Audrius ir Virginija prie tarpeklio Caminito del Rey.  Asmeninio archyvo nuotr. Audrius ir Virginija prie tarpeklio Caminito del Rey. Asmeninio archyvo nuotr.

Virginija ir Audrius Šereliai kartu keliauja apie šešerius metus. Keliavo su prikabinamu namuku, nakvodami kempinguose su palapinėmis ir tik su automobiliu. 2020-ųjų vasarą šeima susiruošė į ilgiausią savo kelionę, kuri truko 10 mėnesių.

Audrius – ukmergiškis, Virginija – kilusi iš Mažeikių. Pora susipažino autobuse, abiem gyvenant Klaipėdoje, kelionės į Naisius metu. Iki didžiosios kelionės Virginija dirbo įvairius darbus, paskutiniu metu – klientų aptarnavimo srityje.

Audrius yra muzikantas ir gitaros mokytojas. Kadangi muzikanto gyvenimo būdas neatsiejamas nuo kelionių, keliauti pradėjo anksti: iš Ukmergės į Kauną, kur mokėsi J. Gruodžio konservatorijoje, vėliau – į Vilnių ir galiausiai – į Klaipėdą. Susipažinę nutarė keliauti kartu. Pastaruosius ketverius metus šeima gyvena Vilniuje.

„Kai į užsienį vyksti darbo reikalais, nieko nematai. Norėjosi keliauti laisvu laiku. Todėl, atėjus vasarai, savo mašina, kurią įsigijome už 200 eurų, nuvažiavome iki Slovakijos, kur praleidome vieną savaitę. Nakvodavome palapinėje“, – pasakoja Audrius.

Kitais metais įsigijo prikabinamą namuką ant ratų. Su juo keliavo po Lenkiją, Estiją, Latviją. Vis tik keliavimas su namuku turi ir minusų: „Kadangi namukas didelis, mieste nepatogu sustoti ten, kur nori“, – paaiškina Audrius.

Prieš trejus metus pora sumanė lengvajame automobilyje „Citroen Xsara“ įsirengti lovą ir išvyko į trijų mėnesių kelionę po Artimuosius Rytus – Turkiją, Sakartvelą ir kitas šalis iki pat Irano sienos. „Tada supratome, kad kelionėms labai daug ir nereikia“, – sako Virginija.

Metų kelionė

2020-ųjų vasarą pora išsiruošė į ilgiausią savo gyvenimo kelionę po pietų Europą – Prancūziją, Italiją, Ispaniją ir kitas šalis. Išvykę praeitų metų rugpjūtį, sugrįžo šių metų birželį. Iš viso aplankė 12 valstybių, automobiliu nuvažiavo per 22 000 km. Kasdien nueidavo maždaug po 10 kilometrų, bet pasitaikydavo ir ilgesnių žygių. Visą vandenyno pakrantę Ispanijoje išvaikščiojo pėsčiomis.

Kaip pasiryžti palikti darbus, namus ir visa kita?

Audrius pasakoja, kad prieš tai jau kurį laiką sukosi mintis apie pokyčius darbe. „Norėjosi labiau tobulėti ir nuo pagrindų kurti savo gitaros mokyklą, norėjau pokyčių“, – prisimena vyras. Buvo toks pereinamasis laikotarpis, kada galėjo arba pradėti naują veiklą, arba ją atidėti ir pakeliauti.

Taip sutapo, kad Virginija tuo metu irgi neturėjo darbo, tad nebuvo jokių svarbių įsipareigojimų. „Be to, išgirdome, kad daugelyje lankytinų vietų nėra eilių, spūsčių, daug ką galima pamatyti. Tai irgi paskatino keliauti“, – sako sutuoktiniai.

Pasiruošimas kelionei užtruko. Tikėjosi susiruošti per dvi savaites, o užtruko du mėnesius, tad išvyko mėnesiu vėliau, nei planavo. Pirmiausia reikėjo įsigyti automobilį ir jį įsirengti. „Norėjosi kad būtų ir nedidelis, ir talpus“, – pasakoja Virginija. Ilgai ieškoję ir daug apvažiavę, galiausiai norus atitinkantį lengvąjį automobilį surado Ukmergėje. Audrius kartu su tėčiu savo rankomis jį patobulino – įrengė spinteles, kriauklę, sofą-lovą, ir net saulės elektrinę ant stogo. Virginija pasiuvo užuolaidas ir automobilis tapo mini butu.

„Žinojome, kad per daug prisidėti nereikia. Keliavome su minimaliais resursais. Šiek tiek lietuviškų kruopų, tokių kaip grikiai, kurių kitur negausi, dar šio to“, – pasakoja Virginija.

Drabužių taip pat nesidėjo daug. „Turėjome tikslą praleisti žiemą be žieminių rūbų ir batų. Šilčiausi rūbai – lengvos striukės, džemperiai, megztiniai, šiltesnės kojinės. Daugiausia – šortai, marškinėliai, suknelės. Kadangi planavome daug judėti, svarbu buvo batai, tad jų turėjome po dvi poras.“

Nustebino kontrastai

Pandemija koregavo kelionės planus. Ne sykį bandę, į Portugaliją Audrius ir Virginija taip ir nepateko. Pasienyje vis būdavo apgręžiami. Dėl to ilgiau apsistojo Ispanijoje.

Virginiją Ispanija sužavėjo, norėtų ten grįžti. Patiko ir maistas, ir kultūra. Buvo Tarifoje, piečiausiame Europos taške, esančiame Andalūzijos regione: „Atrodo mažas miestelis, bet labai jaukus. Kitame krante matosi kitas žemynas.“

Audrius jai pritaria: „Esi Europoje, matai Afriką. Atmosfera neapsakoma. Kadangi iš vienos pusės – vandenynas, iš kitos – sąsiauris, todėl labai vėjuota. Iš vakaro oras atvėsta, o naktį staiga sušyla. Magiška vieta.“

 Nustebino Gibraltaras – Jungtinės Karalystės teritorija Ispanijoje. „Aplinkui Ispanija, todėl patekę į Gibraltarą pajutome didžiulį skirtumą. Kalba, kultūra, pastatai, pinigai – viskas angliška. Gatvėje supranti, ką kalba“, – vienas per kitą pasakoja sutuoktiniai.

Buvo ir ne tokių malonių patirčių. Gibraltaro uoloje liko be pietų. Ši uola yra vienintelė vieta Europoje, kur beždžionės gyvena laisvėje. Čia keliaujant patariama maisto nesinešti, nes beždžionės užpuola ir jį atima. „Jos tave stebi, sėdi šalia, vaikšto iš paskos. Nuėjome atokiau, norėdami pavalgyti. Aš išsitraukiau bananą ir pamačiau, kaip beždžionė atbėga link manęs. Ji iššoko man iki galvos ir griebė bananą“, – pasakoja Virginija.  „Beždžionės gana didelės, iki pusės žmogaus. Pamačiau, kad beždžionė žiūri į mane. Savo maistą pats jai atidaviau“, – pritaria ir Audrius.

Žavėjo gamtos vaizdai. Bolonijoje – didžiausia vėjo supustyta kopa ir laisvai besiganantys arkliai. Prie Atlanto vandenyno – paplūdimiuose ir kopose – vaikštinėjančios karvės. „Mes pajūrio turime nedaug, todėl labai jį saugome. O ten visiems pakanka vietos“, – pastebi Audrius.

Gaminimas ir degustavimas

Maistą dažniausiai gaminosi patys, tačiau eidavo ir į restoranus, kavines. Per savo vestuvių metines valgė ispaniškus pusryčius buvusio matadoro įkurtoje kavinėje, kur gaminami tradiciniai ispanų patiekalai. Kitą kartą pakrantėje ragavo žuvyčių, gaminamų autentišku būdu...

Vieną dieną priėmė iššūkį – nuo ryto iki vakaro valgyti kaip ispanai. O ispanai labai mažai valgo namie. „Yra posakis, kad save gerbiantis ispanas namie nevalgo“, – pastebi Virginija. Jie net pusryčiauja kavinėse, kurių  yra labai daug, jos įkurtos namų pirmuose aukštuose. Pusryčių sumuštiniai pagal ispanų pajamas nėra brangūs. Galima pavalgyti už 2–3 eurus, daugiausiai – už 5.

Audrius ir Virginija dažniausiai maistą gamindavosi automobilio virtuvėlėje, kur buvo įrengta viryklė ir kriauklė. Šviežiais produktais  apsipirkdavo kartą per savaitę. Kartais įsigydavo vietinių vaisių. Šaldytuvo neturėjo, tačiau vežėsi elektrinį šaltkrepšį, kur galėjo laikyti produktus vėsesnėje temperatūroje.

Buities sąlygos

Pora keliavo be kondicionieriaus. Kelionių po Artimųjų Rytų šalis metu pastebėjo, kad nekaitaliojant temperatūros, kūnas adaptuojasi prie vietinio klimato ir karštį pakelia lengviau. „Įėjus į patalpą, kuri vėdinama, gera, bet grįžus į karštį jis toks sunkus, kad, rodos, prie žemės traukia“, – sako Virginija. To išmoko Turkijoje, kur karštis siekė 40, o naktimis 30 laipsnių.

Žemiausia temperatūra porą naktų siekė 0 laipsnių, o kitomis – 5 ar 6 laipsnius šilumos. Pasak ispanų, tai – ekstremalus šaltis. Įprastai vėsiausia nakties temperatūra nebūna žemesnė nei 6 laipsniai šilumos.

Nuo kovo temperatūra tapo panaši kaip lietuviškos vasaros. Tada visi jau keliauja į paplūdimius.

Vandenį pora laikė didelėje talpoje. Jį naudojo tiek maistui, tiek higienai. Dušui prie talpos pritaisydavo dušo žarną, o vandenį pumpuodavo nedidelis siurbliukas. Vanduo Ispanijoje nemokamas. Įrengta daug kolonėlių, kur galima jo prisipilti. Taip pat teka daug šaltinių.

Dienoraščio kūrimas

Ilgą laiką savo kelionių įspūdžiais šeima dalijosi feisbuko puslapyje „Skanios kelionės“. Jame rašydavo ir nuotraukomis dalijosi Virginija. Čia įamžintos kelionės po Rumuniją, Turkiją ir kitas šalis.

Pradėdami šią kelionę, „Youtube“ kanale toliau tęsė kelionių pasakojimus vaizdo formatu. Pereiti prie kito formato nutarė pastebėję, kad keliamos nuotraukos ir aprašymai neperteikia tos emocijos, kurią keliautojai jaučia. Be to, manė, kad žmonėms bus įdomu žiūrėti. „Jei savo gyvenimą galėčiau matyti iš šalies, žiūrėčiau ir žiūrėčiau“, – sakė Audrius.

Scenarijų kūrimas ir filmavimas buvo Audriaus darbas, o montavimu užsiėmė Virginija. Tai buvo didelis iššūkis, ypač žiemos mėnesiais, nes montavimui reikalingas galingas kompiuteris, naudojantis  daug energijos. Generatoriaus nesivežė, tad reikėjo išsitekti su saulės elektrinės pagaminamais resursais. Gruodžio–vasario mėnesiais, kada saulės mažiau ir temsta anksčiau, reikėdavo pataupyti. Automobilį palikę pavėsyje, taip pat turėdavo mažiau energijos išteklių.

Pajamos ir išlaidos

Pora papasakojo ir apie finansus. Jie tiksliai suskaičiavo, kiek ir kam išleido, ir suskirstė išlaidas į kategorijas. Maistui – 1 589 eurai, ryšio priemonėms – 576 eurai, transporto išlaikymui ir priežiūrai – 2 073 eurai, buities prekėms – 275 eurai. Iš viso, įtraukiant ir nenumatytas išlaidas bei pasižvalgymus po muziejus, per 10 mėnesių išleido 7 034 eurus. Mėnesio vidurkis – apie 700 eurų dviem žmonėms.

Virginija ir Audrius sako, kad kelionių metu tikrai neverta taupyti ar atidėti kitam kartui, jei norisi kažką pamatyti ar aplankyti, nes galbūt kita proga nepasitaikys ir vėliau teks gailėtis, kad buvai šalia, bet nepamatei.

Į kelionę pora išsiruošė be rėmėjų. Iš vaizdo įrašų užsidirbti taip pat nesitikėjo. Vienas iš pajamų šaltinių buvo kelionei skirtos santaupos. Dar Audrius palaikė ryšius su mokiniais ir konsultavo juos nuotoliniu būdu privačiai. Vėliau pradėjo gauti šiokių tokių pajamų ir iš vaizdo įrašų – sulaukė užsakymų. Be to, atsirado žmonių, kuriems patiko stebėti šeimos kelionę, ir jie nutarė paremti.

Pamokos ir suvokimai

Virginija ir Audrius kitiems pataria nebijoti įgyvendinti savo svajonių. „Daugiau atrandi, kai pasakai sau „taip“, – dalijasi patirtimi Virginija. – Kilo daug dvejonių, važiuoti ar ne. Nesigailime, kad išvažiavome. Visiems rekomenduoju pasiryžti. Siekiant svajonės, galima kai ką ir paaukoti. Kartais reikia nugalėti save, kad padarytum kažką didelį.“

Audrius pasakoja apie savo atradimus: „Sustiprėjo vidinis pasitikėjimas savimi, savo veiksmais. Einu keliu, kuriuo veda širdis. Gyvenu taip, kaip noriu gyventi. Ateityje nereikės gailėtis, jog galėjau kažką nuveikti, bet to nepadariau. Pradžioje labai pergyveni, kaip bus su darbais, namais, su tuo ar anuo. Bet po kiek laiko visa tai praeina. Pasiryžę keliauti, nieko nepraradome.“

Ateities planai

Grįžę Audrius ir Virginija pirmiausia aplankė savo tėvus. Tada surengė susitikimą su kanalo sekėjais, keliautojais ir gyvai papasakojo apie savo kelionę.

Šiuo metu pora planuoja kurį laiką apsistoti Lietuvoje. Visą vasarą mėgavęsi Lietuvos gamta, tik rudenį nustojo gyventi automobilyje, nes dienos ėmė trumpėti, o orai šalti.

Tačiau abu galvoja apie Ispaniją, kur oras šiltas, o sistema ir valiuta aiški. Ir apie didesnę transporto priemonę su dušu viduje, šildytuvu ir galimybe vaikščioti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų