Ekologiški maisto produktai – visuose Ukmergės darželiuose

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius pranešė, kad visos Ukmergės ikimokyklinio ugdymo įstaigos gavo valstybės finansavimą ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų įdiegimui.

Vaikų lopšeliai-darželiai „Žiogelis“ ir „Nykštukas“ tęs jau ankstesniais metais pradėtą vaikų maitinimą šiais produktais.

Vaikų lopšelis-darželis „Eglutė“ ekologiškus maisto produktus pradės naudoti nuo balandžio 1 d., „Šilelis“ – nuo liepos 1 d., „Saulutė“ ir „Vaikystė“ – nuo rugsėjo 1 d., „Buratinas“ – nuo spalio 1 d.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas džiaugiasi, kad programa rajone sparčiai išpopuliarėjo. Jei 2018 m. lopšelis-darželis „Žiogelis“ buvo vienintelis ne tik Ukmergėje, bet ir visoje Lietuvoje, ryžęsis vaikų maitinime įdiegti ekologiškus maisto produktus, tai pernai prie jo prisijungė „Nykštukas“ ir dar keletas darželių Kauno, Panevėžio ir Lazdijų rajonuose. O šiemet programa įgyvendinama visuose Ukmergės miesto lopšeliuose-darželiuose. „Gali būti, kad Lietuvoje nėra kitos savivaldybės, kur visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos naudotų ekologiškus ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus maisto produktus“, – sakė skyriaus vedėjas.

Šioje programoje dalyvaujančios įstaigos įsipareigoja vaikų maitinimui per visą paramos laikotarpį įsigyti ne mažiau kaip 60 proc. pagal kokybės sistemas pagamintų produktų nuo bendro vaikų maitinimui skirto maisto kiekio. Jei pareiškėjai paraiškoje nurodo didesnį procentą, jie turi užtikrinti, kad tokių produktų būtų perkama ne mažiau kaip paraiškoje nurodytas procentas.

Lopšeliai-darželiai įsipareigoja pirkti pagal kokybės sistemas pagamintus visų grupių produktus: mėsos, pieno, kiaušinių, grūdų, duonos bei pyrago gaminių, aliejaus ir riebalų, vaisių, daržovių, uogų ir kitų maisto produktų. Perkamų produktų kiekius pagal grupes reikia paskirstyti tolygiai, kad jų būtų nuperkama ne mažiau kaip po 20 proc.

Tėvams nepabrangs

Nors ekologiški produktai kainuoja brangiau, V. Kalinas sakė, kad tėvams vaikų išlaikymas ikimokyklinio ugdymo įstaigose nepabrangs. Kainos skirtumui padengti skiriama valstybės dotacija: vaikui per dieną skiriamas 1 euras. Maksimalus paramos dydis vienam vaikui per mėnesį yra 20 eurų.

Kas taps ekologiškų produktų tiekėjais, ar tai bus Ukmergės rajono ūkininkai, dar nežinia. V. Kalinas sakė, kad bus skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas. Skyriaus vedėjo žiniomis, dabar maitinimo paslaugą savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigoms teikiantis Ukmergės vartotojų kooperatyvas kai kuriuos produktus perka iš rajono ūkininkų. „Trumposios maisto grandinės idėja mūsų savivaldybėje gyva. Jau kurį laiką kalbama, kad ateityje bus stengiamasi sudaryti sąlygas, jog vietos ūkininkai galėtų dalyvauti tiekime. Tačiau turime laikytis viešųjų pirkimų reikalavimų“, – sakė V. Kalinas.

„Įgyvendinant šią programą, maisto apskaitos administravimas sudėtingas. Kol kas ją sunku įdiegti kaimiškose vietovėse esančiose mokyklose, kuriose teikiama ikimokyklinio ugdymo paslauga. Tačiau ateityje gal bus galvojama ir apie mokyklų įtraukimą į šią programą“, – sakė V. Kalinas. Skyriaus vedėjas mąsto apie maitinimo paslaugos pertvarką – kad visose rajono ugdymo įstaigose būtų galima maitinti švediško stalo principu. Ši pertvarka jau buvo pradėta įgyvendinti kai kuriose ugdymo įstaigose, tačiau dabar dėl pandemijos tai draudžiama. Tad kol kas šiuos planus tenka atidėti.

Skyriaus vedėjas pasidžiaugė, kad pastaruoju metu per projektus pavyko įgyvendinti daug naudingų iniciatyvų – siekiant saugumo, visi miesto lopšeliai-darželiai buvo aptverti, netrukus visuose veiks lauko stebėjimo kameros, sukurta virtualaus ugdymo aplinka, įstaigos praturtėjo sporto inventoriumi. Kiekvienas lopšelis-darželis, pasak V. Kalino, įgauna savo veidą: „Saulutė“ orientuojasi į meną, „Vaikystė“ – į STEAM ugdymą, paremtą tyrinėjimu, kiti taip pat atranda ir ryškina savo kryptis.

Susidomėjimas auga

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, iš viso paraiškas vaikams ekologiškai maitinti 2021 metams šalyje pateikė 30 darželių – tris kartus daugiau nei pernai.

Paraiškas pateikė Šiaulių – 11, Ukmergės – 7, Panevėžio – 5, Biržų – 2, Lazdijų – 2, Vilniaus – 1, Kauno – 1 ir Druskininkų – 1 vaikų ugdymo įstaiga.

Iš viso planuojama šalyje ekologiškais ir nacionalinės kokybės produktais maitinti 4 564 vaikus.

Pernai šioje programoje dalyvavo 10 šalies darželių: Ukmergėje – 2, Panevėžio rajone – 4, Lazdijų – 2, Vilniaus – 1, Kauno – 1 darželis. Ekologiškais ir nacionalinės kokybės produktais maitinta per 1 000 vaikų.

Pasirodo, Ukmergės rajono savivaldybė – vienintelė, kurioje ekologišką maitinimą įdiegs visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Ryšių su visuomene skyrius pakomentavo finansavimo tvarką: „Jei pareiškėjų prašomos sumos viršija skirtąsias paramai lėšas, tai paraiškos yra reitinguojamos pagal nustatytus kriterijus.“

Pirmenybė teikiama tiems, kurie numato įsigyti tik ekologiškus produktus. Po to – tiems, kas nurodo didžiausią numatomų įsigyti pagal kokybės sistemas pagamintų produktų procentinę dalį. Ir trečiasis kriterijus – jei produktai numatomi įsigyti laikantis trumpos maisto grandinės principo, kai produktus ketinama įsigyti iš tos pačios savivaldybės rajono kaip ir pareiškėjas ar besiribojančių savivaldybių rajonų ekologiškų ir nacionalinės kokybės produktų augintojų arba gamintojų.

Ministerijos duomenimis, ugdymo įstaigos, siekiančios vaikus maitinti pagal kokybės sistemas pagamintais vietiniais produktais, vis labiau domisi šia parama.

2019 metais šiai paramai buvo skirta 186 tūkst. Eur, 2020 m. – 571 tūkst. Eur, 2021 m. – 1 mln. 8 tūkst. Eur. Numatyta lėšas didinti ir ateityje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų