Vitamino D trūkumui įtaką daro ir profesija

Remiantis mokslininkų tyrimų duomenimis, kai kurių profesijų atstovai su vitamino D stokos problemomis susiduria dažniau nei kiti.

Vis dažniau žmonės sužino apie būtinybę gauti reikiamą vitamino D kiekį su maistu ir iš saulės šviesos. Šiuo metu mokslininkų grupė ėmėsi tolesnių veiksmų, iškeldama klausimą, ar, nustatant gaires dėl vitamino D papildo vartojimo, nereikėtų atsižvelgti į profesiją. Jų atliktas tyrimas atskleidė, kad pamainomis bei uždarose patalpose dirbantiems žmonėms bei sveikatos priežiūros darbuotojams gresia didesnė vitamino D stokos rizika.

Tyrimas taip pat rodo, kad daugelio konkrečių profesijų atstovų grupių vitamino D kiekis kraujyje yra mažesnis nei turėtų būti. Buvo tirti 53 000 asmenų, su vitamino D trūkumo problemomis dažniausiai susidūrė pamainomis dirbantieji (80 proc.), uždarose patalpose dirbantieji (77 proc.), sveikatos priežiūros studentai (72 proc.). Tikimasi, kad gauti rezultatai gali paskatinti rinktis sveikesnę gyvenseną, o rizikos grupėms imtis atitinkamų prevencinių priemonių.

Geriausias būdas padidinti vitamino D kiekį organizme yra daugiau laiko praleisti saulėje. Vasaros metu dėl to problemų kilti neturėtų, tačiau net ir saulėtose šalyse, tokiose kaip Italija, Portugalija bei Vengrija, didžiosios dalies gyventojų kraujyje vitamino D kiekis yra mažesnis nei optimalus. Patogus būdas padidinti vitamino D kiekį savo organizme – vartoti vitamino D papildus. „D-Pearls“ papildo, kurį siūlo „Pharma Nord“, atveju vitaminas D3 yra minkštose želatinos kapsulėse augalinio aliejaus pavidalu.

Manote, kad jūsų organizmui trūksta vitamino D? Štai keli požymiai, padėsiantys tuo įsitikinti.

Žmonėms, kurių organizme nepakanka vitamino D, dažniau skauda kaulus ir raumenis – ypač žiemą. Atsikėlus rytais būna sustingę sąnariai.

Vitaminas D didina serotonino – garsiojo laimės hormono – kiekį, taigi kuo daugiau šio vitamino, tuo geresnė mūsų nuotaika.

Mums senstant, oda nebepagamina tiek vitamino D, kiek anksčiau, o inkstai nebefunkcionuoja taip, kad perdirbtų šį vitaminą ir organizmas galėtų jį kuo geriau panaudoti. Be to, vyresnio amžiaus žmonės daugiau laiko praleidžia namuose nei lauke.

Kuo daugiau jūsų kūne yra riebalų, tuo labiau vitaminas „atskiedžiamas“. Kad būtų kompensuotas šis efektas, antsvorio turintiems ar nutukusiems žmonėms gali tekti papildomai kasdien vartoti vitaminą D.

Vitamino D trūkumas labai priklauso nuo žmogaus odos spalvos. Odos pigmentas yra natūrali apsauga nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių. Tai pačiai vitamino D dozei pagaminti žmonėms labai tamsia oda reikia iki dešimties kartų daugiau saulės spindulių nei blyškiaodžiams.

Prakaituojanti galva – vienas pirmųjų vitamino D deficito simptomas. Šio vitamino deficitas labiau gresia sergantiesiems uždegiminėmis žarnyno ligomis.


Reklama: berberinas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Žemyna 2017-11-28 23:59
Ir paromis be miego, nejudriai dirbantys su tekstais - redaktoriai, vertėjai, kiti tekstų kalėjai...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Ernesta 2018-10-08 18:56
Lietuviams tikrai jo truksta, kai taip mazai saules. As tai pavasari visad geriu D-Pearls. Mazos kapsulytes, lengva praryti :)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Renata 2018-11-22 18:23
Vit D pradejau vartoti kai pasidarius tyruma pamaciau trukuma.Atsistate nuotaika, miegas, nuovargio nebejauciu tokio kaip anksciau.Vartojau D pearls .
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Aukse 2018-12-01 22:19
Lietuvoje saules daug neturime, as visus metus vartoju d pearls, dariausi tyrimus, viskas normoje
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų