Ukmergiškio augintinis veržiasi į čempionus pasaulyje

Ukmergiškio Vadimo Zelevo augintinis šiųmetėje pasaulinėje šunų parodoje tapo vicečempionu.  V. Zelevo asmeninio archyvo nuotr. Ukmergiškio Vadimo Zelevo augintinis šiųmetėje pasaulinėje šunų parodoje tapo vicečempionu. V. Zelevo asmeninio archyvo nuotr.

Ukmergės rajone pirmą kartą vyko Lietuvos Cane Corso veislės šunų augintojų suvažiavimas.

Vienas organizatorių – ukmergiškis Vadimas Zelevas. Jo augintinis šiųmetėje pasaulinėje šunų parodoje laimėjo antrąją vietą tarp šios veislės šunų.

V.Zelevas yra sporto klubo „Vilkas“ prezidentas. Jo Cane Corso veislės augintiniui, vardu Aigo Gentleman, dar tik keturiolika mėnesių, tačiau šuo jau tapo naujuoju pasaulio jaunimo vicečempionu, parodoje „World Dog Show 2021“. Anot V. Zelevo, toks laimėjimas į Lietuvą parvežtas pirmą kartą.

Vyras papasakojo visada mėgęs didelius šunis. Anksčiau augino du  vokiečių aviganius, tačiau su jais parodose nedalyvaudavo.

Cane Corso (italų mastifų, Korsikos šunų) veislės šunį ukmergiškis pamatė prieš dvejus metus.

Šuo patiko, todėl pradėjo domėtis jo charakteriu. Norėjo didelio šuns, tačiau, kadangi šeimoje auga šešiametis sūnus, tokio, kuris draugautų su vaiku.

Besidomėdamas sužinojo, kad ši veislė jau buvo beišnykstanti, bet entuziastų dėka vėl atkurta. Lietuvoje šių šunų nėra daug. Sako, kad pasirenkant augintinį, labiausiai imponavo stabili psichika. Tai – geras sargybinis. Jis gali tapti tikru šeimos nariu, kuris rūpinasi kitais.

Apsilankęs gerų bičiulių veislyne ir su jais pabendravęs, V. Zelevas apsisprendė.

Konkuravo su italais

Ukmergiškis pasakojo, kad iki pasaulinių varžybų jo augintinis Aigo Gentleman dalyvavo parodose Lietuvoje. Pirmą kartą nutarė sudalyvauti varžybose daugiau dėl pramogos. Besiruošdami kartu su augintiniu lankė kursus, treniravosi. Pirmoji paroda vyko Kaune ir iš karto buvo laimėta pirmoji vieta tarp jaunų šunų. Renginio metu susipažino su kitais augintojais. Po jo pradėjo daug treniruotis, daug kur dalyvauti.

Aigo Gentleman iki dvylikos mėnesių amžiaus tapo šalies jaunimo grand čempionu. Taip anksti tokį titulą Lietuvoje retai kas pasiekia. Tada gavo pasiūlymą vykti į pasaulinę parodą. Jai taip pat intensyviai ruošėsi.

Pasaulinė paroda, kurioje augintinis pelnė apdovanojimą, vyko spalio pradžioje Čekijos mieste Brno. Kaip sakė V. Zelevas, niekada iki šiol nebuvo dalyvavęs tokiame renginyje, tad netrūko streso. Varžybos vyko 23-uose ringuose be sustojimo nuo trečiadienio iki sekmadienio. V. Zelevas, planavęs patekti į dešimtuką, džiaugiasi, kad jo augintinis tarp 14 šunų konkuravo su italų atstovais, kurie visada pirmauja. „Teisėjas sudvejojo, kam skirti pirmąją vietą. Ją skyrė italui, o mums teko vicečempiono titulas. Daug gerų atsiliepimų iš kitų augintojų ir publikos plojimai buvo geriausias įvertinimas“, – sakė šeimininkas. 

V.Zelevas sakė, kad jo gyvenimo ritmas dėl augintinio per daug nepasikeitė. Jis, įpratęs treniruoti sportininkus, treniruoja ir savo šunį. Kiekvienas rytas prasideda nuo mankštos. Du tris kartus per savaitę bėga krosą, kartą per savaitę važiuoja į Vilnių, kur Aigo Gentleman mokosi socialinių įgūdžių. „Įdomu pačiam. Mažas šuo reikalauja dėmesio kaip ir mažas vaikas. Kuo jis didesnis, tuo supratingesnis tampa. Tuo lengviau dirbti. Neapsakomas malonumas, kai su šunimi gali kalbėtis kaip su žmogumi, jis tave supranta, tau atsako. Tai – emocijos, kurių neperduosi jokiais žodžiais“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Pažinti ir užsiimti

Lietuvos Cane Corso veislės šunų augintojų suvažiavimas šį rudenį buvo surengtas Ukmergės rajone, kaimo turizmo sodyboje „Ąžuolų giria“, kurios šeimininkas pats domisi šunimis.

Pasak V. Zelevo, susirinko tie, kurie dalyvauja varžybose, domisi savo augintinių priežiūros, vystymosi klausimais. Dalyvavo iki trisdešimt žmonių, tarp jų – kai kurie dar tik ketinantys įsigyti šunis.

Augintojai atvyko su savo keturkojais draugais – atsivežė 17 Cane Corso.

Pasak V. Zelevo, susitikimo tikslas – suburti ir plėtoti Lietuvos šios šunų veislės mylėtojų ir bendraminčių bendruomenę, dalytis patirtimi, siekiant saugoti ir išlaikyti veislei būdingus bruožus. Taip pat – kaupti su Cane Corso veisle susijusias ekspertines žinias  bei padėti pirmuosius žingsnius kinologijos pasaulyje žengiantiems veislės mylėtojams.

Renginyje pranešimą apie pagrindines šunų mitybos klaidas skaitė veterinarinės medicinos gydytojas, šunų mitybos specialistas, Lietuvos kinologų draugijos (LKD) lektorius Aidas Vaznonis. Jis davė patarimų ir atsakė į dalyvių klausimus.

LKD valdybos narys, Ukmergės kinologų klubo prezidentas Stasys Barauskas pasidalijo ilgamete veisėjo patirtimi, pristatė kinologijos reglamentavimo aktualijas.

V.Zelevas atkreipė dėmesį, kad daug žmonių bijo Cane Corso, nes jie labai greitai užauga dideli, yra tamsių spalvų (juodos, rudos), turi dideles galvas. „Dažniausiai šuo nori žaisti, tačiau kiti tai palaiko agresija. Iš kitos pusės Cane Corso yra atsargus, svetimo žmogaus neprisileidžia – pirma apuosto, panagrinėja iš tolo. Jeigu žmogus jam patinka, pats prieina“, – sakė augintojas.

Kaip rašoma žinynuose, Cane Corso yra ramus, išdidus, ištikimas, energingas, drąsus, prisirišęs prie savo šeimininko šuo, tačiau jo pasitikėjimą reikia pelnyti.

Veislės pavadinimas yra kilęs iš žodžio „cohors“, kuris lietuviškai reikštų „ūkio saugotojas, gynėjas“. Šis šuo reikalauja didelio fizinio krūvio – jam tikrai neužtenka kiemo. Šeimininkas turi užsiimti veikla kartu su augintiniu. Seniau Cane Corso naudoti ūkiuose ir medžioklėje, prireikus kaudavosi su lokiais ir liūtais. Dabar neretai dirba sargais, gelbėtojais arba talkininkauja policininkams. Su savais žmonėmis, taip pat ir su vaikais, jie visada elgiasi švelniai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų