Kodėl mums trūksta seleno ir kodėl jis yra nepakeičiamas?

Mikroelementai gali apsaugoti nuo ligų ir išsaugoti gyvybę. Šis faktas paaiškėjo praėjusio amžiaus 7–8 dešimtmetyje. Gyvybiškai svarbių mikroelementų trūkumas greitai tapo mokslininkų rimtai svarstoma tema.

Nustatyta, kad europietis vidutiniškai per dieną suvartoja 27–70 mg, amerikietis – 106 mg, Venesuelos gyventojas – net iki 350 mg seleno.

Seleno europiečiai suvartoja gerokai mažiau nei kitose pasaulio šalyse, pavyzdžiui, JAV ir Japonijoje. Taip yra dėl dirvos būklės bei mitybos įpročių.

Nustatyta, kad 20 proc. Europos gyventojų negauna rekomenduojamos 55 mikrogramų seleno dienos normos. Vegetarams, veganams ir žuvies nevalgantiems žmonėms iškyla didesnė šio mikroelemento trūkumo rizika.

***

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje garsus Suomijos mokslininkas Jukka T. Salonen atkreipė dėmesį į ryšį tarp seleno trūkumo ir vėžio rizikos. Mokslininkas ir jo kolegos tyrė daugiau kaip 12 000 suomių grupę.

Per ketverius stebėjimo metus nuo vėžio mirusiems pacientams nustatyta 12 proc. mažesnė seleno koncentracija kraujyje, palyginti su sveikaisiais kontroliuojamaisiais asmenimis. Prieita prie išvados, kad žmonėms, kurių seleno koncentracija kraujyje yra mažiausia, turi 11 kartų didesnę riziką susirgti vėžiu.

***

Tokios problemos, kaip trapūs nagai ar skilinėjantys plaukų galiukai taip pat gali būti įveiktos vartojant seleno piliules. Jas vertėtų išbandyti vietoje brangių nagų ir plaukų stiprinimo priemonių. Selenas ne tik sustiprins plaukus ir nagus, bet ir padės kitoms organizmo funkcijoms. 

Ne tik selenas, bet ir cinkas yra labai svarbūs mūsų išvaizdai. Šios maistinės medžiagos padeda odai tapti lygia ir elastinga, stiprina nagus bei plaukus.

***

Gausybė ir kitų pastarųjų metų tiriamųjų darbų atskleidė seleno gebėjimą kartu su vitaminais E ir C apsaugoti mus nuo negatyvaus laisvųjų radikalų poveikio. Seleną galima laikyti ne tik priešvėžine priemone, bet ir aktyviu antioksidantu, saugančiu kiekvieną ląstelę ir apskritai organizmą nuo senėjimo.

***

Aukštas seleno ir vitaminų lygis sumažina infarkto, insulto riziką, saugo mus nuo regos pablogėjimo atsirandančio su amžiumi. Be to, selenas padeda organizmui išsivaduoti iš sunkiųjų metalų – švino ir gyvsidabrio. Tiems, kurie gyvena neekologinėmis sąlygomis, būtina pasirūpinti, kad organizmui netrūktų seleno. Selenas kartu su cinku ir vitaminais A, C mažina streso hormono kortizolio lygį.

***

Seleno ir cinko trūkumą galima lengvai panaikinti, vartojant šių maistinių medžiagų papildus, į kurių sudėtį įtraukti ir vitaminai: rezultatą pastebėsite jau po kelių savaičių.

***

Seleno pavadinimas reiškia vardą graikų Mėnulio deivės Selenės. Jos šventyklos stovėjo Romoje ant Palatino ir Aventino kalvų.

 Kaip cheminis elementas atpažintas švedų chemiko Jonso Jakobso Berselėjaus.

Cheminio elemento trumpinys – Se. Periodinėje elementų lentelėje jo numeris 34. Medžiaga nėra metalas. Šis tamsiai pilkas rudo atspalvio, labai lengvas elementas, vartojamas laidininkiniuose prietaisuose, optikoje, fotoelektriniams elementams gaminti, stiklui dažyti raudonai, taip pat kaip nerūdijančio plieno priedas.


Vertimų biuras  „Vertimų karaliai“ – medicininių dokumentų vertimas: www.vertimukaraliai.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

0 # Lina 2017-10-20 11:17
Gera nuotrauka, nes būtent seleno papildai man padėjo nuo plaukų slinkimo. Gėriau Bio-Selenium + Zinc. Atsigavo ir nagai.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # tommy hilfiger 2017-10-28 13:01
Kaip tik pradėjau gerti seleną, nes niekas nepadėjo mano plaukams.Po poros savaičių supratau, akd kaip tik jo man ir trūko.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Karolina 2018-03-01 20:46
Pradėjau vartoti Selenium+Zn buten del plauku.Esu labai patenkinta:)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # Renata 2018-06-13 20:43
Selena vaistineje pasiule del imuniteto stiprinimo, bet po keliu menesiu pastebejau kad plaukai maziau slenka.
Vartojau bio selenium+zn.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Odeta 2018-06-14 22:18
Selena vartoju nuolat, esu skaiciusi kad tai galingas antioksidantas.Renkuosi daniska Bio selenium+zn.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Indra 2018-12-02 20:51
Man nagai pradejo labai augti pavartojus Bio selenium+zn .Ir plaukai atsigavo.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Milda 2019-01-26 16:30
as pastoviai vartoju ir vit d ir selena, skaiciau kad gerai apsaugo lasteles.Pharma nord gamintojo man labai patinka.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # egle 2019-02-04 15:29
Besisluoksniuojantys nagai gali rodyti seleno trukuma. Pati isbandziau ant saves, susitvarke problema.Vartojau Bio selenium+zn
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Vytaute 2019-07-11 12:07
Turiu skydliaukes problemu jau seniai, gydytojai pasake jog privalu vartoti selena, radau gera organini Bio selenium 
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Loreta 2020-06-01 16:29
Man selenas padėjo ne tik pagerinti imunitetą, bet ir atsigavo plaukai, oda. Gėriau būtent Bio-Selenium + Zinc
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Goda 2021-04-27 15:25
O taip, vienu momentu buvo pradėję slinkt plaukai ir lūžinėt nagai.. Kas man buvo reikalinga ir išsprendė problemą, tai selenas ir natūralūs vitaminai nagams
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų