Įkandus gyvūnui – vakcina nuo pasiutligės

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Nors Ukmergės rajone jau dešimtmetį nenustatytas nė vienas pasiutligės atvejis, įkandus svetimam naminiam ar laukiniam gyvūnui žmonės vis tiek skiepijami nuo šios mirtį nešančios ligos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyrius informavo, kad per pirmą šių metų pusmetį į mūsų rajono gydymo įstaigas pagalbos kreipėsi 42 laukinių ir naminių gyvūnų sužalojimus patyrę asmenys. Nuo šunų nukentėjo 26 asmenys, nuo kačių – 14, du kreipėsi dėl kontakto su stirna.

Pasak šio centro laikinosios vedėjos Vitalijos Motiejūnienės, 33 iš jų buvo skirtas vakcinos nuo pasiutligės kursas, trys atsisakė skiepytis, devyniems imunoprofilaktika neskirta.

Tiek pasiutusių gyvūnų, tiek jų rūšių Lietuvoje iki 2006-ųjų daugėjo. Tais metais mūsų rajone buvo registruota 70 tokių atvejų.

Tačiau vėliau Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, pradėta masinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės, naudojant mėtomus iš oro jaukus. Ši kampanija pateisino lūkesčius – nuo 2008 m. Ukmergės rajone nenustatytas nė vienas pasiutlige sergantis gyvūnas.

Nepaisant to, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolatos vykdo pasiutligės stebėseną.

Kasmet laboratoriškai ištiriama apie 600 naminių ir laukinių gyvūnų mėginių. Naminiams gyvūnams pasiutligė neregistruojama nuo 2013 m., o laukiniams – lapei ir usūriniam šuniui – liga buvo nustatyta 2015 m. Ignalinos rajone.

Baigiasi mirtimi

V. Motiejūnienė pasakojo, kad pasiutligė – žmonių ir gyvūnų virusinė centrinės nervų sistemos infekcija. Žmonės užsikrečia, kai įkanda, įdreskia ar apseilėja sergantis naminis ar laukinis gyvūnas, o pasiutligės virusas su seilėmis patenka į žaizdą.

Ši infekcija išlieka aktuali, nes yra mirtina – visada baigiasi mirtimi. Vienintelė profilaktinė priemonė ir būdas išgelbėti gyvybę – vakcinos įskiepijimas. Pasiutligės profilaktikos kursas susideda iš penkių vakcinos dozių, kurios įskiepijamos įkandimo dieną bei praėjus 3, 7, 14, 28 dienoms.

Pirmiausiai – pas šeimos gydytoją

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus duomenimis, pernai dėl apkandžiojimų kreipėsi 76 asmenys, užpernai – 89. Apie 60 proc. iš jų kasmet skiepijasi nuo pasiutligės.

Pastebima, kad kontaktų su gyvūnais padaugėja atšilus orams, žmonėms išvykstant į gamtą. Per pirmą šių metų ketvirtį medicininės pagalbos kreipėsi 12, o per antrą ketvirtį – 30 asmenų.

Specialistai rekomenduoja vengti tiesioginio kontakto su nepažįstamais, benamiais ir laukiniais gyvūnais.

Pasak V. Motiejūnienės, įkandus, įdrėskus ar apseilėjus gyvūnui, labai svarbus atsakingas nukentėjusiojo, gydymo įstaigos, veterinarijos tarnybos ir visuomenės sveikatos centrų specialistų bendradarbiavimas.

Ukmergės rajone nuo gyvūnų nukentėjęs asmuo pagalbos gali kreiptis į savo šeimos gydytoją Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre, UAB „Vilkmergės klinika“, UAB „Teragyda“; ne darbo metu – į VšĮ Ukmergės ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių. Čia jam bus suteikta pirmoji pagalba, reikalui esant, paskirtas skiepų kursas.

Gydymo įstaigoje reikia pateikti tikslius duomenis apie gyvūną, nuo kurio nukentėjote. Jei žinote, nurodyti jo šeimininką bei kontaktus, nukentėjusiojo telefono numerį, gydymo įstaigą, kurioje prisirašęs nukentėjęs asmuo. Šie duomenys surašomi pranešime apie nustatytą diagnozę ir teikiami Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriui.

Šis gautą informaciją perduoda Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams, kad kuo skubiau būtų pradėtas gyvūno stebėjimas. Gyvūnas stebimas 14 dienų. Jei per šį laikotarpį jis lieka gyvas ir sveikas, žmogui vakcinacija gali būti nutraukta.

Rūpimais klausimais apie pasiutligės profilaktiką Ukmergėje galima konsultuotis telefonu 53074.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų