Trys skirtingos tiesos – administracijos, slaugytojos ir pacientės

Mūsų laikraščio skaitytoja išsakė pasipiktinimą spalio mėnesį „KK2“ laidoje rodytu reportažu apie Ukmergės ligoninę. Mano, jog tai – melas.

Garbaus amžiaus moteris sakė, jog ne sykį teko gulėti Ukmergės ligoninėje skirtinguose skyriuose ir nė viename nebuvo paguldyta į sulūžusią ar šiukšlių maišais suraišiotą lovą, kokios rodytos reportaže. Moteris sakė galinti palyginti Ukmergės ligoninę su kitomis – Kauno, Vilniaus. Nusiskundimų mūsų ligonine neturi.

Minėtame reportaže ligoninės slaugytoja Vaida Sudeikienė iškėlė daug problemų. Jos teigimu, slaugos skyriuje, kuriame moteris dirba jau 30 metų, visos lovos yra senos, todėl ne tik sunkėja slaugytojų darbas, bet ir ligonių kilnojimas neigiamai veikia sveikatą. Slaugytoja viešai papasakojo ir apie tai, kad nėra izoliatoriaus guldomiems ligoniams, kurių COVID-19 tyrimo atsakymas dar nežinomas, bei karščiuojantiems ligoniams, o personalas privalo eiti į jų palatas lygiai kaip į kitas. Taip pat, kad, nepaisant situacijos, ligonius lanko kas tik nori be jokių patikrinimų.

Susisiekus su V. Sudeikiene ir pasiteiravus, kas pastūmėjo kreiptis į televiziją, slaugytoja sakė, jog apie tas problemas ji bei kiti kolektyvo nariai savo vadovybei kalba ne vienus metus, tačiau administracija į tai neatsižvelgia. Per tą laiką susikaupė tiek skaudulių, kad nutarė pradėti kalbėti viešai.

Lankymo tvarką lėmė zona

Po reportažo pasirodymo ligoninė išplatino pranešimą apie pacientų priėmimą tiek skubos, tiek planine tvarka. Jame numatyta, kad dėl COVID-19 tikrinami visi pacientai. Į bendrąsias palatas jie guldomi tik įsitikinus, kad neserga COVID-19, o laukiantys tyrimo rezultatų ar karščiuojantys pacientai stacionarizuojami palatose po vieną, į kurias personalas įžengia tik su atitinkamomis apsaugos priemonėmis.

Pasak Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo Rimvydo Civilkos, pacientų lankymo tvarka nustatyta remiantis galiojančiomis SAM rekomendacijomis ir ministro įsakymais. Reportažo rodymo metu Ukmergės rajono savivaldybė dar buvo priskirta žaliajai zonai. Pacientus lankyti buvo galima ne dažniau kaip 3 kartus per savaitę. Mūsų savivaldybę priskyrus geltonajai zonai, ši tvarka buvo atnaujinta, o paskelbus karantiną visoje šalyje ir dalį Ukmergės ligoninės pertvarkius, kad joje būtų gydomi sergantys COVID-19, sąlygos dar griežtėja.

Atnaujinama planine tvarka

Pasiteiravus apie materialinę ligoninės padėtį, sužinojome, kad inventoriaus yra įvairaus: naujo, modernaus ir senesnio. „Sulūžusios lovos tikrai nėra naudojamos – visos lovos, net jei jos yra senesnės, privalo atitikti saugumo reikalavimus. Kaip tik šiuo metu planine tvarka yra vykdomas naujų lovų pirkimas, planuojama šiemet įsigyti 20 lovų slaugos skyriui. Atkreipiame dėmesį, kad vidutiniškai specializuota ligoninės lova kainuoja tūkstančius eurų, tad jos atnaujinamos palaipsniui kasmet, lygiagrečiai skiriant resursų ir kitos paslaugų teikimui būtinos įrangos bei patalpų atnaujinimui, personalo darbo užmokesčio kėlimui, kitiems poreikiams“, – aiškinama vadovo atsakyme.

Jo tvirtinimu, inventorius yra atnaujinamas reguliariai. Laukiama atvykstant modernių funkcinių lovų į Akušerijos skyrių, naujos lovos įsigytos operacinio bloko stebėjimo palatoje, taip pat planuojama papildomai įsigyti naujų lovų Priėmimo skyriui.

Ligoninėje iš viso yra 208 vietos hostipalizuojamiems pacientams, šiuo metu slaugos skyriuje yra 92 lovos slaugos ir paliatyvaus gydymo pacientams. Visoje ligoninėje yra keli šimtai specializuotų lovų, turinčių skirtingą funkcionalumą ir skirtų įvairaus profilio pacientams – vaikams, gimdyvėms, traumatologijos pacientams, reanimacijos pacientams. „Nė viename skyriuje šiuo metu lovų netrūksta, o slaugos skyriuje yra 20 laisvų lovų. Čiužinių ir spintelių daiktams netrūksta, bet dalis jų, kaip ir daugelyje rajonų ligoninių, yra seni, tad planuojame dalį jų atnaujinti kitąmet“, – teigiama atsakyme.

Pasidomėjome, kaip kompensuojama tai, kad slaugytojoms tenka kilnoti ligonius. Sužinojome, kad sunkių ligonių, kuriuos reikia kilnoti, būna įvairiuose skyriuose. Tam slaugytojai gali naudoti ligoninėje esančią specializuotą įrangą: keltuvus, specialias paklodes, neštuvus, diržus. O slaugytojų ir pagalbinio personalo darbo užmokestis mokamas pagal su ligoninėje veikiančia profesine sąjunga suderintą tvarką.


Daugiau: paklodės

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų