į šeimos gydytoją ir išsakyti šiuos skundus. Gydytojas privalo skirti padaryti plaučių nuotrauką.“

E. Mirinavičienės teigimu, liga užklumpa ne vien tuos, kurių netinkamas gyvenimo būdas, nesirūpina savo sveikata. „Turim tvarkingų, dirbančių žmonių, kurie suserga. Deja, gydymas trunka mažiausiai pusę metų, bet šis laikas būna išbrauktas iš gyvenimo...“ – apgailestauja ji.

Pašnekovė taip pat pasakojo, jog Vyriausybės nustatyta tvarka kai kurie asmenys privalo profilaktiškai tikrintis. Tarp jų – ugdymo įstaigų darbuotojai, grožio paslaugų teikėjai, vandentiekininkai, dirbantieji maisto gamybos, tiekimo srityse.

„Pagal įsakymą, turi tikrintis kartą per metus. Ir iki šiol turėdavo pasidaryti plaučių rentgeno nuotrauką, tačiau gal nebuvo taip griežtai kontroliuojama, lengva ranka dedamas spaudas – ir viskas... Jei asmuo neturi skundų, galėjo būti ir neištirtas. Dabar situacija keičiasi, nuotraukos aktyviau daromos“, – pastebi vedėja.

Viliamasi, jog išėjus minėtam įsakymui, griežtesnė ir tikrinimo įstaigose, kolektyvuose tvarka. „Juk pasitikrinti kartą per metus nepavojinga: tikrai negaus rentgeno dozės tiek, kad pakenktų sveikatai. Žymiai pavojingiau, jei susirgęs užtemps“, – sako ji.

Teigiama, jog rajone sergančiųjų pastaraisiais metais daugėja. Kasmet kvėpavimo organų tuberkulioze suserga apie 20 asmenų. Registruojama ir mirčių nuo tuberkuliozės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų