Motinišką meilę atidavė penkioms dukroms

Šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo ukmergiškę V. Kadelskienę. Roberto Dačkaus nuotr. Šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo ukmergiškę V. Kadelskienę. Roberto Dačkaus nuotr.

Lyduokių seniūnijoje, Virkščių kaime, gyvenanti Viktorija Kadelskienė artėjant Motinos dienai šiemet pagerbta ypatingai. Ji viena iš tų daugiavaikių motinų, kurias šį trečiadienį šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

L. Kadelskienės kandidatūrą apdovanojimui pateikė Ukmergės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrius.

Ši daugiavaikė mama su vyru užaugino penkias dukras: Laimą, Virginiją, Dalią, Nijolę, Aušrą. Dalia ir Nijolė – dvynės. Visos seserys seniai ištekėjusios, sulaukusios savų vaikų. Daugiavaikė mama juokauja, kad tokia jau jų giminė: ir anūkėlės – daugiausiai mergaitės. Iš vienuolikos – tik vienas anūkas. Visi jau suaugę, daug pasiekę, išsimokslinę. 

Deja, atžalomis mamai ir močiutei dabar tenka džiaugtis vienai. V. Kadelskienė prieš keliolika metų palaidojo savo sutuoktinį Albertą. Jį tik geru žodžiu mini ir sako, kad vyras labai mylėjęs dukras. Apie tai, kad penketu mergaičių būtų nepatenkintas, gal sūnaus tik laukęs, tikina, nė kalbų nebuvę...

Motinos dienos proga taip išskirtinai šalies Prezidentės pagerbta ukmergiškė pasakojo, kad abu su vyru kolūkyje dirbę paprastais darbininkais: ji – melžėja, jis – traktorininkas.

Visas dukras pora išleido į mokslą, pastatė ant kojų, padėjo įsikurti ir atidavė viską, ką tik dori, sąžiningi, atsidavę tėvai gali atiduoti savo atžaloms.

Pasakojo, kad dukra Laima pasirinko medikės kelią. Su šeima gyvena Kaune ir dirba gydytoja.

Nijolė baigė veterinarijos mokslus. Gyvena ir dirba, tiesa, ne pagal specialybę, Kretingoje.

Virginija šiuo metu ne Lietuvoje – Anglijoje. Ukmergiškė Dalia kurį laiką taip pat išvykusi – dirba Danijoje. Aušra pasirinko kirpėjos amatą ir gyvena Kupiškyje.

Pas dukrą Aušrą Kupiškyje kurį laiką šiemet gyveno ir mama.  Sako, po vyro mirties kasmet žiemojanti pas dukras: tai pas vieną, tai pas kitą. „Nenori manęs palikti vienos. Taip joms ramiau“, – pasakojo moteris.

Ir pačiai, sako, likus vienai Virkščiuose nebuvę jauku. Ir įsibaiminti tekdavo. Jų namas prie pat plento. Sako, vieną kartą sutemus sustojo priešais automobilis ir stovi – niekas nelipa. Šuniukas skalija, ji pati – prie lango, baimės daugiausiai. Jau suplanavo, kaip ir kur bėgs... Paskui išsiaiškino, kad ten ne jokie nusikaltėliai tykojo, o besižvalgydami aplinkosaugininkai ją buvo taip išgąsdinę.

Kupina optimizmo

Šią savaitę tiesiai po apdovanojimų prezidentūroje V. Kadelskienė planuoja grįžti į savo numylėtus Virkščius. Ne veltui sakoma: visur gerai, bet namuose geriausia. Nors sulaukusi jau garbaus amžiaus moteris pavasarį visada grįžta į savo namus.

86 metų šią vasarą sulauksianti moteris trykšta optimizmu. Tikina, kad jai nieko netrūksta, ir labai pyksta ant tų, kurie nuolat verkšlena ir yra viskuo nepatenkinti. „Reikėjo dirbti, užsidirbti ir dabar būtumėt patenkinti“, – įsitikinusi moteris.

Patyrė tremtį

Pasakojo pati kilusi nuo mūsų krašto – augo Žemaitkiemio seniūnijoje, Berzgainių kaime. Namas stovėjęs gražioje vietoje, netoli piliakalnio.

Lietuvoje įsitvirtinus sovietams, įsisteigus kolūkiams, būdama 17-os metų patyrė, ką reiškia saugumiečių areštas ir KGB kamerose liejamas smurtas.

Pasakojo buvusi melagingai apkaltinta ir su šeima 1948 metais ištremta į Sibirą. Tomsko srityje gyveno penkerius metus. Ten susipažino su savo būsimu vyru Albertu, susituokė. Sibire pora susilaukė ir pirmagimės dukros. Pasakojo, jog būdami darbštūs lietuviai ir tremtyje neprapuolė – atsidūrę pramoniniam krašte, dirbo fabrike, augino gyvulius.

V. Kadelskienė, kaip daugiavaikė mama, jau yra pelniusi apdovanojimą 1971 metais. Taip pat jai skirta Antrojo laipsnio valstybės pensija.

Vis dėlto už bet kokius valstybės pagerbimus Motinos dienos proga jai brangiausi dukrų ir anūkų pasveikinimai, nuolatinis dėmesys, kasdien netylantis jos mobilusis telefonas.

Pagerbė motinas

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ apdovanojimus trečiadienį įteikė  33 mamoms iš visos Lietuvos, išauginusioms ir gerai išauklėjusioms penkis ir daugiau vaikų.

Pasak šalies vadovės, šios dienos iškilmės – vienos gražiausių metuose, nes pasitinkama Motinos diena ir pagerbiamos mamos.

Prezidentė pabrėžė, kad šių mamų gyvenimai – tai tylus motiniškas žygdarbis. Kiekvienas pagimdytas ir užaugintas vaikas – svarbus visai šaliai. Šie vaikai toliau kuria mūsų Lietuvą, saugo ją, užtikrina jos ateitį.

Prezidentė daugiavaikėms mamoms palinkėjo sveikatos, ištvermės ir vaikų meilės bei pasveikino visas su artėjančia Motinos diena.

Iš viso Prezidentės dekretu apdovanotos 46 daugiavaikės motinos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų